Orbán Viktor is előad az idei Tusványoson, ahol kiemelt téma lesz az ukrajnai háború - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Orbán Viktor is előad az idei Tusványoson, ahol kiemelt téma lesz az ukrajnai háború

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is jelen lesz és elő­adást tart az idei tusnádfürdői szabadegyetemen. A rendezvényt kétéves szünet után rendezik meg ismét; a szervezők számítanak a meghívott román résztvevőkre is.

Július 19–24. között zajlik idén a Tusványosként emlegetett, több mint három évtizedes múlttal rendelkező Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Popa Ilona erdélyi főszervező megkeresésünkre megerősítette, hogy a tervek szerint a tábor utolsó előtti napján, július 23-án, szombaton Orbán Viktor miniszterelnök is előadást tart. A magyar kormányfő rendszeres résztvevője a szabadegyetemnek, beszédét általában nagy érdeklődés övezi; legnagyobb visszhangot kiváltó kijelentését 2014-ben tette az illiberális politika meghirdetésével.

Az idén várhatóan a román sajtó is kiemelten figyel az eseményre az ukrajnai háború következtében kialakult geopolitikai helyzet várható értékelése miatt. A Tusványos 31. kiadásának előadói között a szabadegyetem céljának megfelelően mindhárom oldal – anyaországbeli, erdélyi magyar, valamint román – számos ismert és elismert politikusa, szakembere szerepel. A tervezett előadások érintik a gazdaság, az energiapolitika, környezetvédelem, a Kárpát-medencei magyar felsőoktatás, kultúra, sport témakörét, ezek mellett pedig időszerű nemzetpolitikai beszélgetések is helyet kapnak.

Idén kiemelt témája lesz a Van, ami örök! mottóval ellátott tábornak az ukrajnai háború, de terítékre kerül a magyarországi választások kiértékelése is. Nem maradnak el az esti koncertek sem. A tábor végleges programja még nem készült el. Popa Ilona kérdésünkre elmondta: a szervezők számítanak a román meghívottak részvételére. A tusnádfürdői szabadegyetemről nyilatkozott Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is. A nagy múltú tábor egyik alapítója az Atv.hu-nak elmondta, a mostani rendezvény mottója, a Van, ami örök azt tükrözi, hogy vannak örök értékek az emberi életben, és a politikának ezeket kell követnie. „Másrészt pedig vannak olyan intézmények is, amelyek hosszú életűek, egyfajta rendszerváltó intézménynek lehet tekinteni most már Tusványost. Reméljük, ha nem is örök, de nagyon hosszú életű lesz” – fogalmazott a fideszes politikus.

Legutóbb egyébként 2019-ben rendezték meg a tusnádfürdői szabadegyetemet, a koronavírus-járvány miatt a 2020-as és a tavalyi tábor is elmaradt. „De egy olyan rendezvénynek, mint Tusványos, folytatódnia kell” – mondta Németh Zsolt, aki egy korábbi Facebook-bejegyzésében arra emlékeztetett, hogy Tusványos ötlete egy házibuliban fogant meg, amiből előbb a kommunistaellenes magyar fiatalok szabadegyeteme, mára pedig a csíksomlyói búcsú után Székelyföld második legnagyobb tömegrendezvénye lett.

Forrás: Krónika Online

Fotó: Beliczay László

Kapcsolodó cikkek