Július 31-ig lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor Programra és a Petőfi Sándor Programra - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország Petőfi Sándor Program

Július 31-ig lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor Programra és a Petőfi Sándor Programra

Még egy hétig, július 31-ig lehet jelentkezni a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor Programra és a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor Programra – közölte a Nemzetpolitikai Államtitkárság.

Mindkét programra a 18. életévet betöltött, a nemzet iránt elkötelezett, legalább középfokú iskolai végzettséggel és magyar állampolgárággal rendelkező személyek jelentkezését várja az államtitkárság akár Magyarországról, akár a határon túlról. Az ösztöndíjasok feladata, hogy 9 hónapon át közösségszervező munkával segítsék a diaszpórában és szórványban élő magyarságot magyar identitásának megőrzésében.

A jelenlegi, 2023/2024-es programévre vonatkozó felhívás keretében a Kőrösi Csoma Sándor Programban az északi félteke országaiba – USA, Kanada, Európa számos országa, Izrael, Törökország – lehet jelentkezni, míg a Petőfi Sándor Program keretében a Magyarországgal szomszédos országok – Románia, Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia – szórványmagyar közösségeihez utazhatnak ösztöndíjasok. A Kőrösi Csoma Sándor Program keretében maximum 75, a Petőfi Sándor Program keretében pedig maximum 50 ösztöndíjas vehet részt a 2023/2024-es programszakaszban.

A pályázók négy területen belül nyújthatják be jelentkezésüket a programra: cserkésztevékenység, hagyományőrzés (népzene, néptánc, népi kézművesség), oktatói és nevelői munka (magyar nyelvoktatás, tananyagok összeállítása, gyermekfoglalkozások tartása, táboroztatás), valamint közösségi, sport, média és kulturális tevékenység ellátása.

A két program keretében az elmúlt tíz év során több mint ezer ösztöndíjas látott el szolgálatot a világ különböző pontjain élő magyar közösségeknél, amelynek eredményeképpen jelentősen megerősödtek a magyar közösségek szerte a világon.

Az ösztöndíjra a pályázók és a fogadószervezetek egyaránt elektronikus formában jelentkezhetnek a www.kulhonimagyarok.hu oldalon elérhető pályázati felület kitöltésével.

A külföldi programszakasz tervezett megvalósítási időszaka: 2023. október 1. – 2024. június 30.

A pályázatok benyújtási határideje: 2023. július 31. éjfél (közép-európai idő szerint).

Kapcsolodó cikkek