KMKF-szakbizottság: napirenden az autonómia törekvések - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

KMKF-szakbizottság: napirenden az autonómia törekvések

A külhoni magyarság autonómia esélyeiről és az önkormányzatiság helyzetéről volt szó a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) regionális önkormányzati munkacsoportja szerdai budapesti ülésén.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz), a testület társelnöke az ülés után elmondta: a tanácskozáson a határon túli magyar pártok képviselői beszámoltak az aktuális helyzetről. Sorra vették az egyes utód- és szomszédos országokban a magyar közösség helyzetét, azt, hogy az önkormányzatiság területén milyen pozíciókkal rendelkeznek a magyar pártok és érdekképviseleti szervezetek.

Kifejtette: a háború miatt a legszomorúbb a helyzet Kárpátalján. Szerbiában kifejezetten jó a helyzet és jó tendenciákat látni Székelyföldön, illetve a Felvidéken is – értékelt. Közölte: beszámoló hangzott el arról is, hogy a népszámlálási adatok tükrében hogyan alakult az adott közösség sorsa. Összegzése szerint a harcot soha nem szabad feladni. A kétoldalú kapcsolatok, a nemzetközi jogérvényesítés területén egyaránt voltak és lesznek sikeres és nehezebb időszakok. De épp a szerbiai magyarság példája bizakodásra ad okot, ott 15-20 évvel ezelőtt háborús helyzet volt, és ma a legjobb helyzetben lévő nemzeti közösség.

Ez adhat reményt a kárpátaljai magyarok vonatkozásában is – tette hozzá a fideszes politikus. Jelezte: konszenzus alakult ki, hogy a fellépést folytatják a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében és a nemzetközi porondon is, hogy európai és világszinten szülessenek normák a nemzeti kisebbségek védelme érdekében.

Keresztes László Lóránt (LMP), a testület másik társelnöke megjegyezte: az ülésen a kormánypártok mellett a Mi Hazánk és az LMP vett részt. Egyetértés volt abban, hogy rendkívül súlyosak a kihívások, és a jelenlegi helyzet nehezíti a területi önrendelkezés biztosításáért folytatott küzdelmet.

Elmondta, áttekintették a különböző politikai lépéseket, törvényeket, amelyek az egyes országokban napirendre kerültek. A politikus beszámolója szerint az ülésen hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az anyaországi politika egységesen lépjen fel az önrendelkezés biztosítása, a magyarok jogérvényesítése és ezek nagyobb sikere érdekében.

MTI

Kapcsolodó cikkek