Čaputová döntött a folytatásról, magyar nemzetiségű miniszterelnöke lesz Szlovákiának - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Čaputová döntött a folytatásról, magyar nemzetiségű miniszterelnöke lesz Szlovákiának

Zuzana Čaputová köztársasági elnök bejelentette, hivatalnokkormányt bíz meg az ország irányításával.

Mivel erre a lehetőségre fel volt készülve, a tervezett miniszterek neve már tisztázott számára. Azt pedig már vasárnapi beszédében megerősítette, Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke lesz a kormány miniszterelnöke, a többiek nevét a napokban jelenti be.

Az elnök világossá tette, a szakemberekből álló kormány követni fogja a társadalom ideológiai szerkezetét, liberális és konzervatív szakértők egyaránt részét képezik majd. Az új kormánynak a május 15-tel kezdődő héten nyújthatja át a megbízást.

„Először a politikai pártok elnökeit tájékoztatom a nevekről, majd a nyilvánosságot” – mondta az elnök. Kiemelte, csaknem fél év van hátra az előrehozott országgyűlési választások után létrejövő kormány kinevezéséig. Szerinte ez elég hosszú idő ahhoz, hogy a hivatalos kormány stabilizálja a helyzetet.

Hangsúlyozta, hogy az új kormány tagjainak kiválasztásánál a fő szempont a szaktudás volt. „Ugyanakkor kizárólag olyan személyek kerültek kiválasztásra, akik nem indulnak a következő parlamenti választáson. Vagyis az a cél, hogy a folyamatban lévő előválasztási versenyben ne részesítsék előnyben egyik politikai pártot sem” – tette hozzá. Egyúttal arra buzdította a politikusokat, hogy ne terjesszenek „dezinformációt a progresszív puccsról vagy az amerikai nagykövetségről és más hazugságokról”.

Az elnök az egyetlen lehetséges lépésnek tartja az ügyvezető kormány kinevezéséről szóló döntést a múlt heti események után. „Eduard Heger miniszterelnök javaslatai nem változtathattak a döntésemen” – mondta.

Forrás: Ma7.sk

Borítókép: Atv.hu

Kapcsolodó cikkek

  • Aki Szabadkát várossá tette

    Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.