Szili Katalin: Nem lehet meg nem történtté tenni, de az utókornak, vagyis nekünk, kötelességünk a přerovi tragédia maradéktalan feldolgozása - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Események Hírek

Szili Katalin: Nem lehet meg nem történtté tenni, de az utókornak, vagyis nekünk, kötelességünk a přerovi tragédia maradéktalan feldolgozása

A přerovi tragédia emlékművénél helyezett el vasárnap koszorút Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke, emlékezve a 77 évvel ezelőtti szörnyű eseményekre.

A tragédia szakértőjével, František Hýbl professzor úrral való találkozása során átadta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úrral közösen jegyzett elismerő oklevelét és megköszönte a professzor állhatatos munkáját, mellyel megismerhetővé tette a történelem e sötét fejezetét az utókor számára.

A Miniszterelnöki megbízott hozzátette, hogy külön megtiszteltetés számára, hogy Magyarországról hivatalos állami látogatás keretében elsőként róhatta le kegyeletét az áldozatok emléke előtt, egyben köszönetét fejezte ki Magyarország Prágai Nagykövetségének a látogatás szervezésében nyújtott segítségért.

1945. július 18-án a Přerov melletti Svéd sáncok elnevezésű helyen 267 civil esett áldozatául a csehszlovák hadsereg 17. gyalogezredének. A második világháború lezárását követően, békeidőben a vonattal hazafelé tartó kárpáti németek, felvidéki magyarok és szlovákok, köztük 120 nő és 75 gyermek vesztette életét a kíméletlen vérengzés során. Holttestüket tömegsírban, Přerov határában hantolták el. A népirtást sem kellő kivizsgálás, sem a bűnösök kellő felelősségre vonása nem követte. A történtekről beszélni, vagy kutatni az államszocializmus éveiben tilos volt.

Az elhallgatott népirtás és áldozatainak nevét a mai napig homály fedné, ha František Hýbl cseh történész, a přerovi Comenius Múzeum egykori igazgatója egy élet munkájával nem kutatta volna fel a bizonyítékokat. Mára mind a 267 személy nevét pontosan ismerjük. Kegyeletteljes emlékezetüket František Hýbl professzor úrnak és Přerov városnak köszönhetően 2018-tól emlékmű hordozza.

Az elmúlt évek során František Hýbl német és magyar állami kitüntetésben részesült érdemeiért. 2020-ban a Népirtás Pozsonyligetfalun című magyar dokumentumfilmben is összefoglalta kutatási eredményeit a történtekről.

Kapcsolodó cikkek