Forró Krisztián: Meg kell találni a módját, hogy megerősítsük az etnikai politizálást - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek

Forró Krisztián: Meg kell találni a módját, hogy megerősítsük az etnikai politizálást

A Szövetség országos elnökét a szeptember 30-i választások eredményeinek értékelésére kértük.

A Szövetség történelmi eredményt ért el szombaton, hiszen 2010 óta most kapta a legtöbb voksot az etnikai magyar párt, de ez nem volt elég a parlamentbe jutáshoz – húzta alá Forró Krisztián, aki hozzátette, ez is bizonyítja, hogy a közösségünkben van erő.

A pártelnök szerint emiatt is sajnálatos, hogy a kiemelkedően magas országos részvétel mellett nem sikerült kellő számban mozgósítani a magyar választókat.

Forró aláhúzta, az öt százalék alatti eredményt két tényezőre vezeti vissza. A hazai ellenérdekelt magyar nyelvű sajtóban többször megjelent, hogy több magyar párt is esélyes megszólítani a magyar választókat. Ez, mint kiderült, teljességgel félrevezető állítás volt, de sok választót elbizonytalaníthatott, hozzájárulva, hogy a magyarok által lakott régiókban kevesebben járuljanak az urnákhoz, mint az északi járásokban – hangsúlyozta a Szövetség elnöke.

Forró szerint a közvélemény-kutató intézetek felmérései ugyancsak félretájékoztatták a magyar választókat. A kampányidőszakban közzétett felmérések azt sugallták, a Szövetségnek nincs esélye bejutni a parlamentbe, miközben a küszöb átlépéséhez csak kevés hiányzott – emelte ki a pártelnök.

„Arra, hogy a közösségünk megmaradjon és gyarapodni tudjon, nem látok más megoldást, mint hogy az etnikai politizálást megerősítsük” – húzta alá Forró. Ennek a módját kell megtalálni, a pártelnök szerint ez lesz a következő időszak legfontosabb feladata.

Az etnikai politizálásnak nincs alternatívája, aki ezt megszüntetné, az a közösség megmaradását veszélyezteti, hiszen ebben az esetben csak tovább gyorsulnának az asszimilációs folyamatok – szögezte le Forró.

A következő hetekben tisztújítás lesz a Szövetségben. A saját lehetséges jövőbeli szerepvállalása kapcsán Forró elmondta,

„frissek az élmények, ilyenkor az ember hajlamos érzelmi alapon dönteni, elsődlegesen a felvidéki magyar közösség érdekeit tartom szem előtt”

. A pártelnök hozzátette, „mindenkinek köszönöm, aki a Szövetségre szavazott, ugyancsak köszönet jár a jelölteknek és az aktivistáknak, akik a közös munkát segítették.”

Forrás: ma7.sk

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolodó cikkek