Az eszéki magyar fogorvosok - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

Az eszéki magyar fogorvosok

Csősz József és édesanyja, Sára több mint egy évtizeddel ezelőtt nyitották meg Eszéken fogorvosi rendelőjüket. A kis családi vállalkozásból mára egy jól menő, 24 alkalmazottal működő, 5000 pácienst ellátó fogászati központ lett.

Csőszék Szentlászlóról költöztek Eszékre, ahol több mint tíz éve nyitották meg fogorvosi rendelőjüket. Némi túlzással nyugodtan nevezhetjük őket fogász dinasztiának, mivel szinte az egész család a szakmában dolgozik. Csősz Sára fogtechnikusként kezdte pályafutását, így tisztában volt a fogász szakmában rejlő lehetőségekkel, ezért fiait is a fogorvosi pálya felé terelte. Mindkét fiú, József és Damir is megfogadta édesanyjuk tanácsát, mára közösen üzemeltetik eszéki rendelőjüket.

– Idősebb fiammal, Józseffel együtt kezdtük a praxist, idővel pedig folyamatosan bővítettük a rendelőnket. Az egyetem után a fiatalabb fiam, valamint a két menyem is csatlakozott a vállalkozáshoz, akik szintén fogorvosok – mondta Csősz Sára, aki hozzátette, hogy jelenleg 24-en dolgoznak a Csősz Fogászati Központban, de további munkatársakat is keresnek.
Csőszék rendelőjében szinte minden fogászati beavatkozás elvégezhető, legyen szó fúrásról, húzásról vagy protézis készítéséről. Igyekeznek minden kérésnek megfelelni és barátságos légkört teremteni, hiszen fontos számukra a páciensek elégedettsége. Ennek érdekében a legmodernebb technológiákat használják, folyamatosan lépést tartva az aktuális trendekkel. Jelenleg 5000 páciensük van, akik kezelése az állami egészségbiztosítón keresztül valósulhat meg, de magánrendelést is vállalnak. Klinikájukra egyre több magyar nemzetiségű páciens is jár, hiszen az emberek örülnek, ha a fogorvos megérti őket és szól is hozzájuk anyanyelvükön.

Sikeresen pályáztak a gazdaságfejlesztési támogatásra

A technológiai fejlődés a fogászat világába is betört. A műfogak elkészítésében manapság már háromdimenziós nyomtatók segédkeznek. Az új technológiának köszönhetően a fogtechnikusok az eredeti fogakkal megegyező műfogakat tudnak gyártani többféle, időtálló anyagból. Csőszék tavaly sikeresen pályáztak a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája keretében megvalósult támogatásra, amelyen keresztül a fogorvosi eszközök mellett egy háromdimenziós nyomtatót is beszereztek a hozzá tartozó műszerekkel.

– Nagyon örülünk, hogy lehetőségünk nyílt pályázni az Economica Hungarica Alapítványnál. Nagy segítséget jelentenek a munkánkban ezek az új gépek, melyek felgyorsítják és megkönnyítik a dolgunkat – mondta Csősz József.

Az új technológiának köszönhetően egy-egy protézis elkészítésnek ideje radikálisan csökkent. Az eddigi, akár több hetet is igénybe vevő folyamat néhány órásra rövidült.

Hordósi Dániel

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban