Gorombán kioktatta Novák Katalint a román képviselőház elnöke - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Gorombán kioktatta Novák Katalint a román képviselőház elnöke

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke hétfőn azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy „határozottan elutasítja” Novák Katalin magyar köztársasági elnök gesztusát, aki „teljesen elfogadhatatlan, revizionista jellegű” kijelentéseket tett Erdélyről.

„Határozottan elutasítom Novák Katalin magyar köztársasági elnök asszony gesztusát, aki egy Románia területén zajló vallási zarándoklat alkalmával teljesen elfogadhatatlan, revizionista jellegű kijelentéseket tett Erdéllyel kapcsolatban. Az egész világ tudja már, hogy a román egy toleráns nép, akik tudják, hogyan kell kifogástalan vendégszeretettel fogadni a vendégeket. De mindennek van határa” – írta Ciolacu.

Hozzátette, a románok többé nem fogadják el, hogy magyar közjogi méltóságok jöjjenek hazánkba, és ilyen „kihívó kijelentéseket” tegyenek, amelyek társadalmi feszültségeket generálhatnak. „Normális kapcsolatokat akarunk a szomszédos országgal, de ez nem jelenti azt, hogy hallgatnunk kell az ilyen botrányos helyzetek esetében. Novák asszony, ne aggódjon! Isten soha nem fogja megengedni, hogy Erdélynek más sorsa legyen, mint ami románok millióinak vérével íródott: hogy a román nemzet örök lelke legyen” – olvasható a bejegyzésben.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún. A zarándoklatáról készített videót a székely himnusz refrénjével, a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sorra zárta.

Forrás: maszol.ro

Fotó: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek