Bukarestben tárgyal szerdán Novák Katalin - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Bukarestben tárgyal szerdán Novák Katalin

Miután családjával a Székelyföldön töltötte szabadságának egy részét, Novák Katalin magyar államfő ezúttal hivatalos látogatásra érkezik Romániába. Szerdán Bukarestben részt vesz a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján.

Novák Katalin legutóbb tavaly szeptemberben járt a román fővárosban, akkor kétoldalú megbeszéléseket folytatott Klaus Iohannis államfővel. A szerdai vizit apropóját a tizenkét országot – köztük Romániát és Magyarországot – tömörítő Három Tenger kezdeményezés bukaresti ülése adja. A Maszol úgy tudja, ezúttal nincs tervbe véve kétoldalú egyeztetés a román és a magyar elnök között. Novák Katalin szerdán érkezik, s még aznap távozik is Bukarestből. A nemzetközi tanácskozáson kívül a magyar államfő találkozik Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel is.

Klaus Iohannis nemrég közölte: a szeptember 6-i bukaresti értekezletén várhatóan Görögországgal bővül a Három Tenger Kezdeményezés, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság pedig társult tagja lesz az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger közötti országok csoportosulásának. A Washingtonból érkező küldöttséget John Kerry, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja vezeti majd a bukaresti értekezletén. A Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének közleménye szerint a Három Tenger Kezdeményezés értekezlete kulcsfontosságú fóruma a regionális együttműködésnek, az energiabiztonság megerősítésének és a fenntartható fejlődés előmozdításának.

Forrás: Maszol.ro

Fotó: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek