Kelemen Hunor az Európai Néppárt kongresszusán: az EU-nak biztosítania kell az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak az érvényesítését - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Kelemen Hunor az Európai Néppárt kongresszusán: az EU-nak biztosítania kell az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak az érvényesítését

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Európai Néppárt bukaresti kongresszusát megnyitó beszédében azt mondta: az Európai Uniónak, bármennyire is nehéz ezt néhány tagállamnak elfogadnia, biztosítania kell az európai őshonos nemzeti kisebbségek jogainak az érvényesítését. Kifejtette ugyanakkor azt is, hogy „a schengeni csatlakozás körüli politikai tangó nem vállalható”, és ezt az EPP kongresszusán is ki kell mondani. „Képesek vagyunk és meg tudjuk védeni az Unió külső határait, erre fölkészültünk” – jelentette ki a szövetségi elnök.

A szövetségi elnök már az elején kiemelte,  a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az Európai Néppárt legrégebbi romániai tagszervezete, amely 1,2 milliós etnikai közösséget képvisel. „Az én közösségem a kommunista diktatúra megbukása utáni első pillanattól azt vallotta, hogy az országunknak az Európai Unióban, akkor még Európai Gazdasági Szövetségben és az Észak-atlanti Szövetségben van a helye” – fogalmazott. Hangsúlyozta, „történelmi tapasztalatunk, hogy Keletről sohasem jött jólét. Keletről soha nem jött szabadság, és nem jött biztonság sem. Ezt ma is így gondoljuk.”

Az RMDSZ elnöke szerint „évtizedek óta nem voltunk ilyen nehéz helyzetben”, ugyanis nem kellett egyszerre ennyiféle kihívásra választ adni. „Dühös, csalódott, reményvesztett emberekkel találkozunk, akik úgy érzik, hogy elveszítették a talajt a lábuk alól. Biztonságra vágynak és kiszámíthatóságra. Azt várják, hogy azok, akikre az életüket bízták, az ő valós problémáikkal foglalkozzanak” – nyomatékosította Kelemen Hunor.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a kialakult helyzetért „mindannyian felelősek vagyunk”. „Ezt el kell ismernünk. Felelősek vagyunk, mert mi vezetjük az Európai Uniót legalább tíz esztendeje. Felelősek vagyunk, mert az Unió tagállamainak többségében a mi pártcsaládunk vezetői kormányoznak. Az első számú felelős pedig mindig az, aki a hatalmat gyakorolja. Ezt a felelősséget semmilyen retorikai trükkel és politikai balettel nem tudjuk másokra nyomni” – mondta az EPP kongresszusán az RMDSZ elnöke.

Kiemelte, az Európai Néppárt felelőssége ma is óriási. „Rajtunk múlik, hogy milyen lesz a jövő Európában. Rajtunk múlik, hogy az emberek ismét elhiszik-e nekünk, hogy nem a bürokráciát, nem a kizárólagos gazdasági érdekeket, hanem a mindennapi emberek érdekeit képviseljük.”

Kelemen Hunor szerint ennek érdekében „tisztázni kell” néhány dolgot. „Először is azt, hogy kik vagyunk. Azt, hogy milyen értékeket képviselünk. Azt, hogy kiket képviselünk. És azt, hogy mi a jövőképünk.” Az RMDSZ elnöke szerint az alapértékek tekintetében nincs vita, „de meg kell tudnunk különböztetni magunkat a szocialistáktól, a zöldektől, a liberálisoktól. Nem mondhatjuk ugyanazt, amit ők”, fogalmazott a szövetségi elnök. Szerinte nem ismételhetik az ő témáikat, mert akkor „mi is olyanná válunk, mint ők”. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy a választóik elfordulnak tőlük.

Úgy fogalmazott, „világosan ki kell mondanunk: nem áldozható fel az Európai Unió gazdaság versenyelőnye és versenyképessége egy erőltetetett ütemű zöld átállás oltárán”. Kiemelte, szeretjük a környezetet, a tiszta levegőt, a tiszta vizet, „ám olyan átmenetre van szükség, amely nem követel több áldozatot, mint amennyi nyereséget hoz”.

A szövetségi elnök hangsúlyozta, az Európai Néppártnak ismét határozottan föl kell vállalnia a farmerek, a mezőgazdászok, a kis- és középvállalkozók képviseletét. „Az Európai Uniónak pedig, bármennyire is nehéz ezt néhány tagállamnak elfogadnia, biztosítania kell az európai őshonos nemzeti kisebbségek jogainak az érvényesítését. Ez is európai szintű feladat, mert a kulturális, etnikai sokszínűség azzá teszi.”

Az Európai Unió erőt kell fölmutasson, „de nem úgy, hogy folyamatosan azokkal foglalkozik, akik a házon belül más véleményt képviselnek”, magyarázta Kelemen Hunor. Szerinte az EU-nak úgy kell erőt mutatnia, hogy ismét releváns és megkerülhetetlen legyen a világpolitika alakításában.

„A schengeni csatlakozás körüli politikai tangó nem vállalható. És ezt itt, a családban is el kell mondani. Képesek vagyunk és meg tudjuk védeni az Unió külső határait, erre fölkészültünk. Ki lehet találni mindenféle ürügyet, kifogást a teljes schengeni csatlakozás elhalasztásához, ám ez rövid távon is óriási károkat okoz. Ezért innen is azt kérem mindazoktól, akik eddig fenntartásokkal viseltettek Románia schengeni csatlakozását illetően, hogy az azonnali politikai haszon helyett a közép és hosszú távú közös érdekeket helyezzék előtérbe” – mondta az RMDSZ elnöke az Európai Néppárt bukaresti kongresszusán.

Nyitókép: rmdsz.ro

Forrás: maszol.ro

Kapcsolodó cikkek