Szijjártó Péter: átadták az új Ipoly-hidat a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között - Külhoni Magyarok
általános Felvidék Hírek Magyarország

Szijjártó Péter: átadták az új Ipoly-hidat a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között

Átadták az új Ipoly-hidat a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között, ami jól példázza a két ország közötti stratégiai kapcsolatokat és a kiváló határ menti együttműködést – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a helyszínen.

A tárcavezető az ünnepségen fontos kormányzati feladatnak nevezte a minél több határátkelő nyitását, mondván, hogy ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak, jó a magyaroknak. Kiemelte: 2010-ben huszonkét átkelőpont volt a két ország között, ami mára harminchétre nőtt, tehát az utóbbi tizenhárom évben ez a tizenötödik új átkelő, amely itt is egy méltatlan állapotot számol fel.

Ipolydamásd, 2023. július 28.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba közötti Ipoly-híd ünnepélyes átadásán Ipolydamásdon 2023. július 28-án. Az európai uniós finanszírozással, 2,5 milliárd forintból elkészült 58 méteres híd mellett mindkét oldalon megépültek a szükséges utak is.
MTI/Bodnár Boglárka

Szavai szerint ugyanis méltatlan állapot volt, hogy Ipolydamásd és Helemba között 24 kilométer, vagyis csaknem fél óra volt az út. „Átláttak a túloldalra, mégsem tudtak átmenni, kerülni kellett. Most átlátnak a túloldalra, és oda is tudnak menni” – fogalmazott. Aláhúzta, hogy az európai uniós finanszírozással, 2,5 milliárd forintból elkészült 58 méteres híd mellett mindkét oldalon megépültek a szükséges utak is. Majd leszögezte, hogy ez a beruházás is demonstrálja a remek magyar-szlovák együttműködést a határ menti ügyekben, illetve az EU-s források hasznosulását.

„Ez világosan megmutatja, hogy milyen veszteségeket jelent, milyen kihagyott lehetőségeket jelent az, ha mindenfajta szabállyal ellentétes módon, pusztán politikai gusztus miatt nem kapjuk meg a nekünk járó uniós forrásokat” – fogalmazott. „Azt csak zárójelben teszem hozzá, hogy micsoda szégyen, hogy vannak, akik ezt Magyarországon még támogatják is” – mondta.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy idén még három újabb átkelési pontot fognak átadni Szlovákia és Magyarország között, két újabb Ipoly-hidat és egy közúti kapcsolatot, ezekkel együtt pedig negyvenre emelkedik már a határátkelők száma. „Azt hiszem, hogy ez az ütem világosan bizonyítja, hogy milyen stratégiai jelentőséget tulajdonítunk a szlovák-magyar kapcsolatoknak, és ahogy látjuk a szlovák kollégák együttműködését, hál’ Istennek ez nem egy egyoldalú vonzalom” – jelentette ki. „Voltak olyan időszakok is, amikor a Dunán vagy épp az Ipolyon keresztül a gyűlölködés és az utálkozás hangjait lehetett hallani. Szerencsére mára ez teljes mértékben megváltozott, és egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy Magyarország és Szlovákia együttműködése igazi sikertörténetté vált” – közölte. „A kiszámítható, kölcsönös tiszteleten alapuló jószomszédi kapcsolat, amely ráadásul ilyen gyakorlati eredményeket hoz, az aranyat ér” – vélekedett.

Helemba, 2023. július 28.
A magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba közötti, újonnan átadott Ipoly-híd Helembánál 2023. július 28-án. Az európai uniós finanszírozással, 2,5 milliárd forintból elkészült 58 méteres híd mellett mindkét oldalon megépültek a szükséges utak is.
MTI/Bodnár Boglárka

A miniszter felidézte, hogy gyermekkorából jól tudja, hogy a határ mentén élni speciális élethelyzet, és ennek milyenségét az dönti el, hogy a határ inkább elválasztja vagy összeköti az embereket. „És mindez, hogy melyik irányba dől el a dolog, praktikusan attól függ, hogy a határ átjárható-e” – mondta. Majd megjegyezte, hogy a migrációs válság közepette érdemes ennek kapcsán pontosan fogalmazni: tehát arról van szó, hogy a határok átjárhatók-e a tisztességes szándékkal érkező, megfelelő iratokkal rendelkező, a jogszabályokat tiszteletben tartó emberek előtt.

Végül rámutatott, hogy a tengerparttal nem rendelkező Magyarország és Szlovákia számára stratégiai fontosságú kérdés a kellő számú átlépési pont megléte, különös tekintettel arra, hogy hazánknak épp ez a határa a leghosszabb. Valamint arra is kitért, hogy Magyarországnak Szlovákia a második legnagyobb kereskedelmi partnere, tavaly 17 milliárd eurót ért el a kétoldalú kereskedelmi forgalom, amely idén is 11 százalékkal bővült.

MTI

Kapcsolodó cikkek