Élményfestészet a winnipegi Magyar Házban - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Élményfestészet a winnipegi Magyar Házban

Január 17-én tartottuk a winnipegi Szent István Magyar Házban a tavalyi évben már oly nagy sikert aratott élményfestészet programunk idei folytatását.

A Winnipegben igen népszerűnek számító „Paint night”-okhoz kapcsolódva, ezen a péntek estén közös alkotásra, festésre bátorítottuk a magyar közösséget. De nem csupán a magyar gyökerekkel büszkélkedő tagokat láttuk szívesen, nyitott ajtókkal vártuk a más népcsoportból érkező érdeklődőket is, hogy ezzel a programmal jobban összekapcsolhassuk a Magyar Házat a helyi, winnipegi élettel.

A résztvevők idén a nép bútorfestési rejtelmeibe nyerhettek betekintést. A hagyományos „Paint night”-okhoz képest a miénk rendhagyó volt az anyaghasználatot illetően. Ugyanis a festményt nem vászonra készíthették el a vendégek, hanem a bútorfestést hűebben visszaadó fából készült alapokra, falapokra, fa dobozokra, zsebkendőtartókra.

A résztvevők a festést megelőzően megismerkedhettek a népi bútorfestészet alapvető jellemzőivel, technikáival, használatával. Részletesebb betekintést nyerhettek a népi díszítőművészet motívumaiba, annak jelentéseibe, értelmezésébe. Ezek alapján, a fa alapok színezését követően megalkothatták a saját, egyedi mintájukat, életfájukat, életrajzukat. Majd ezt a megtervezett mintát festhették rá a kiválasztott fadobozra, falapra.

Sajnálatos módon az időjárási viszonyok, az esti hóvihar miatt ezen a programon idén, a tervezettekkel ellentétben, kevesen tudtak csak részt venni. Azért, hogy a szerencsétlen körülmények ellenére senki se maradjon ki ebből az élményből, később újra megtartunk egy újabb Paint night-ot, hogy mindenkinek lehetősége legyen egy különleges, egyéni festett fadoboz birtokába jutni.

Maczó Kincső Zsófia – korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek

  • Featured Video Play Icon

    Március 15-i ünnepség Washingtonban

    Az amerikai magyar szervezetek országszerte megünnepelték nemzeti ünnepünket. A magyar és amerikai himuszok közös eléneklését követően már hagyományosan a