65. Magyar Gála Calgaryban - Külhoni Magyarok
általános Magyarok a diaszpórában

65. Magyar Gála Calgaryban

Megrendezésre került a 65. Magyar Gála 2023. március 11-én, ami hosszú évek során a magyar kultúra prezentálására hivatott. Napjainkban, az esemény tovább bővíti a kanadai közösség multikulturális szövetét, és Kanadában az egyik legelegánsabb társadalmi esemény lett.

A Magyar Gála története: a második világháború után magyarok hulláma vándorolt be Kanadába, hogy új életet kezdjen. Calgaryban az egykori katonák egy csoportja, Fülöpp József és v. Duska László vezetésével megalapította a Magyar Veterán Szövetség Calgary-i Tagozatát.

1956-ban rendezték meg első veteránvacsorát. Az évek során az éves vacsorák és táncok népszerűsége és mérete folyamatosan nőtt. A Magyar Gála növekedése végül szükségessé tette, hogy a Magyar Kulturális Központból nagyobb helyszínre költözzön. A rendezvény 1965-ben vált hivatalosan bállá, amikor tíz páros Palotás táncot mutatott be több mint 300 vendég előtt a Trade Winds Hotelben. A bál 1971-ben a Calgary Innbe (Westin Hotel) került megrendezésre, több mint 400 vendéggel, majd 1972-ben volt először látható az első, úri Palotás viselet. Továbbá a bálon, a magyar néptánc is az est kedvelt elemévé vált. Az esten minden évben 10-16 fiatal hölgyet és urat mutatnak be a magyar társaságba. Hagyományosan az apák kísérték be lányaikat a bálterembe. Ez a szertartás ma is él a Magyar Gálán. A szokásos fehér bálruhába öltözött első bálozós hölgyek és kísérőik a koreografált debütáns keringőt adják elő, amelyet több hónapig gyakorolnak. Az elhivatott és kecses fiatal nők és férfiak bemutatása továbbra is az est egyik fő fénypontja. Ezen felül a Magyar Gála díjazási lehetőséget kínál két fiatalnak, akiknek pályázni kell erre. A nyerteseknek támogatják oktatását, hogy ösztönözzék a hallgatókat vagy leendő hallgatókat álmaik megvalósítására, és ösztönözzék személyes fejlődésükre, miközben segítik a pénzügyekben. Vendégként és fellépőként vettem részt a Vadrózsa Néptáncegyüttessel a 65. Magyar Gálán. Sokat készültünk mi is az estére, ahol műsorunk egyik számaként az általam készített magyarbődi tánckoreográfia is bemutatásra került. Nagyon szerencsés vagyok, hogy részese lehettem ennek az exkluzív estének, ahol finom ételek, táncok és ünnepség várta a vendégeket. Fekete nyakkendős rendezvényként mai napig kötelező a fekete szmoking, és hosszú estélyi ruha vagy Díszmagyar (magyar ünnepi ruha) is viselhető.

Forrás: Szabó Andrea, www.korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek