Gulyás: a Rákóczi-táborokban a világ magyarsága találkozhat - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Gulyás: a Rákóczi-táborokban a világ magyarsága találkozhat

A Rákóczi Szövetség által szervezett nyári táborokban évről évre lehetőség van arra, hogy találkozzon a világ magyarsága – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szövetség első alkalommal megrendezett közéleti táborának megnyitóján csütörtökön, Sátoraljaújhelyen.

Gulyás Gergely a Rákóczi Szabadegyetem – Szabadság, Közösség, Cselekvés elnevezésű, háromnapos rendezvény első napján emlékeztetett arra: az eseménynek helyet adó Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont az elmúlt két év fejlesztéseinek köszönhetően méltó lesz arra, hogy a következő években, évtizedekben a világ magyar ifjúságának találkozóhelye legyen.

A tábor – a kormány támogatásának köszönhetően – az elmúlt időszakban teljesen megújult, kibővült szálláskapacitással és a térségben egyedülálló sportközponttal várja a határon inneni és túli magyar fiatalokat – hangsúlyozta a miniszter.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra: a Rákóczi Szövetségnek fontos küldetése volt az elmúlt három évtizedben, összefogta és találkozóhelyet biztosított a határainkon kívül, a diaszpóra nagyobbrészt a nyugati országokban élő magyarjainak. A miniszter kifejezte reményét, hogy az idén első alkalommal megtartott Rákóczi Szabadegyetem sikere arra motiválja majd a szervezőket, hogy a következő években is tartsák meg ezt a rendezvényt.

Hernádi Zsolt, a rendezvényt támogató MOL elnök-vezérigazgatója a megnyitón elmondta, a vállalat hisz abban, hogy a Kárpát-medencében küldetése van. „Hogyan maradunk meg, hogyan leszünk mi itt a legjobbak, és akik velünk tartanak ebben, azokat mindig támogatni fogjuk” – jegyezte meg.

A szabadegyetem ötlete idén márciusban fogalmazódott meg, mottóként a szabadság, a közösség és a cselekvés fogalmait választották – hangsúlyozta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. A tábor népszerűségre utalva kitért arra, csütörtökön száz lengyelországi és magyarországi fiatal fejezte be táborozását, a szabadegyetem három napja után pedig vasárnap ötszáz kárpátaljai fiatal költözik be a létesítménybe, ahol néptánctábort tartanak számukra.

Július 3-tól elindulnak a Rákóczi Szövetség nagy táborai, szeptember elejéig mintegy hatezer külhoni vagy a diaszpórában élő magyar fiatal fordulhat meg a sátoraljaújhelyi rendezvényközpontban – tette hozzá a szövetség elnöke.

A szabadegyetem előadásain többek között nemzetpolitikai és energiaellátási kérdésekről, a magyar-román gazdasági kapcsolatok kihívásairól, vagy a magyar történelmi filmek és az identitás közötti kapcsolatáról is értekeznek a meghívott előadók.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke