Szilágyi Péter: az ünnep minden magyart együtt talál - Külhoni Magyarok
általános Hírek Muravidék

Szilágyi Péter: az ünnep minden magyart együtt talál

A magyarokat összetartó alapokról, a hagyományok követésének fontosságáról beszélt a Miniszterelnökség helyettes államtitkára vasárnap a magyar államalapítás tiszteletére rendezett szlovéniai központi ünnepségen, a muravidéki Dobronakon. Szilágyi Péter azt mondta, „éljünk bárhol a Kárpát-medencében, éljünk bárhol a világon, augusztus 20-a minket, magyarokat együtt talál”. 

Kiemelte: ha valamivel össze kellene foglalni augusztus huszadika üzenetét a mindenkori magyarság számára, akkor Szent Istvántól két szót emelne ki: kövesd szokásaimat. „Augusztus huszadika azt üzeni számunkra: térj vissza az alapokhoz, vizsgáld meg őket, és vizsgáljuk meg önmagunkat is ezekhez az alapokhoz viszonyítva!” – mondta. Úgy vélte: éljenek bárhol a világban, a magyarokat összekötik ezek az alapok, felismerhetők a közös nyelvben, a kultúra egységében, a hagyományokban és a történelemben.

Dobronakon nem kell hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a hagyományok megtanulása, az ősök szokásainak követése és a cselekvő összefogás – mondta a helyettes államtitkár, rámutatva: a magyar hagyományoknak, a muravidéki kulturális örökségnek nemcsak a megőrzése folyik ott, hanem a továbbörökítése, a jövő nemzedéknek való továbbadása is. A muravidéki magyar közösség által az elmúlt években elindított programokból, megvalósított eredményekből példát vehet a Kárpát-medence magyarsága – mondta, megjegyezve, „az itt élő magyarok rendszeresen bizonyságot tesznek arról, hogy ragaszkodnak ahhoz a földhöz, ahol élnek”.

Szilágyi Péter megköszönte a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösségnek és annak elnökének, Horváth Ferencnek, hogy e közösség Muravidéken büszkén lehet magyar. Úgy vélekedett: erre a ragaszkodásra, erre a bizakodó lelkületre továbbra is nagy szükség lesz, ha a következő nehéz időszakban biztonságban szeretnének élni. Emlékeztetett: a világjárvány megtanította az embereket arra, hogy a bölcsen kialakított szokások segíthetnek elkerülni a bajt. „A magyarság összefogása, a közösség ereje olyan értékek, amelyek sokat érnek a bővelkedés idején, a kihívások leküzdésében pedig óriási versenyelőnyt jelentenek” – húzta alá.

A helyettes államtitkár szerint „őseink szokásainak követése arra tanít meg bennünket, hogy az újonnan felmerülő problémák megoldásáért nem kell mindig megkerülni a világot, hanem elég egyszerűen visszatérni a közösségekbe. Ezek a közösségek minőséget képviselnek, sokszor olyat, amely évszázadok tudását foglalják egybe” – hangsúlyozta. Úgy vélte: Szent István ilyen közösségbe hívta a nemzetet. „Halljuk meg, amint ezt mondja: kövesd szokásaimat, a tieid közt kimagasló így leszel” – összegezte Szilágyi Péter.

Forrás: MTI, fotó: a Nemzetpolitikai Államtitkárság hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek