Sándor Fegyir: A magyarok, akikkel együtt szolgálok, helyeslik Orbán Viktor politikáját - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Sándor Fegyir: A magyarok, akikkel együtt szolgálok, helyeslik Orbán Viktor politikáját

Az új ukrán nagykövet interjújában harci tapasztalatairól, az ukrán nyelvtörvényről és a Magyarországra szállított kárpátaljai hadifoglyokról is elmondta a véleményét.

Interjút adott kinevezése alkalmából a Glavkom nevű hírportálnak Sándor Fegyir, Ukrajna új magyarországi nagykövete, akinek befogadó papírját hosszú várakozás után írta alá Novák Katalin köztársasági elnök.

Az Index szemléje szerint Sándor – akinek hivatalos kinevezéséről még nem érkezett meg az elnöki rendelet – hangsúlyozta, hogy először mindenképpen szeretné, ha hagynák dolgozni, száz nap múlva pedig biztosan konkrétabban tud majd beszélni a magyarországi helyzetről. A feszült ukrán-magyar viszonyról szóló kérdésről úgy fogalmazott:

„Orbán Viktor Magyarország érdekeit védi, Ukrajna pedig a saját érdekeit. Senkinek sincs joga más országok érdekeit a saját országa érdekei fölé helyezni.

Kiemelte azt is, hogy Magyarország nagyon sokat segít az Ukrajnából érkező menekülteknek: szállást, pénzügyi támogatást és meleg ruhát is kapnak, sőt a tömegközlekedésen is ingyen utazhatnak.

Élesebben fogalmazott a Magyarországra szállított ukrán hadifoglyokról, ami az Orosz Ortodox Egyház közleményéből derült ki. Sándor Fegyir szerint az, hogy ez megtörtént, kizárólag az Orosz Ortodox Egyház műve, a Máltai Szeretetszolgálat pedig bűnrészes volt ebben az ügyben. Ő úgy vélte, ehhez Magyarországnak, mint államnak, ehhez semmi köze nem volt, arról viszont nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy a magyar kormány tudhatott-e erről az esetről.

Az ukrán nyelvtörvényről azt emelte ki, hogy a rendelkezés nem csak a magyarokat érinti.

„Elsősorban az orosz ellenség, az agresszív ellenséges kultúra hordozója elleni küzdelmet célozza. Nem teremthetünk kiskapukat az agresszornak, mert azokat rossz szándékkal fogják kihasználni. Világos, hogy ha kivágják az erdőt, akkor repül a faforgács. Ugyanez a helyzet ezzel a törvénnyel is. Azokat érintette, akiket nem kellett volna, hogy érintsen. A román félnek is vannak észrevételei. Csak kevésbé hangsúlyosan adják azt a tudtunkra” – mondta.

Beszélt arról is, hogy 13 hónapig harcolt a lövészárokban a fronton, később a légvédelmi tüzérekhez került, most pedig a polgári-katonai együttműködéssel foglalkozik. Statisztikái szerint jelenleg mintegy 400 magyar katona szolgál az ukrán hadseregben, közülük eddig 31 ember vesztette életét.

Az ukrajnai magyarokat nem a kormányok, hanem a helyi politikai vezetők akadályozzák meg az összefogásban – szögezte le.

Az interjúban a Glavkom újságírója ukrán szakértőket is idézett, akiknek egy része úgy véli, a kárpátaljai magyarok Orbán Viktor politikájának túszaként érzik magukat.

Sándor Fegyir erre úgy válaszolt: a magyarok, akikkel együtt szolgálok, helyeslik Orbán Viktor politikáját. Olcsó közüzemi szolgáltatások, 13. havi nyugdíj, harmadik gyermek után 10 millió forintot kap minden család, nincs hitelkamat, és a többi. Őket ez ösztönzi, és a magyar testvéreim ezt helyeslik.”

Forrás: Hvg.hu

Kapcsolodó cikkek