Apáról fiúra szállt az észak-komáromi építész iroda - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

Apáról fiúra szállt az észak-komáromi építész iroda

Vannak szülők, akik tudatosan terelik gyermeküket saját pályájuk felé, mások szinte tiltják utódaikat a hivatásuktól. Az észak-komáromi Csémy Krisztián édesapja a köztes utat választotta, a döntést a fiára bízta. A fiatalember más irányba indult el, végül mégis apja nyomdokaira lépett, mai fejjel úgy látja, szerencsére. Krisztián ennek köszönhetően ma a családi építész irodát vezeti, édesapja megelégedésére is, sikerrel.

Hosszú és kacskaringós út vezetett odáig, hogy az észak-komáromi Csémy Krisztián megkezdhette építész pályafutását, pedig a döntése teljesen kézenfekvő volt, hiszen a felvidéki fiatalember édesapja is ezt a hivatást választotta évtizedekkel korábban, és ezen a területen dolgozik azóta is. Krisztiánnak azonban gyermekkorában – a saját bevallása szerint – először a szemetesek munkája tetszett, megfogta, hogy a kukások a teherautó végében utaznak, és szorgalmasan gyűjtik össze a hulladékot. Később viszont az úszás felé terelődött a figyelme, és élsportolónak készült. – Egy ideig kifejezetten jól ment az úszás, amit nagyon élveztem, főleg, hogy egy darabig az eredmények is jöttek. Azonban egy ponton megrekedt a fejlődésem, és be kellett látnom, hogy talán nem én leszek a következő olimpiai bajnok. Váltanom kellett, és ekkor fordultam az építészet felé, úgy döntöttem, hogy megpróbálok édesapám nyomdokaiba lépni. Ez akkor teljesen természetesnek tűnt, így körülbelül tizennégy éves koromtól már csak ez volt a fejemben – emlékezik vissza Csémy Krisztián.

A fiatalember ettől kezdve folyamatosan képezte magát, már a középiskola alatt nagy sok kreatív és rajzi feladatot végzett el, és művészeti képzésre is járt. Az érettségi után a pozsonyi Képzőművészeti Egyetemen tanult tovább, majd ezzel részben párhuzamosan Bécsben folytatott tanulmányokat az Alkalmazott Művészetek Egyetemén. Ott az egyik legismertebb építész nő, az időközben, 2016-ban elhunyt Zaha Hadid stúdiójában csiszolhatta tudását.

A családi építész irodát vezeti

A befektetett energia később Csémy Krisztián esetében is megtérült, mert amikor kilenc éve lediplomázott Bécsben, a családi építész irodában kezdett dolgozni, majd idővel át is vette annak vezetését. Az irodában jelenleg hatan dolgoznak, csak magyarok, de Krisztián azt ugyanakkor hangsúlyozza, hogy bár a tevékenységét vállalkozói formában végzi, de ő építésznek tartja magát. – Elsősorban építészeti tervezéssel foglalkozunk, sok belsőépítészeti munkát is vállalunk. Az mindegy nekünk, hogy kis vagy nagy léptékű munkáról van szó, mi szeretjük az egészet az elejétől a végéig megtervezni, minden feladatra kihívásként tekintünk. Előfordult, hogy egy ásványvizes palackot kellett megterveznünk, emellett az újonnan induló vállalkozás formavilágát, megjelenését is mi dolgoztuk ki. Persze van olyan is, hogy egy városrészbe kell beépítési tervet kialakítanunk – emeli ki Csémy Krisztián.

A fiatal szakember kitér arra is, hogy nagyon sok hazai és nemzetközi építészeti pályázaton vesznek részt, alkalmanként sikeresen, mert több esetben nyertek is a munkáikkal. – Amikor Kassát Európa kulturális fővárosának választották, akkor a településen egy sor fejlesztést terveztek, és az egyik ilyen beruházás, az amfiteátrum tervpályázatát nyertük meg. Az más kérdés, hogy végül a fejlesztésből nem lett semmi, de ez nem rajtunk múlt. Mi a magunk munkáját sikeresen elvégeztük – meséli az építész, aki erre az eredményre a legbüszkébb az elmúlt kilenc évből.

Jó érzéssel töltené el, ha egyszer majd ő is tovább tudná adni a vállalkozását a gyermekének, gyermekeinek.

Csémy Krisztián örömmel számol be arról is, hogy sikeresen szerepeltek a nemzetpolitikai államtitkárság pályázatán is. Mind megjegyzi, az első két beadványuk még nem volt eredményes, de harmadszorra már siker koronázta próbálkozásukat, és támogatást nyertek el a családbarát tevékenységeket segítő kiíráson. – A vállalkozásfejlesztést szolgáló pályázaton megítélt támogatásból különböző, a mai kornak megfelelő szoftvereket és egy drónt vásároltunk, utóbbival a telkeket fotózzuk be és az építés folyamatát próbáljuk megörökíteni. Ezek a programok, eszközök új dimenziót nyitottak az építész irodánk számára – fogalmaz a szakember.

Ami a távlati terveket illeti, Csémy Krisztián szerint a jövőben sem törekednek majd nagy változtatásokra, csak szeretnének nagyon sok építészeti pályázaton indulni, és azokon sikeresen szerepelni. – Azt remélem azonban, hogy legközelebb el is készül majd a fejlesztés a terveink alapján, és az is épül meg, amit mi megalkottunk. Gyakran előfordul ugyanis, hogy különböző okok, akár takarékossági szempontok miatt módosítani kell az eredeti terveket – utal nevetve az elmaradt kassai beruházásra. Hozzáteszi: nagyon bízik abban, hogy a jövőben az építész irodájuk nagyon ütőképes vállalkozás lesz, és nemzetközileg is megállja majd a helyét. Ebben az is segítségükre lehet, hogy már tudnak 3D-s makettet nyomtani az ügyfeleknek, amelyet egyszerűen és gyorsan el tudnak készíteni. – Valaha az volt egy építész számára a szakmai elismerés, ha templomot tudott tervezni, építeni. Aztán jöttek a világban a nagyméretű, komoly befogadóképességű stadionok, míg manapság múzeumokat, konferencia központokat, hangverseny termeket nagy kihívás megtervezni. Szeretnénk majd ilyen munkákra pályázni, és persze nyerni is szeretnénk – mutat rá Csémy Krisztián. Ebben a segítségükre lehet, hogy irodájuk három fővároshoz – Bécs, Budapest és Pozsony – is közel van, ráadásul Észak-Komárom az autópálya és a Duna mellett fekszik, így könnyen és gyorsan meg lehet közelíteni a települést.

Csémy Krisztián, építész

A fiatal szakember részt vett a közelmúltban a nemzetpolitikai államtitkárság és a Dízájn Terminál által szervezett IV. Kárpát-medencei vállalkozók találkozóján is, ahol Krisztián feltöltődött és közben képezte magát. Meghallgatta más vállalkozók élettörténetét is, amelyekből igyekezett tanulni és erőt meríteni. – Hatalmas dolog, hogy az államtitkárság nemcsak elindít egy-egy programot, hanem egy tudatos stratégia mentén folytatja, tovább is viszi azokat, ezért mi, határon túli magyar vállalkozók nagyon hálásak vagyunk – fejti ki Csémy Krisztián. Kérdésre elmondja azt is, hogy egyelőre még nincs családja, de ha lesz, akkor jó érzéssel töltené el, ha egyszer majd ő is tovább tudná adni a vállalkozását a gyermekének, gyermekeinek. – Jó lenne, ha a családi tradíció folytatódna. Minden támogatást megadnék nekik, ahogy engem is segített az édesapám, ebben hatalmas erő van – fűzi hozzá.

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban