Forró Krisztián a joj24 tévében: Erős manipuláció az oka a magyarok alacsonyabb részvételének - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Forró Krisztián a joj24 tévében: Erős manipuláció az oka a magyarok alacsonyabb részvételének

Forró Krisztián, az Aliancia – Szövetség párt elnöke volt a joj24 hírtelevízió szerda esti, Analízisek című műsorának a vendége. A „Hogyan tovább a vereség után” alcímet kapott beszélgetésben rajta kívül még egy másik parlamenten kívül maradt párt, a Demokrati elnöke, Eduard Heger kapott helyet. A műsort Lucia Straňavová vezette, aki láthatóan ügyelt arra, hogy mindkét beszélgetőpartnere egyenlő időt kapjon a megszólalásra.

Még mielőtt a résztvevők rátértek volna a szeptember 30-i előrehozott választások pártjaikra gyakorolt hatásának az analizálására, aktuális témaként felmerült az Ódor-kormánynak szintén aznap bejelentett intézkedése, mely szerint az illegális migráció megfékezésének érdekében bevezetik a Magyarország és Szlovákia közötti határellenőrzést. Erről az intézkedésről Heger, illetve Forró is határozottan kijelentették, hogy az nem megfelelő, és főképpen csak a Szlovákia déli részén élő lakosság jelentős részének a munkába járását nehezíti meg, hiszen valószínűtlen, hogy az illegális migránsok a hivatalos határátkelőhelyeket választanák Szlovákiába való belépésükre.

Az egykori kormányfő Heger, illetve a magyarországi ügyeket nyilván naprakészebben ismerő Forró is a megoldást az Unió schengeni határainak közös védelmében látják és felemlegették, hogy nem szabad elfelejteni, hogy a Covid-járvány idején milyen fennakadásokat okozott a szabad forgalom ellenőrzések okozta lassulása. A választások témájára térve a magyar párt elnöke két fő okát nevezte meg pártja vereségének. Egyrészt a magas országos részvételt és ennek ellentétjét a magyarok lakta vidékeken, illetve az ez utóbbit kiváltó erőteljes ellenszelet egyes sajtótermékek és közvélemény-kutató ügynökségek részéről. Forró elmondta, a magyar választók megtévesztését tűzték ki célul azzal, hogy folyamatosan három magyar párt indulásáról cikkeztek, azt az üzenetet közvetítve, hogy a magyar pártra adott szavazatok jövője kétséges, hiszen ilyen körülmények között fennáll azok semmibe veszése.

Forró kijelentette, alacsonyabb országos részvételi aránynál pártja a parlamentben lenne. Azt azonban történelmi eredménynek nevezte, hogy az egykori MKP felbomlása óta magyar párt ennyi szavazatot nem kapott, mint most, illetve, hogy ugyanez vonatkozik a pártelnök által elért egyéni preferencia-szavazatokra is. A műsorvezető mindkét pártelnöknél a személyes konzekvenciák levonásáról érdeklődőtt, amelyre Forró többszöri firtató kérdés ellenére is csak annyit árult el, hogy még az év végéig sor kerül a párt kongresszusára, amely tisztújító is lesz. Hasonló értelemben nyilatkozott beszélgetőpartnere is.

Straňavová afelől is érdeklődött a magyar pártvezetőnél, hogy a választások óta történtek-e megbeszélésék a pártot elhagyó Sólymos Lászlóval vagy a szintén külön induló Simon Zsolttal. Ezt Forró vélhetően se nem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta, s válaszában azt emelte ki, hogy a két említett jelölt 2, illetve 3 ezer szavazatot kapott, illetve, hogy nem csak a Szövetség pártnak, hanem a magyarok közösségének is hátat fordítottak. Kritikusan szólt Heger kormányáról is, amelynek felrótta, hogy a kormányprogramban vállalt egyetlen kisebbségi intézkedés sem került bevezetésre. Az egykori kormányfő ezt nem tagadta, azt viszont hangoztatta, hogy más, főképpen az oktatásban hasznosítható rendelkezést elfogadtak.

Kritikus hangnemben beszélt Heger a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter legutóbbi szlovákiai látogatásáról, amelyet a választások előtti beavatkozásnak titulált. Ezt Forró teljesen másképpen látta, s csodálkozva kérdezte, hogy a magyar kormány támogatta projektek átadásán miért ne vehetne részt a támogatást nyújtó fél képviselője? Forró a beszélgetés második felében, akár meglepőnek is tűnően megkérte a műsorvezetőt, hogy pártja mindkét nevét mondja ki, amikor csak az „Alianciát” említi. Straňavová megígérte, hogy megpróbálja a számára nagyon nehéznek tűnő „Szövetség” szót kiejteni, de erre a műsor további részében már nem került sor.

Forró általában véve egy kompakt, jól érvelő politikus benyomását keltette, aki a továbblépést keresi a párt mostani, választások utáni helyzetéből.

Forrás: Ma7.sk

Kapcsolodó cikkek