Szijjártó – Jankovics találkozó: a magyar kormány továbbra is partnere a horvátországi magyarok törekvéseinek - Külhoni Magyarok
általános Hírek Horvátország

Szijjártó – Jankovics találkozó: a magyar kormány továbbra is partnere a horvátországi magyarok törekvéseinek

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter petrinjai látogatása alkalmával külön tárgyalt Jankovics Róbert parlamenti képviselővel, a HMDK elnökével a horvátországi magyarságot érintő aktuális kérdésekről.

A petrinjai új iskoláról már mint a két ország közötti barátság egyik fontos szimbólumáról beszélnek, és amelynek az ünnepélyes átadása természetesen a két ország közötti kapcsolatok ápolására is jó lehetőség volt. Az iskolaavató keretében Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter egy külön megbeszélés erejéig találkozott Jankovics Róberttel, a horvátországi magyarok parlamenti képviselőjével, ahol lehetőség volt az aktuális kérdések felvetésére, megvitatására. Ezek között szerepelt a gazdasági stratégia, az oktatás kérdése, az új magyar óvodák működtetése, a választási „szuperév” és a sport témaköre is.

– Szijjártó miniszter úrral több témáról tárgyaltunk, elsősorban a horvátországi magyarságot érintő dolgokról beszéltünk. Egy viszonylag stresszes időszak előtt állunk, amely több politikai jellegű „megpróbáltatást” fog hozni.

Úgy érzem, hogy a megbeszélésünkön terítékre került minden olyan fontos téma, amelyek mentén Magyarország segítheti a horvátországi magyarságot.

Ahogy ezt az utóbbi 13-14 évben már megtapasztaltuk, Magyarország továbbra is partnere lesz a törekvéseinknek. Nincs okunk aggódni egyetlen érintett ügy, probléma kapcsán sem. A külügyminiszter úrral való találkozók tulajdonképpen rendszeressé váltak, minden évben megtaláljuk az alkalmat, hogy átbeszéljük az aktuális ügyeinket.

Úgy látom, hogy a nemzetpolitikai célok ebben az évben is érvényesülni fognak,

ezek már eddig is azt eredményezték, hogy ma Horvátországban jó magyarnak lenni, érdemes magyarul tanulni. Ebben Magyarország kormánya továbbra is partner lesz, ezt ma is megerősítette miniszter úr. Céljaink között szerepel az is, hogy a parlamenti választások után ismét egy olyan horvát kormány jöjjön létre Zágrábban, amely tovább tudja folytatni a velünk az utóbbi 5-6 évben kialakított partnerséget – nyilatkozta a megbeszélést követően Jankovics Róbert.

Forrás: Kepesujsag.com

Kapcsolodó cikkek