Veres András a megtévesztő ideológiák elutasításáról beszélt a nemzeti zarándoklat nyitómiséjén - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Veres András a megtévesztő ideológiák elutasításáról beszélt a nemzeti zarándoklat nyitómiséjén

Ma is az elutasítás szelleme mond ellent a hitnek, de semmiféle megtévesztő ideológia, gondolat vagy vágy nem szakíthat el Jézustól – mondta homíliájában Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a nemzeti zarándoklat nyitómiséjén Rómában kedden.

A Szent Jánosról elnevezett – második legnagyobb – római bazilikában bemutatott, magyar nyelvű misén Veres András kijelentette, „hitünk megerősítésére nincsen alkalmasabb helyszín Rómánál, mely apostolok és vértanúk otthona”. Hangsúlyozta, hogy a korona, amelyet egykor a római pápa küldött az államalapító Szent Istvánnak, „országunk és nemzetünk függetlenségét erősítette meg”.

A háromnapos magyar nemzeti zarándoklat az egykor pápai székhelyként szolgáló lateráni Szent János-bazilikában bemutatott magyar nyelvű misével vette kezdetét. A bazilika Szent Péter és Szent Pál ereklyéit őrzi, valamint II. Szilveszter pápa sírját. A sírt díszítő dombormű azt a jelenetet ábrázolja, amelyen a pápa átadja Asztrik apátnak a Szent Istvánnak szánt koronát.

Veres András az MKPK püspökeivel koncelebrált. Beszédében hangsúlyozta, hogy a nemzeti zarándoklat hálaadás és köszönet akar lenni Ferenc pápa tavaly április végi budapesti apostoli látogatásáért. Az egyházfő látogatása az „egész nemzet szívében maradandó emléket hagyott, főleg a hívők számára” – hangoztatta Veres András. Kifejtette, hogy a bazilikához közeli templomban található a 16. századi pápai gyóntató, Lászai János sírja, melyen latinul a „Róma, mindannyiunk hazája” felirat olvasható. „Róma valóban mindannyiunk hazája” – mondta az MKPK elnöke.

Veres András úgy vélte, Jézus tudta, ki az, aki hisz benne, és ki az, aki nem. „Belegondolva, könnyen megérthető, hogy az üdvösségtörténetet átjárja az elutasítás szelleme” – jelentette ki. Megjegyezte, ma sincsen másképpen, továbbra is van „ellenállás, elfordulás azok részéről, akik elutasítják Istent, és ellene beszélnek”. A hívő embert pedig – tette hozzá – sok külső veszély fenyegeti. Zárógondolatait a fiatalokhoz intézte, arra buzdítva őket, tartsanak ki a hitben szilárdan, ne féljenek, tudva, hogy Isten gyermekei. A mai világ veszélyei, gyengeségei, bűnei közepette „kiáltsunk bátran segítségért Krisztushoz” – mondta Veres András.

Az MTI-nek nyilatkozva hangoztatta, hogy „Szent István szándéka szerint nekünk, magyaroknak kezdetektől fontos volt Róma, a Szent Péter utódjához és a négy római bazilikához való zarándoklás”. Hozzátette, a nemzeti zarándoklat a magyarság történelmi megerősödését is képviseli, és tapasztalat az egyház egységéről. Szerdán az egykori városfalakon kívüli Szent Pál-bazilikában Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK alelnöke mutat be misét. Április 25-én reggel Ferenc pápa fogadja a magyarokat a vatikáni audenciateremben nekik fenntartott magánkihallgatáson. Azt követően a Szent Péter-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatja be a zarándoklatot lezáró misét.

Ezerötszázan vesznek részt a zarándoklaton. Mindannyian fehér színű kendőt viselnek a nyakukban. Az anyaország mellett Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről is érkeztek, valamint a kárpátaljai Mezővárról.

MTI

Borítókép: Török Péter, MTI

Kapcsolodó cikkek