Kelemen Hunor: folytatni kell az őshonos kisebbségek védelmében elkezdett munkát - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Kelemen Hunor: folytatni kell az őshonos kisebbségek védelmében elkezdett munkát

Az Európai Uniónak a polgárok elvárásaihoz igazodva kell változnia, ugyanakkor folytatni kell az őshonos kisebbségek védelmében elkezdett munkát – hangsúlyozta Kelemen Hunor szerdán, miután az RMDSZ iktatta európai parlamenti (EP-) jelöltlistáját a bukaresti központi választási bizottságnál (BEC).

Az RMDSZ elnöke rámutatott: 2024 a változások éve, és évtizedekre meghatározza, hogy mi történik az erdélyi magyar közösséggel. Ezért a magyar politikai szervezetek az összefogás listájaként összeállított RMDSZ-lista támogatását kérik a közösségtől június 9-én, hogy olyan változások történjenek, amelyekből a magyarok nyertesen kerülnek ki. „Csak együtt lehet erős hangunk az Európai Unióban!” – összegezte az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ a szükséges 200 ezer helyett mintegy 300 ezer támogató aláírást gyűjtött össze. „Most már csak az szükséges, hogy legyen 500-510 ezer szavazatunk a választásokon, ezért mindenkit arra kérünk, hogy ezt a listát, az RMDSZ listáját, az összefogás listáját támogassa június 9-én – mondta a magyar médiának nyilatkozva az RMDSZ elnöke. Szerinte az erdélyi magyarok még a román többségnél is jobban vágytak arra, hogy az Európai Unió polgárai lehessenek, és ebben nincs változás, de az aláírásgyűjtés során az RMDSZ önkénteseinek azt is elmondták, hogy változásokat várnak el, új szemléletet, új lendületet és új vezetést akarnak Brüsszelben. „A mi listánkon olyan emberek vannak, akik kipróbálták magukat a politikában, tapasztalt emberek, és tudnak harcolni a magyarokért, tudnak harcolni az erdélyi magyarokért” – hangoztatta Kelemen Hunor.

Leszögezte: azt az útépítést, amelyet elkezdtek a kisebbségvédelemben, az etnikai őshonos kisebbségek védelmében, folytatni kell. „Nélkülünk nincsen ez az út, amíg nem voltunk ott, addig sem volt, és mi indítottuk ezt a munkát el, ezt folytatni szeretnénk, illetve egy olyan versenyképes gazdasági előnyeit megőrizni tudó unióra van szükség, ahol a munkahelyek, a létbiztonság, a béke, a jó jövedelmek és a kiszámítható élet az adott minden európai polgár számára. Ehhez kérjük a támogatást 2024. június 9-én” – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ szerdán leadott listáját a 17 éve EP-képviselő Winkler Gyula vezeti, a második bejutónak tekintett helyet az EP-ben öt éve politizáló Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke foglalja el. A listán helyet kaptak az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Magyar Polgári Erő (MPE) jelöltjei is. Romániának 33 helye lesz az EP-ben, így minden mandátumhoz elvileg a voksok 3 százalékára lesz szükség. Azok a pártok, amelyek átlépik az ötszázalékos küszöböt, nagy valószínűséggel legalább két képviselőt küldhetnek Brüsszelbe.

A június 9-i EP-választást Romániában az önkormányzati voksolással együtt tartják, és 30 napos választási kampány előzi meg őket.

MTI

Kapcsolodó cikkek