A titok: újra és újra fel kell tudni állni a padlóról - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

A titok: újra és újra fel kell tudni állni a padlóról

Nagyon sok kezdő vállalkozó követi el azt a hibát, hogy ha egyszer padlót fog, akkor ott is marad, és újra a biztos alkalmazotti jogviszonyba menekül. A felvidéki Kovács József más utat választott, akárhányszor került a csőd szélére, mindig képes volt váltani, és talpra állni. Jelenleg fürdőszoba szalont üzemeltet Érsekújváron, és nagy terveket szövöget a jövőre nézve.

– Egy kezdő vállalkozónak sokat segíthet, ha a családja hasonló módon kereste, keresi kenyerét. Tudott az otthoni közegből erőt meríteni, tapasztalatot szerezni vagy mindent magának kellett megtapasztalnia?
– A családomban korábban senkinek nem volt köze a vállalkozáshoz, édesapám rendőr volt, édesanyám boltvezetőként dolgozott a felvidéki Kürtön. Magam a katonaság után, 2001-ben döntöttem úgy, hogy egyéni vállalkozóként szerencsét próbálok. Gyerekkoromtól kezdve mindig érdekelt az üzlet, már egészen fiatalon adtam, vettem, cseréltem mindent, mindig volt mellékes bevételem, így semmiképpen nem akartam alkalmazottként elhelyezkedni. Az első vállalkozásom arról szólt, hogy vettem néhány jó számítógépet, és Kürtön nyitottam egy internet kávézót. Ez nagy dolog volt akkor, mert húsz éve a faluban még másnak nem nagyon volt jó minőségű internete, csak nekem. Ezt követte az, hogy hétvégente ugyanabban a teremben diszkókat szerveztünk, egész jól beindult a vállalkozás. Aztán jött a következő ötletem, nyitottam egy bazárt, egy használt árucikk kereskedést. Nem sokat pihentem, mert közben 21 éves koromtól önkormányzati képviselő is voltam helyben.

– Sohasem kóstolt bele az alkalmazotti életformába?
– Dehogynem többször is, előfordult, hogy vállalkozás mellett is volt máshol munkahelyem. Ez annál is inkább így volt, mert vállalkozóként többször buktam, és újrakezdtem, de ezekből a helyzetekből mindig sokat tanultam. A legutolsó cégem 2012-től működik, jelenleg fürdőszoba szalont működtetek Érsekújváron. A látványterv készítésétől kezdve a fürdőszoba kiépítéséig mindent vállalunk. Emellett persze mindig voltak egyéb próbálkozásaink is, ami bejött, azzal bővítettük a szolgáltatásainkat. Előfordult az is, hogy valami balul sült el, és letett a padlóra, de a fürdőszoba szalon mindig megmentett a csődtől. Fontos megjegyezni, a fürdőszoba szalont eredetileg hárman indítottuk, de 2018-ban, amikor volt egy bukott éttermi próbálkozásom, akkor úgy döntöttem, csak egy dologra koncentrálok. Elsőként a két üzlettársam tulajdonrészét vásároltam meg. Felajánlottam nekik, mivel tapasztalt szakemberek, hogy ha akarnak, maradjanak a cégnél alkalmazottként, ezzel egyikük élt is. Amióta egyedüli tulajdonos vagyok, úgy érzem gyorsabban fejlődik a cég, többek között azért, mert igyekszem minél több profitot visszaforgatni a vállalkozásba.

– Hogy vészelte át a vállalkozás a járványhelyzetet?
– Nem könnyen, otthonról kellett pénzt visszavinnem a cégbe, ami biztos, hogy nehezebb lett volna, ha nem egyedül vagyok tulajdonos. Mindenesetre a Covidot túléltük, többlet kiadásaink voltak, de a forgalom nem esett vissza. Most pedig fejlődünk, és tele vagyunk tervekkel. A járvány alatt bővítettünk, vettünk egy újabb fürdőszoba szalont egy közeli településen, de a nevét meghagytuk. Így magam vagyok a saját konkurenciám.

– Eddigi pályafutása alatt számos területen kipróbálta magát. Ennyi mindenhez ért?
– A fürdőszoba ötlete nem volt véletlen, az építészet mindig is érdekelt, már gyermekkoromtól kezdve rajzoltam a házakat. Már egészen fiatalon megálmodtam és lerajzoltam egy ház tervét, az építész pedig papírra vetette azt egy az egyben. Olyan apró részletekre odafigyeltem, amin még maga az építész is csodálkozott. Maga a fürdőszoba szalon nyitása pedig úgy jött, hogy elszegődtem egy nagykereskedésbe értékesítőnek, egész Szlovákia területén terítettük a fürdőkádakat és zuhanyzókat. Felvetettem a tulajdonosnak, hogy az egész országban jól alakul a forgalmunk, de Érsekújváron nem tudunk semmit eladni. A tulajdonos egyetértésével megnyitottuk a fürdőszoba szalont a városban, szépen alakultak a dolgok, de közben kaptam egy új főnököt. Nem hozhattam önálló döntéseket, úgy éreztem, visszafog, és nem dolgozhatok kreatívan. Hamar összekülönböztünk, két kiskakas nem fért meg a szemétdombon. Mivel ő volt a főnököm, én jöttem el a cégtől, de közöltem, hogy nyitok egy szalont. Mivel az előző munkahelyemen felső kategóriás luxus árucikkeket forgalmaztunk, én egy olyan üzletet indítottam, amely a legolcsóbb lett a járásban. Hamar megjelent a konkurencia, ezért emeltünk az árakon, és most már közepesen drága termékekkel foglalkozunk. Azóta néhány fürdőszoba szalon becsukott a környéken, mi túléltünk, mert mindig jókor bővítettünk, előremenekültünk. Mindig egy kicsit nagyobb területen több terméket kínáltunk, és a színvonalat is emeltük. Ennek eredményeként a bevételünket valamelyest növeltük, és ráadásul sokkal kevesebb ügyfél, fáradozás árán értük ezt el. S szerencsére a fejlődésre folyamatosam képesek voltuk.

– Az elmúlt húsz évben sok mindent megtapasztalt már vállalkozóként, mégis rendre ellátogat a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozójára. Mit ad önnek ez a rendezvény?
– Valóban többször, így idén is részt vettem a találkozón, ami több szempontból is nagyon előnyös. Egyrészt barátokat ad, több felvidéki vállalkozó társammal a rendezvényeken ismerkedtem meg. E kapcsolatokra építve megalakult a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége, a tagok heti rendszerességgel egyeztetnek, beszélgetnek online, telefonon vagy személyesen, üzleti reggeliken, akár egymás régióiba is átjárunk. A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozói emellett azért is jók, hogy mindig tanulunk valami újat az előadóktól, a nemzetpolitikai államtitkárság munkatársai pedig évközben is segítenek, ha problémánk van. Pályázaton még nem sikerült támogatást szereznem, mert először másokat biztattam a tenderen való részvételre, és nekem már egyszer sem maradt időm, energiám rendesen, határidőre megírni a beadványt. S fontos még megjegyezni azt is, hogy magyar beszállító partnereim is azóta vannak, amióta részt veszek a vállalkozói találkozókon.

– A vállalkozása felívelő szakaszban van. Milyen jövőbeli tervei vannak?
– Budapesten szeretnék egy fürdőszoba szalont nyitni, ezzel kapcsolatban remek terveim vannak. Beszélni viszont majd csak akkor szeretnék erről, ha már a megvalósítás szakaszába lépünk. Az üzlet megnyitását egyébként 2020-ra terveztük, csak jött a koronavírus-járvány, és elsöpörte a terveinket. Bízunk benne, hogy hamarosan minden akadály elhárul előlünk, és valóra tudjuk váltani az álmunkat. A továbblépéshez persze az is kellett, hogy az érsekújvári boltunk már önjáró, akár hetekre is ott tudom hagyni, mert a munkatársaim tudják, és megbízhatóan teszik a dolgukat. Jelenleg hat állandó alkalmazottunk és három külsős alvállalkozónk van. Mások is segítik még a munkánkat, de ők csak alkalmanként működnek velünk együtt. Szerencsére mindannyiukra számíthatok!

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban