Orbán Balázs: Magyarország számára kulcsfontosságú a határon túli magyarság erős helyi képviselete - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország Vajdaság

Orbán Balázs: Magyarország számára kulcsfontosságú a határon túli magyarság erős helyi képviselete

Magyarország kormánya számára kulcsfontosságú, hogy a határon túli magyarság erős helyi képviselettel rendelkezzen – hangsúlyozta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója kedden Zentán.

Orbán Balázs a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) választási kampányrendezvényein vett részt a délvidéki településen. Mint mondta: a magyar kormány nagyon komolyan veszi, hogy a határon túli magyar közösségeknek rendelkezniük kell azokkal az intézményi hálókkal, amelyek lehetővé teszik az identitás megőrzését és annak átadását. „Nekünk Budapesten az a tapasztalatunk az elmúlt tíz év gyakorlatából, hogy annak a stratégiai szintű szerb-magyar együttműködésnek a kialakítása, megerősítése és megtartása, aminek következtében mindkét nép gyarapodik, nem mehetett volna végbe a VMSZ és Pásztor István, a VMSZ nemrégiben elhunyt elnöke nélkül”- húzta alá. Hozzátette: az utóbbi több mint egy évtizedben a magyar kormány és a vajdasági magyarságot képviselő VMSZ között stratégia partnerség alakult ki, szoros és jó együttműködés jött létre. Rámutatott, hogy a keddi látogatás arra is alkalmat szolgáltatott, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a Vajdaságba juttatott támogatások kiválóan hasznosultak, és a magyarság helyben maradását és erősítését szolgálják.

Orbán Balázs egyúttal arra kérte a helyi választókat, hogy a december 17-i előrehozott parlamenti és tartományi választáson támogassa a legnagyobb délvidéki magyar pártot.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke rámutatott, hogy a szerb-magyar megbékélés történelmi jelentőségű. Ilyen mértékű megbékélést a magyarokon és a szerbeken kívül csak a németeknek és a franciáknak, illetve a németeknek és a lengyeleknek sikerült elérniük – húzta alá. A VMSZ és a vajdasági magyar közösség számára óriási erőt jelent, hogy Pásztor István halála után Orbán Viktor fogadta a párt megbízott elnökét, és újra megerősítette szövetségét a Vajdasági Magyar Szövetséggel és a helyi magyar közösséggel.

Pásztor Bálint rámutatott, ahhoz, hogy továbbra is jó eredményeket érjen el a vajdasági magyar közösség, egyrészt erős magyar érdekképviseletre, másrészt pedig a VMSZ és a Fidesz szövetségére van szükség.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80