Székelyföldre érkezni kanadai táncparketten - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek Petőfi Sándor Program

Székelyföldre érkezni kanadai táncparketten

Fehér alapon, piros és fekete színekben pompázott 2023. október 28-án a teljes torontói Magyar Ház véndésége. Az Orbán Balázs Társaság 33. alkalommal rendezte meg hagyományos és rendkívül színvonalas rendezvényét, a Székely Bált. Szívet melengető fogadtatásban részesülhetett minden kedves vendég, aki a bejáratnál felállított, igazi hangulatot megteremtő székely kapun áthaladt, majd a jellegzetes székely pálinkák kifinomult ízvilágát kóstolhatta ráhangolóként.

Az örömteli találkozások közben, a bál hivatalos megnyitója előtt minden vendég megtekinthette a terembe kiállított gyönyörű Székelyföld tájképeinek sorozatát. Bálint László és Tordai Ede fényképészek hozták el a diaszpórába, a fotóscsapatuk által megalkotott Varsági Műhely fénykép kiállításukat, amelyeken elsősorban Székelyvarság kincsei vannak megörökítve. Bámulatos és meghatottságot tükröző munkáik szívdobogtató élményt adtak az érdeklődőknek.

„Ősi szálait fond újra, kemény szövetté: a lelket!” Orbán Balázs

A Székely Bál megnyitásaként a székely himnusz csengte be az egész Magyar Házat, Pál Dóra ének kíséretében. Az 1990-ben létesített, Torontó és környékén tevékenykedő erdélyi jótékonysági szervezet elnöke, és ugyanakkor a bál főszervezője, Elekes Imola köszöntötte a teremben lévő székely vendégeket és kedves hozzátartozóikat. Néhány konzuli köszöntő, és az asztali áldást követően vonultak be karon fogva, a várva várt Kossuth Táncegyüttes fiataljai. A táncosok lenyűgöző jókedvvel és színvonalas produkcióval ajándékozták meg a nézőket. A fellépésükből áradó igazi vidám, és hovatartozásunkat megerősítő energiákból töltekezhetett mindenki, majd foghattak hozzá az erdélyi ízvilág finom falatjaihoz. A székely káposzta, és a második fogás hús és köretek tárháza nagyon gazdagos élményt adott. A székely ruhában tündöklő fiatal felszolgálók külön hozzájárultak a falatok jólesettségéhez.

A vacsora, koccintások, tombola, sok kedves szó és találkozások után, már csak a fergeteges mulatság volt hátra, amelyet a Szinkron zenekar változatos repertoárja biztosított a bálozni vágyó fiatalok, és idősebbek számára egyaránt. A hangulat éjszakába nyúlóan, mindvégig pezsdült a székely mosolyoktól, dobogtatásoktól, énekszótól.

Nekem, mint Kanadába frissen érkező székelyudvarhelyi fiatal, a legemlékezetesebb és legszebb élményem mégis csak az volt, hogy ekkora erdélyi tömeg tud összegyűlni itt is, a diaszpórában. Őrizni az otthonnak lelkületét, Székelyföld különböző tájegységeiről. Visszaemlékezni, majd mesélni az ottani életről, családi hagyományainkat ilyen módon is továbbadni, erősíteni egymást a székely identitásunkban, és annak sugárzó energiáiról, értékeiről.

Tifán Sára, Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa

Kapcsolodó cikkek