Szili Katalin, Kalmár Ferenc: Európának el kell köteleznie magát a nemzeti kisebbségek jogainak védelme mellett - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Szili Katalin, Kalmár Ferenc: Európának el kell köteleznie magát a nemzeti kisebbségek jogainak védelme mellett

A kirekesztő nemzetállamok korszaka a végéhez ért.

„Nemrégiben a francia belügyminiszter bejelentette, hogy a francia kormány tárgyalásokat kezd Korzika képviselőivel annak érdekében, hogy a sziget autonómiáját illetően megegyezésre jussanak. Ez a lépés feltehetően összefügg az ukrajnai helyzettel, ahol a nemzeti kisebbségek jelentős szerepet játszottak a konfliktus kirobbanásában. Annak ellenére, hogy az etnikai és nemzeti kisebbségi kérdések komoly zűrzavart okoztak az elmúlt évszázadban, gyakran a szőnyeg alá söpörték őket.

Az Egyesült Államoknak – mint a világ vezető hatalmának a béke, a stabilitás és az emberi jogok terén – tisztában kell lennie Európa etnikai/nemzeti kisebbségi kérdéseivel, hogy megelőzze az ezekből adódó konfliktusokat. Ebben az összefüggésben az európai helyzet az Egyesült Államok számára is rendkívül fontos.

A történelem úgy hozta, hogy az európai országok területei nem esnek tökéletesen egybe azokkal a területekkel, ahol az egyes nemzetek élnek. Léteznek nemzetek, amelyeknek tagjai a nemzetállamaik határain túl is élnek. Ezek a közösségek kisebbségi státusszal rendelkeznek, bár évszázadok óta szülőföldjükön élnek. Jelenleg az Európai Unióban több mint 50 millió ember (a lakosság több mint 10 százaléka) tartozik őshonos nemzeti kisebbségekhez; valójában szinte minden tagállamban van ilyen kisebbségi közösség.

Annak érdekében, hogy kezelni lehessen azokat a problémákat, amelyek Európa számos etnikai/nemzeti kisebbségének eltörlésével fenyegetnek, a nemzetállam koncepcióját felül kell vizsgálni, tekintettel arra, hogy a kirekesztő nemzetállamok korszaka a végéhez ért.”

A cikk teljes terjedelemben az alábbi linket olvasható: https://www.newsweek.com/europe-needs-commit-protecting-national-minority-rights-opinion-1696047

Címlapfotó: karpataljalap.net

Kapcsolodó cikkek