Megalakult az új összetételű Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa - Külhoni Magyarok
általános Események Hírek Muravidék

Megalakult az új összetételű Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa

Megalakult az új összetételű Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa (MMÖNKT) hétfőn Lendván, a szervezet székhelyén. A szlovéniai magyarság kisebbségi önkormányzati szervének elnökévé Orban Dusan korábbi alelnököt választották meg.

A november 20-ai szlovén helyhatósági választásokon a magyar kisebbség öt nemzetiségileg vegyesen lakott járásban választhatta meg a nemzeti önkormányzatok tanácsának tagjait. Sal (Salovci) járásban egy magyar faluban, Domonkosfán (Domanjsevci), továbbá Alsómarác (Moravske Toplice) járásban, amelyhez 28 település tartozik, öt faluban, így Csekefán (Cikecka Vas), Kisfaluban (Pordasinci), Pártosfalván (Prosenjakovci), Szentlászlón (Motvarjevci) és Szerdahelyen (Sredisce), valamint a többségében magyarok lakta járásokban: Hodoson, Dobronakon és Lendván. A Dobronaki járáshoz három település tartozik: Dobronak (Dobrovnik), Strehovci és Zsitkóc (Zitkovci), közülük csak Strehovci nem magyar település. A Hodosi járáshoz két helység tartozik: Hodos (Hodos) és Kapornak (Krplivnik), mindkettő magyar település. A Lendvai járás 23 falut foglal magába, ezekben zömében – Benica és Hotiza kivételével – magyar ajkú lakosság él. Lendva városa a muravidéki magyarság központja is egyben. Ezek a tanácsok delegáltak képviselőket a MMÖNKT-be. A képviselők maguk közül választják meg az elnököt, a muravidéki magyarság legfőbb politikai képviselőjét.

A nemzetiségi tanácsok tagjaira csak a nemzetiségiek szavazhattak. A 2002-es szlovéniai népszámláláson 6243-an vallották magukat magyar nemzetiségűnek. A jugoszláv utódállamban, Szlovéniában azóta nem tartottak újabb népszámlálást.

MTI

Borítókép: Lendvainfo.com

Kapcsolodó cikkek