Elismerésben részesült a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek

Elismerésben részesült a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete

A szkopjei Teréz Anya Alapítvány díjazta a macedóniai magyar szervezet tevékenységét.

A Teréz Anya Alapítvány minden évben hat szervezet vagy egyén jótékonysági munkáját köszöni meg, illetve ismeri el ezzel a díjjal. A díjátadó rendezvényt a szkopjei római katolikus templomban tartották meg, a díjakat pedig Alojz Gombar, Teréz anya unokája, egyetlen élő leszármazottja adta át. Alojz Gombar egyébként szintén rendelkezik magyar felmenőkkel, és a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének is tagja.

A Teleház habár kis közösség, mégis igen aktív, és számos jótékonysági tevékenységet is végez, ezért érdemelte ki az elismerést – hangzott el a méltatásban. Az elismerést a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke vette át, aki felszólalásában elmondta, hogy a Teleház folytatni fogja jótékonysági tevékenységét. Sutus József kiemelte: ez a díj motivációt jelent a szervezet számára, ugyanakkor kötelességet is ró rá, hogy úgy folytassa tevékenységét, ahogyan eddig is tette.

A Teréz Anya Alapítványt 1999-ben hozták létre, ezt az elismerést pedig 2000 óta adják át azoknak, akik jótékonysági munkát végeznek.

A macedóniai magyar közösség kulturális bemutatkozója

Új projekttel mutatkoztak be a macedóniai magyarok Észak-Macedóniában. A macedóniai magyar közösség kulturális alkotásainak bemutatója – ezzel az elnevezéssel látogattak el több településre is, hogy a helyiek megismerjék a magyar kultúrát, hagyományokat, történelmet, zenét, gasztronómiát, de értesüljenek arról is, mivel is gazdagítják az itt élő magyarok a macedón kultúrát. Kruševo, Kriva Palanka, Probištip, Bitola, majd a főváros, Szkopje lakosai előtt mutatkoztak be. A macedóniai magyarok kulturális bemutatkozóit a települések kultúrotthonai fogadták, és minden alkalommal teltház előtt mutatkozott be a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete.

Az érdeklődők megtekinthették a Teleház tagjainak festményeit. Rövid kulturális műsor keretében Sutus József, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke ismertette tevékenységüket. Az érdeklődők a Teleház által, illetve közreműködésével kiadott, a macedóniai magyarok tevékenységéről szóló könyveket is megismerhették. Emellett megnézhették azt a dokumentumfilmet is, amely az 1956-os történések után Kruševóban menedékre lelt magyarokról szól.

A Teleház citerazenekara is fellépett, majd az esemény végén a hamisítatlan magyar gulyást is megkóstolhatták a helyiek. A magyar gasztronómia, akárcsak a magyar dalok, a gazdag kultúra és történelem hatalmas sikert arattak a macedónok körében.

A macedóniai magyar közösség kulturális bemutatkozója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Forrás: PannonRTV

Kapcsolodó cikkek