EP-választás - A vajdasági magyarok szavazata is számít - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

EP-választás – A vajdasági magyarok szavazata is számít

A választás hete zajlik Európában. Vasárnap estig a tagországok állampolgárai arról dönthetnek, kik kapjanak helyet az új összetételű Európai Parlamentben. Mi, vajdasági magyar állampolgárok is leadhatjuk voksunkat levélszavazat formájában.

Az európai parlamenti választásokra június 6. és 9. között kerül sor. A tagállamok maguk dönthetnek arról, melyik napokon, milyen formában, milyen időintervallumban szavaznak, vagy épp arról is, hány éves kortól engedélyezik a voksoláson való részvételt. A legtöbb tagállamban 18 év a választójog alsó korhatára, kivéve Ausztriát, Belgiumot, Németországot és Máltát, ahol 16, valamint Görögországot, ahol 17. A szavazás öt tagállamban (Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban, Cipruson és Görögországban) kötelező. Ezekben az országokban a szavazási kötelezettség az ország állampolgáraira és az ott állampolgársággal nem rendelkező, nyilvántartásba vett uniós polgárokra is vonatkozik. Az utolsó urnák vasárnap este 11 órakor zárulnak, a szavazatok összegzése ezt követően kezdődik.

720 képviselői helyről döntünk. Ebből 21-en magyarok. Azt, hogy egy tagország hány képviselőt delegálhat, a lakosság számától függ: minél többen élnek egy országban, annál több helyet kapnak az EP-ben. Ugyanakkor él a csökkenő arányosság elve, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb az ország, annál kevesebb a képviselői helyek száma a lakossághoz képest. A tagállamonkénti alsó küszöbérték legalább hat képviselő, és egyetlen tagállam sem rendelkezhet több mint 96 képviselői hellyel. Utóbbi létszámmal Németország képviselteti magát.

Kapcsolodó cikkek