Szijjártó Péter Csíkszeredában: a gazdasági és a környezetvédelmi együttműködések erősítése a cél - Külhoni Magyarok
általános Erdély Események Hírek

Szijjártó Péter Csíkszeredában: a gazdasági és a környezetvédelmi együttműködések erősítése a cél

Diplomáciai esemény keretében fektették le Csíkszeredában a magyarországi Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. leányvállalata leendő székhelyének, a Controlsoft Automatizare SRL.-nek az alapkövét. Szijjártó Péter magyarországi külgazdasági és külügyminiszter, Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter, illetve csíkszeredai és Hargita megyei elöljárók közösen helyezték el az alapkő alá az időkapszulát péntek délután a város nyugati szélén.

A várhatóan 45 új munkahelyet teremtő, vízügyi automatizálásban élenjáró vállalat csíkszeredai üzemének létrehozása a román–magyar gazdasági és környezetvédelmi együttműködés egyik jó példája. Ezt erősítette meg mindkét miniszter az alapkőletételt megelőző felszólalásában.

A beruházás nyomán 600 négyzetméteres üzemcsarnok és iroda épül a Hargita utcában. Az üzemcsarnok már tervezés alatt van, idén elkezdik az építkezést és jövőre már meg is nyitnák. A befektetésnek köszönhetően rövid távon tizenöt, hosszú távon negyvenöt munkahely létesül. Az irodarészben villamosmérnököket, mérnök-informatikusokat, gépészmérnököket, az üzemcsarnokban pedig villanyszerelőket és technikusokat alkalmaznak, és a szakképző intézményekből érkezők gyakorlati oktatását is vállalnák. Nemcsak gazdasági együttműködés, hanem kapcsolatépítés is

Szijjártó Péter azt mondta: 2021 Magyarországon kiemelkedő év volt a külgazdasági megvalósítások terén. A csíkszeredai beruházás pedig egy újabb példája a román–magyar gazdasági jó együttműködésnek, aminek három szempontból is nagy jelentősége van. Először is azért, mert ez „Magyarország kifektetési stratégiájának sikerét támasztja alá”. Mint mondta, az elmúlt időszakban 52 magyarországi vállalat fektetett be külföldön, ezek közül 15 Romániában valósul meg mintegy 60 milliárd forint, vagyis 770,4 millió lej értékben.

A külügyminiszter meglátása szerint a csíkszeredai beruházás másik fontos jelentősége, hogy tovább fejleszti Románia és Magyarország gazdasági együttműködését, amely az elmúlt időszakban egyébként is rekordokat halmozott, mivel a magyarországi vállalati tőke ötödik legjelentősebb célországa Románia. „A kétmilliárd eurót is meghaladja az itt felgyülemlett magyar vállalati beruházó tőke. A kereskedelmi forgalom, mintegy 20 százalékos növekedést követően, tavaly megközelítette a tízmilliárd eurót, aminek eredményeként a magyar gazdaság hatmilliárd eurónyi exportterméket és szolgáltatást juttatott el Romániába” – ismertette a legfontosabb adatokat a külgazdasági miniszter.

A csíkszeredai beruházás harmadik jelentőségeként azt emelte ki, hogy a két ország újabb fontos lépést tesz a közös kihívások kezelése, vagyis a környezet megvédése érdekében. Rámutatott: a közös folyók, a Szamos és a Tisza tisztaságát és élővilágát meg kell őrizniük. Szijjártó Péter itt köszönetet mondott Tánczos Barnának, hogy a környezetvédelmi minisztérium erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a közös kihívásnak megfeleljenek.

A külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar fél a két ország közötti együttműködésben a kölcsönös tiszteleten és elfogadáson alapuló viszonyban hisz, amire a romániai magyarok és a magyarországi románok jóléte a garancia. „Mi a Románia területén élő magyar nemzeti közösségre, a Magyarország területén élő román nemzeti közösségre úgy tekintünk, mint a legbiztosabb alapja Románia és Magyarország együttműködésének, jövőbeli fejlesztésének” – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, hogy a Controlsoft Magyarországon piacvezető vállalat a vízügyi automatizálások terén. A csíkszeredai üzem létrehozásával 45 munkahelyet teremtenek az összesen 486 millió forintos, azaz 6,24 millió lejes beruházással, amelyhez Magyarország kormánya 290 millió forint (3,74 millió lej) támogatást biztosít. Ezáltal a széles körű mérnöki szolgáltatások közül a vállalat a vízkezelés és vízgazdálkodás célú tevékenységének ad majd Csíkszeredában helyet.

Szijjártó Péter végezetül arról biztosította a helyi elöljárókat, hogy Magyarország kormánya az elkövetkezőkben is hozzájárul minden olyan beruházáshoz, amelyek a magyar vállalatok külföldi terjeszkedését, a magyar technológia terjesztését, illetve a szomszédos országokkal való gazdasági együttműködés fejlődését segítik. A folyóvizek tisztaságának megőrzésére összpontosítanak

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elismerését fejezte ki a csíkszeredai városvezetésnek, amiért az ipari fejlesztésekre összpontosít. Megjegyezte, hogy a Controlsoft-befektetéssel tudást, munkamorált hoznak Székelyföldre.

„Ahhoz, hogy ezek a fejlesztések megvalósulhassanak, elengedhetetlen az a támogatás, amely az elmúlt tíz évben Magyarországról érkezett. Az első években érkező kulturális, oktatási és sporttámogatások után elindultak azok a valós gazdasági támogatások, amelyek bizonyítják, hogy minden érték, ami ezáltal teremtődik, itt marad Romániában, itt adóznak a vállalatok. Ezek a külföldi beruházások fontosak az itteni gazdasági szereplők számára” – mondta a környezetvédelmi tárca vezetője.

A miniszter ezt követően a víztisztaság megőrzésének fontosságáról beszélt rámutatva arra, hogy ezen a téren Romániának még sok tennivalója van, ugyanis a folyók nagyon szennyezettek, és úgy tűnik, nem kezelik megfelelő értékként a tisztavizet. A csíkszeredai beruházásra utalva kifejtette, hogy a Controlsoft által fejlesztett technológia, ipar hozzájárul ahhoz, hogy valóra váltsák azokat a projekteket, amelyek a víz tisztaságának megőrzését tűzték ki célul. Tánczos emlékeztetett, hogy tavaly két hulladékmentesítő rendszert helyeztek üzembe és a tervek között még több szerepel.

A Szamos-Tisza medencéjében négy hulladékkollektor létrehozása a cél: a Nagy-Szamoson a Kolozs megyei Mikeháza határában és a Beszterce-Naszód megyei Bethlennél, Máramaros megyében a Lápos folyón, valamint Szatmárnémeti közelében a Szamoson. Emellett román–holland beruházásból, civil támogatással további két folyami víztisztító szelvényt üzemelnek be. Jövőkép az itthon maradni akaró fiataloknak.

Az eseményen Berzsenyi Miklós Dániel, a Controlsoft ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a csíkszeredai beruházás cégének első leányvállalata lesz, és reményét fejezte ki, hogy a tudásalapú társadalmat erősítik a városban. Rámutatott, a közeljövőben olyan munkát kínálnak Csíkszeredában, amiért a fiataloknak érdemes lesz hazatérniük.

Korodi Attila polgármester elmondta, a városvezetés egyik legfontosabb célkitűzése a gazdaságfejlesztés, és a Controlsoft idetelepedése illeszkedik ebbe az elképzelésbe. Ugyanakkor nyomatékosította, hogy a vállalat megjelenésének a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának hallgatói, valamint a Székely Károly Szakközépiskola diákjai számára lesz nagy jelentősége.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a külhoni és az anyaországi magyarok közötti kapcsolatok erősödésére hívta fel a hallgatóság figyelmét, ugyanis meglátása szerint mind a szolgáltatások, mind a termékek mentén erős az együttműködés.

A felszólalások után a miniszterek és a helyi elöljárók elhelyezték a csíkszeredai leányvállalat székelyhelynek alapkövét, amelybe egy időkapszulát is tettek. Szijjártó Péter ezt követően zártkörű találkozóra ment a csíkszeredai Puskás Akadémia székhelyére.

Forrás: Maszol.ro

Fotó: Mihály László/Csíkszereda Városháza

Kapcsolodó cikkek