Zsigmond Barna Pál: a fiatalok minél nagyobb számban vegyenek részt az EP-választáson - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Zsigmond Barna Pál: a fiatalok minél nagyobb számban vegyenek részt az EP-választáson

Fontos, hogy minél több fiatal részt vegyen az európai parlamenti választáson, beleszóljon a közügyek alakításába, Európa jövőjébe – mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma (EUM) parlamenti államtitkár szerdán, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület konferenciája előtt.

Zsigmond Barna Pál úgy fogalmazott, nagyon fontos a fiatalok részvétele, hogy „Európa végre jó irányba kerüljön, és Brüsszel végre jó irányba tartson”. Értékelése szerint a választás jelentősége, hogy Európai Unió az legyen, aminek az alapítók megálmodták, azaz a nemzetállamok szövetsége. „Ne folytatódjon az a szürreális föderációs kísérlet, ami az elmúlt időszakban jellemző volt” – emelte ki.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a Kárpát-medencei uniós tagországokban a határon túli magyarok saját jelöltjeikre tudnak szavazni. A kárpátaljai és a vajdasági magyarok pedig, ha rendelkeznek magyar állampolgársággal, levélben szavazhatnak a magyarországi pártlistákra – tette hozzá.

Zsigmond Barna Pál a fiatalokat tömörítő szervezet megalakulásának 5. évfordulója alkalmából arra emlékeztetett, hogy a Határtalanul a Magyar Fiatalokért egységet, közösséget alakított ki a Kárpát-medencében a politika és a közélet iránt érdeklődő fiatalok között. Felidézte, hogy 2010 előtt „nem volt természetes” a nemzetben való gondolkodás és a nemzeti egység támogatása. Annak a véleményének adott hangot, hogy 2004-ben a baloldal „a nemzetre rontott”, támadást indított a határon túli magyarok ellen.

A baloldal most a pedagógusbéremelés, a tanárok ellen indított támadást – mondta. Fontos, hogy a nemzetben gondolkodó jobboldali szervezetek összefogjanak és a nemzeti egységet képviseljék a Kárpát-medencében – hangsúlyozta az államtitkár.

Budapest, 2024. március 13.
Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára, Bagi Barna, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület elnöke, Farkas Dávid, a Fidelitas elnöke és Halmay Gábor, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke (b-j) a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület megalakulásának 5. évfordulója alkalmából rendezett konferencia elõtti sajtótájékoztatón a budapesti Aranytíz Kultúrházban 2024. március 13-án.
MTI/Purger Tamás

Bagi Barna, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület elnöke arról beszélt, hogy szervezetük célja a határon túli fiatalok közösségeinek összefogása. Farkas Dániel, a Fidelitas elnöke közölte, hogy öt év alatt bebizonyosodott: a Kárpát-medencében az összefogás fókuszában a magyarság áll. Halmay Gábor, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) alelnöke az EP-választások kapcsán arról beszélt, hogy Európa-szerte szükség van a kereszténydemokrata értékekre.

MTI

Kapcsolodó cikkek