Dr. Pásztor Bálint: Kezdődik a Szabadka-Zenta-Pancsova vasútvonal felújítása - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Dr. Pásztor Bálint: Kezdődik a Szabadka-Zenta-Pancsova vasútvonal felújítása

A Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorának vendége volt a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Július 10-én tartják a szabadkai Városi Képviselő-testület alakuló ülését – erről beszélt egyebek között a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában dr. Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, két fontos projekt, a Béreg és Nákófalva közötti gyorsforgalmi út, amelyet Vajdaság mosolyaként emlegetnek, és a Szabadka-Zenta-Pancsova vasútvonal is megvalósulhat az előttünk álló időszakban.

Vajdasági szinten az Szerb Haladó Párton és a Vajdasági Magyar Szövetségen kívül nincsenek olyan pártok, amelyek számottevően beleszólhatnak az önkormányzatok működésébe és ugyanez vonatkozik a tartományi szintre is – mondta a VMSZ elnöke az SZMR műsorában. A VKT-elnökök és a polgármesterek kinevezése kapcsán kiemelte, már a jövő héten megválaszthatják a szabadkai VKT elnökét, a titkárt, a tanácsosokat és a polgármestert is. Az alakuló ülést július 10-én, 9 órától tartják.

„Szinte az összes önkormányzatban, amely magyar szempontból itt Vajdaságban fontos, július 10-e, 11-e vagy 12-e az a nap, amikor az alakuló üléseknek a megtartására sor kerül. Egy-két kivétel lehet, amely önkormányzatokban néhány nappal később fog ez bekövetkezni, de szinte mindenhol 10-e és 12-e között ez lezajlik. A következő két hét tárgyalásainak a függvénye az, hogy mely önkormányzatban, mely tisztséget személy szerint ki fogja betölteni a következő négy esztendőben.”

A VMSZ elnöke hétfőn Aleksandar Vučić szerb államfővel találkozott, ahol megállapodtak arról, hogy folytatják az együttműködést és átbeszéltek két stratégiai jellegű fejlesztési projektet. Ezek a Vajdaság mosolya nevű gyorsforgalmi út, amely kelet-nyugat irányba köti össze Vajdaság településeit, a másik pedig a vasútfejlesztésre vonatkozott.

„Olyan vasútfejlesztés, amely Szabadkának, Zentának és egész Bánátnak jó. Gyakorlatilag arról van szó, hogy Szabadka és Zenta között, majd Zenta és Pancsova között fog megújulni a vasúti infrastruktúra. És ugyanúgy, ahogy Szeged és Szabadka vonatkozásában az emberek szépen lassan visszaszoknak a vonathoz, meg majd ahogy ez meg fog történni Szabadka és Belgrád között, úgy meg fog történni Szabadka és Zenta, illetve Zenta és Pancsova között, és ide értendő minden település, amely ezen a vasútvonalon található.”

A VMSZ elnöke elmondta, napokon belül, lehet, hogy már szerdán találkozik Miloš Vučević-tyel, az SZHP elnökével, akivel áttekintik a további projekteket és végigbeszélik az önkormányzatokra vonatkozóan az együttműködést a következő négy évre.

Forrás: PannonRTV

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80