Szijjártó Péter: a kommunikációt fenn kell tartani, különben nincs remény a békére - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Szijjártó Péter: a kommunikációt fenn kell tartani, különben nincs remény a békére

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Szjarhej Alejnyikkal, Fehéroroszország új külügyminiszterével, és a két politikus egyetértett, hogy a kommunikációs csatornákat fenn kell tartani, mert ezek elzárása a béke reményének feladását jelentené.

Szijjártó Péter azt írta szerdán a Facebookon, hogy novemberben sokként érte őket korábbi kollégájuk, Vlagyimir Makej halála. „Az új kollégát is jól ismerem, mert miniszterhelyettesként dolgozott az elmúlt időszakban” – fogalmazott Szjarhej Alejnyikról. „Most elmondtam neki, hogy az Ukrajnában zajló háború nagyon sok kárt és gondot okoz nekünk mint szomszédos országnak, gazdasági, energiabiztonsági és biztonsági tekintetben egyaránt” – emelte ki a tárcavezető. Ezért Magyarország a mielőbbi békében érdekelt, a nemzeti érdekeinkkel pedig ellentétes minden olyan döntés és intézkedés, amely a háború meghosszabbításának vagy eszkalációjának kockázatát hordozza magában – hangsúlyozta.

Közölte azt is, hogy a szankciók által nem érintett gazdasági területeken folytatják az együttműködést, főként a gyógyszeriparban, az egészségügyi eszközök és a mezőgazdaság területén.

„Kértem kollégámat arra is, hogy segítsék a Belarusz nyugati határán feltorlódott, veszteglő magyar kamionosokat” – írta Szijjártó Péter.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke