A kutatószakma dobott mentőövet a Komáromi-házaspárnak - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

A kutatószakma dobott mentőövet a Komáromi-házaspárnak

A marosvásárhelyi vállalkozók szerint kis lépésekkel, tartalékot képezve kell fejleszteni.

Épphogy elkészült, a járványhelyzet miatt máris be kellett zárnia a beltéri mászó termét az Outdoor Experience marosvásárhelyi vállalkozásnak. Kültéri programokat is csak néhány hete szervezhetnek, de még kevesen merik igénybe venni a különböző sportolási szolgáltatásokat. A vállalkozást működtető fiatalok ezt az évet már elengedték, de fel nem adják, és bíznak a sikeres folytatásban.

Az Outdoor Experience márkanév alatt futó, különböző bel- és kültéri sportolási lehetőségeket nyújtó marosvásárhelyi vállalkozás hosszú évek alatt, kis lépésekben, de folyamatosan gyarapodott. A fejlesztések egymást követték, aztán jött a járvány, ami kemény falként állt a további fejlődés útjába. Hogyan élték ezt meg?
– Komáromi István: Az egyik utolsó fejlesztésünk a beltéri mászó terem volt, amelyet az év elején megnyitottunk. A szolgáltatás két hónapot működött, és annál is nagyobb sikert hozott, mint amit előzetesen el tudtunk képzelni. Már ott tartottunk, hogy felveszünk valakit, aki a beltéri mászó teremben felügyeli a dolgokat, mert nagyon sok időnket elvette a szolgáltatás működtetése. Egy barátunkat kértük fel a feladatra, ő ezt nem vállalta el. Utóbb már azt mondhatjuk, hogy szerencsére nemet mondott, mert egy héttel később be kellett zárnunk a termet.

– Újra tudták azóta indítani a szolgáltatás?
– Komáromi István: Nem, még nem tudtuk megnyitni a termet, de a hírek szerint rövidesen lehetőségünk lesz erre. Persze a terem csökkentett létszám mellett lehet nyitva, és szigorúan be kell tartanunk a vonatkozó jogszabályokat, és eleget kell tennünk a higiéniai követelményeknek.

– Nemcsak a beltéri mászó termet működtetik, hanem szabadtéri programokat is szerveznek. Ezeket a szolgáltatásokat is fel kellett függeszteni a járvány idejére?
– Komáromi Réka: Az elején semmi sem működhetett nálunk, így a kültéri tevékenységet is fel kellett függesztenünk. A kormány a sportolást is csak egyénileg, az otthonok körül engedélyezte, nagyon leszűkítették az emberek mozgásterét. Nem is gondolhattunk arra, hogy bármilyen szolgáltatást továbbviszünk. Amint azonban enyhítettek a korlátozásokon, akkor elkezdtük újra hirdetni a kajak-kenu kölcsönzést a marosvásárhelyi központunknál. Ennek nagyon jó az elhelyezkedése, mert előtte folyik el a Maros, így kiválóan alkalmas arra, hogy mozgásos bázisunk legyen. A hirdetésben jeleztük mindenkinek, hogy a vízen, a kajakokban és kenukban, meg tudják tartani a kellő távolságot egymástól, és senki nem lesz veszélyben. A kenukban pedig akár hárman, négyen is elférnek, így családok is együtt tudnak evezni. Az érdeklődőket előjegyzésre vártuk, így elkerültük, hogy egy adott időpontban többen fussanak össze a központban.

– Milyen fogadtatása volt a kültéri programok újraindításának?
– Komáromi István: A szolgáltatást néhány hete kezdtük újra, és most már a hétvégenként szervezett túráink is elindulnak. A közel három hónapos kiesés azonban rosszul érintett minket.

– Mit jelentett ez a kényszerű leállás a vállalkozásuknak?
– Komáromi István: Nem hasonlítottuk még össze a tavalyi és az idei forgalmunkat, de úgy becsülöm, hogy a visszaesés legalább 25-30 százalékos lesz. A szerencsénk az, hogy nemcsak ebből élünk, a járvány miatt más munkát is el tudtunk vállalni, a járványhelyzet ezért nem érintett annyira borzasztóan.

– Mi segítette ki önöket a bajból?
– Komáromi Réka: Mindketten biológusok vagyunk, így be tudtunk kapcsolódni felmérésekbe és más munkákba. Az utóbbi hónapokban többnyire így ebben a szektorban működtünk. Ez már csak azért is segítség, mert hiába enyhítenek a korlátozásokon, a 2019-es esztendő forgalmát meg sem fogjuk tudni közelíteni. Erre már felkészültünk. A betervezett programjaink egy része, például a táboraink ugyanis elmaradnak, és nem tudjuk megtartani idén a közkedvelt, rendre hatalmas részvétel mellett lebonyolított evezős versenyünket sem. Pedig nagyon készültünk rá, mert szerettük volna, ha a tízedik esemény jól sikerül. Elnapolni pedig nem tudtuk, mert ez a rendezvény erősen függ a vízállástól, így ősszel nem tudjuk megrendezni. Hasonló a helyzet a tavaszi rafting túráinkkal is.

– Akkor egyértelműen a több lábon állás mentette meg önöket?
– Komáromi István: Ez így van, mert néhány hónapos leállást ki lehet bírni vállalkozóként is, de ennél most rosszabb a helyzet. Azt tapasztaljuk, hogy hiába enyhítettek a szigorú korlátozásokon, az emberek még óvatosak, és kevesen jönne hozzánk sportolni. Sok idő kell még ahhoz, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba.

– Kaptak az államtól bármiféle segítséget, hogy átvészeljék ezeket a nehéz hónapokat?
– Komáromi István: Lehetett volna támogatást kérni, de akkor technikai munkanélkülire kellett volna mennünk, de mi jobban jártunk azzal, hogy biológusként dolgoztunk.

– Mit hozhat a jövő a vállalkozásuknak?
– Komáromi István: Bizakodók vagyunk, de ez az év már elúszott. Megtesszük, amit tudunk, de nem leszünk elkeseredve bármi is lesz a vége. Egy biztos: folytatjuk! A céljainkat nem felejtjük el, és reméljük, hogy jövőre behozzuk a lemaradást.

– Mi a járványhelyzet legnagyobb tanulsága az önök számára?
– Komáromi Réka: Magánemberként és vállalkozóként is az, hogy nem szabad egyszerre túlságosan nagyot harapni az almából. Magam a kis lépések híve vagyok, mert elképzelhető, hogy lehetne nagyobb ütemben fejlődni, de nem éri meg. Lehet, hogy ez a mentalitás mentett meg most minket, hogy nem akartunk egyszerre túl nagy lépést tenni, mert így a járványhelyzet sem volt annyira fájdalmas
– Komáromi István: Nekem a járványhelyzet arra világított rá, hogy minden mennyire bizonytalan. Erre az elmúlt hónapra senki nem számított, nem gondoltuk volna, hogy egy vírus a feje tetejére állítja a világot. Emiatt nagyon fontos, hogy mindenképpen kell tartalékolni. Nem szabad minden forrást visszaforgatni, mert ha jön egy a mostanihoz hasonló válság, akkor háttér nélkül sokkal sebezhetőbbek vagyunk.

– Mi adott ahhoz erőt, hogy átvészeljék a nehéz hónapokat?
– Komáromi István: Az ismeretségi körben sok vállalkozó van, és mindenki bátorított minket. Az evezés területen például a többi vállalkozóval együtt beszéltük meg a teendőket, hogy miként tudjuk újraindítani a szezont. Ez nagy segítség volt.

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban