Élj, tanulj és fejlődj Washington DC-ben! Beszélgetés a Széll Kálmán Public Policy Fellowship Program résztvevőivel - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek

Élj, tanulj és fejlődj Washington DC-ben! Beszélgetés a Széll Kálmán Public Policy Fellowship Program résztvevőivel

A Széll Kálmán Fellowship, a Hungary Foundation támogatásával megvalósult közpolitikai ösztöndíjprogram, amely egykori magyar miniszterelnökről és pénzügyminiszterről kapta nevét. A program keretein belül magyar fiatalok első kézből ismerkedhetnek meg az amerikai kormányzati rendszerrel. A Hungary Foundation mellett társszervező The Fund for American Studies nyári programjának célcsoportját a magyarországi intézményben aktív jogviszonnyal bíró, vagy frissen végzett diplomás fiatalok jelentik. A két hónapos ösztöndíj-időszak idén nyáron július 29-én zárul. Az eddig szerzett élményekről és benyomásokról Vad Márk, Szabó Bence és Kovács D. Domonkos nyertes hallgatókat kérdeztük.

A két hónapos nyári program magában foglal egy szakmai gyakorlatot Washington DC-ben, felsőoktatási kreditet a George Mason Egyetemen, lakhatást a DC-beli George Washington Egyetem kampuszán, különféle vendégelőadásokat, valamint lehetőséget ad szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre is. Az ösztöndíj a teljes tandíjat és a megélhetési költségeket fedezi a program időtartamára. Az anyaországból érkezett hallgatók olyan szakterületek közül választhattak, mint nemzetközi kapcsolatok, újságírás és kommunikáció, közpolitika és közgazdaságtan, üzleti és kormányzati kapcsolatok. A Széll Kálmán Fellowship a Hungary Foundation támogatásával valósult meg, a célcsoportját a jelenleg magyar egyetemen aktív jogviszonnyal bíró (alap- vagy mesterképzés), vagy frissen végzett diplomásai jelentik.

A felvételt nyert hallgatók a tanórákon kívül az amerikai kormányzatot és a magyar-amerikai kapcsolatok történetét bemutató diskurzusokon is részt vesznek. A két hónap során körülbelül heti 30 órás szakmai gyakorlatot kell teljesíteni közpolitikai csoportoknál, nonprofit szervezeteknél az amerikai fővárosban. A gyakorlat során párbeszédet folytathatnak a hálózatépítés, újságírás, az üzleti élet, a közpolitika, a nemzetközi ügyek és a nonprofit szektor szakértőivel, olyan helyszíneken, mint például a Világbank vagy a Capitolium. A program sikeres befejezése után pedig a program résztvevői egy magyarországi mentort kapnak maguk mellé, aki segíti szakmai előmenetelüket.

Vad Márk a Budapesti Corvinus Egyetemen diákja, vezetés és szervezés mesterszakon tanul. Egy barátja ajánlásának köszönhetően találkozott a Hungary Foundation pályázati kiírásával. Az Amerikában megszerzett tudást szülővárosában, Budapesten szeretné majd kamatoztatni. Számára a legnagyobb segítség, amit a Hungary Foundation nyújt, az a szakmai kapcsolatrendszer kiépítése. Bár inkább a gazdasági életben jártas,  érdeklődik a politika és a közszféra iránt is. A program során betekintést nyer abba, hogy milyen mechanizmusok mozgatják a politika és a gazdaság kapcsolatát. A National Association of Business Political Action Committee csapatában azon dolgozik, hogy a vállalatok és üzleti szervezetek minél jobban megismerjék az Egyesült Államok politikai rendszerét, és egymással összehangolt együttműködésre lépjenek. A NABPAC non-profit kereskedelmi szövetség az egyetlen olyan szervezet az USA-ban, amely a PAC-k és a politikai akciókkal foglalkozó szakemberek népszerűsítésével, védelmével és professzionalizálásával foglalkozik.

Szabó Bence a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen harmadéves joghallgatója, valamint a Mathias Corvinus Collegiumnak, Magyarország legnagyobb tehetséggondozó intézetének elsőéves nemzetközi kapcsolatok hallgatója. Bence, aki az önkormányzatok világában képzeli el a jövőjét, azért utazott ki Washingtonba, hogy olyan gyakorlati módszereket sajátítson el, amelyeket a későbbiekben magyarországi városfejlesztésben tud majd alkalmazni. Olyan oktatási önkormányzati gyakorlatokat keres az Egyesült Államokban, amelyek mintául szolgálhatnak a hatékony vezetéshez a jövőben polgármesteri szolgálata alatt. Vallja, hogy civilizációnk gerincét a kis közösségek alkotják. Egy magyar kisvárosból, Gyöngyösről származik, és azon munkálkodik, hogy a világ egyik legbefolyásosabb városában szerzett tapasztalatával a későbbiekben kis közösségét szolgálja. A George Mason Egyetem Mercatus Center-ben végzi szakmai gyakorlatát. A Mercatus Center egy független non-profit szervezet, amelynek feladata egy rendkívül hiteles és hatékony, tudományos információs központ felépítése. Az itt dolgozók kutatásokat végeznek és piacorientált megoldásokat kínálnak az akadémiai elméletek és a közpolitikai problémák közötti szakadék áthidalására. A Mercatus az a fő mottója, hogy a teóriákat a valós társadalmi problémákra vezessék át, és hidat teremtsenek az akadémia és a szakpolitika között. A csapatban Bence feladata elemezni és megérteni, hogy a kormányzati közpolitikai döntések hogyan befolyásolják az amerikai állampolgárok életét. Az ösztöndíjas például olyan kutatásokban vesz részt, ahol azt vizsgálják, hogy hogyan lehet olcsóbban lakást biztosítani az embereknek, illetve hogyan lehet élhetőbb városokat építeni. Bence azt is kutatja, hogy a világ országai házépítéskor hogyan állnak hozzá a biztonság kérdéséhez, illetve mennyit költenek erre. Bence régi álma vált valóra ezzel az ösztöndíjprogrammal, mivel mindig is vonzotta az amerikai kutatók világa.

A Cambridge-i Egyetemen friss végzőse Kovács D. Domonkos. Az orosz és történelem szakirányon képzettséget szerzett fiatalember transzatlanti mediátornak készül. Úgy érzi, azzal, hogy a Széll Kálmán Program keretein belül közelről megismeri Amerika perspektíváját az európai-orosz viszonylatban, közelebb kerül a céljához. Domonkos külpolitikai, biztonsági és diplomáciai karrierre vágyik; célja, hogy az EBESZ berkeiben munkálkodva hozzájáruljon az európai biztonsági rendszer újjáépítéséhez. Arra törekszik, hogy segítse Európa új geopolitikai korszakának elfogadását. Véleménye szerint ehhez az EU-nak meg kell gyógyítania a transzatlanti szakadást, miközben igazolnia kell saját stratégiai autonómiáját, és új elveket kell kiépítenie az Oroszországgal való kapcsolattartásra. A jelentkezéskor arra is kíváncsi volt, milyen módon járul hozzá a Hungary Foundation a magyar-amerikai kapcsolatok építéséhez. Domonkos az Egyesült Államok Német Marshall Alapjánál (German Marshall Fund) tölti szakmai gyakorlatát. Beosztásában a szakpolitikai intézet és a kormányok közötti kapcsolatok javításán dolgozik. Azzal foglalkozik, hogy megállapítsa, a kormányoknak milyen politikai érdekeik vannak, milyen, főleg geopolitikai, külpolitikai érdekei, programjai vannak, és ezeknek a megvalósításához hogyan tudna a GMF hozzájárulni. A The Lions for Security Democracy berkeiben pedig kiválóan hasznosítja saját kutatási érdeklődésének megfelelő tudását, hiszen az orosz külpolitika, dezinformáció, az orosz választási rendszer témájában publikálta tanulmányait. A Yandex Del Sportnak nevezett projektben azt kutatja, hogy az orosz állam mennyiben, hogyan és milyen mélységekben manipulálja az online információs teret, és pontosan mit közvetít a saját állampolgárainak a háborúról. (A Yandex a Google orosz megfelelője.)

A fiatalok a szakmai kibontakozáson kívül Magyarországot is képviselik kint tartózkodásuk alatt. Meglátásuk szerint az emberek többsége tudja, hogy van Európában valahol egy kis ország, ahonnan ők jöttek, de nem rendelkeznek tudással Magyarország történetéről. Izgalmas, ugyanakkor fontos feladatnak tartják, hogy a minden kapcsolatépítő eseményen beszéljenek hazájukról, és általuk egy pozitív kép alakuljon ki a magyarokról az Egyesült Államokban.

Azok számára, akik kedvet kaptak a Széll Kálmán ösztöndíjprogramban való részvételre, a Hungary Foundation (hungaryfoundation.org) és a The Fund for American Studies (tfas.org) weboldalát ajánljuk. Az önéletrajz és motivációs levél pozitív elbírálása után választják ki a legígéretesebb kutatókat, amelyet egy Hungary Foundation által szervezett interjú követ.

A három ösztöndíjas fiatalember azok számára is ajánlja a programot, akik nem a közpolitika szakirányon folytatják tanulmányaikat, de érdeklődnek a téma iránt. Az angol nyelv megfelelő ismerete természetesen alapfeltétel, hiszen angol anyanyelvű közegben tölti el a két hónapot az ösztöndíjas. Akiben megvan a bátorság, és az attitűd, írja fel a bakancslistájára ezt az ösztöndíjprogramot. Bence, Domonkos és Márk úgy vélik, minden ambiciózus fiatalnak érdemes eljönni Amerikába a Hungary Foundation jóvoltálból, és megfigyelni, hogyan működik az amerikai kultúra, gazdaság, és politika. Ezután majd maguk dönthetik el azt, hogy a látottak alapján van-e olyan érték vagy gyakorlat az Egyesült Államokban, amit érdemes hazavinni, és Magyarország épülésére fordítani.

Forrás: bocskairadio.org, Dorgay Zsófia

Kapcsolodó cikkek