Idén is segíti iskolatáskával a külhoni magyar családokat a Rákóczi Szövetség - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Idén is segíti iskolatáskával a külhoni magyar családokat a Rákóczi Szövetség

A Rákóczi Szövetség tízezer iskolatáskával segíti azokat a Kárpát-medencei külhoni magyar családokat, amelyek magyar iskolába íratják gyermekeiket – közölte a szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Csáky Csongor az akció szerepével kapcsolatban kiemelte: a többségi iskolába járó diákok jó eséllyel nem tanulnak meg magyarul írni, olvasni, nem lesz magyar kapcsolatrendszerük, így elvesznek a magyar közösség számára. Fontos felhívni a szülők figyelmét arra, hogy az iskolaválasztás hosszú távú következményekkel jár – tette hozzá. Elmondta: évente 14-15 ezer külhoni magyar családnak kell döntenie iskolaérett gyermeke sorsáról; a családok egyre inkább felismerik, hogy hosszú távon a külhoni magyar közösségek megmaradását és gyermekeik boldogulását jelentheti ez a döntés.

Kitért arra is: Szlovákiában például 2010 óta nem csökken azoknak a külhoni magyar családoknak a száma, amelyek magyar iskolába íratják a gyermekeiket.

MTI

A képen: Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke
MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke