Erőre kaptak a határon túli magyar cégek az elmúlt években - Külhoni Magyarok
Hírek Kárpát-medence arcai

Erőre kaptak a határon túli magyar cégek az elmúlt években

Jónás László: A határon átívelő együttműködéseket egyáltalán nem befolyásolta a pandémia

Az online világ az információ átadására tökéletes, de érzelmeket kiváltani, közösséget építeni nem lehet a világhálón keresztül – jelentette ki a Design Terminal üzletfejlesztési vezetője. Jónás László kiemelte: a különböző programoknak, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásának köszönhetően sok határon túli magyar cég fejlődött rengeteget az elmúlt öt évben. A cél az, hogy ezek a vállalkozások és az anyaországi szereplők egyszer sikeres hálózatban működjenek együtt.

Több mint öt éve működik együtt a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a Design Terminal a határon túli magyar vállalkozások fejlesztése érdekében. Honnan indult az együttműködés 2015-ben?

Amikor elkezdtünk a Nemzetpolitikai Államtitkársággal közösen dolgozni, akkor azt gondoltuk, hogy ha a vállalkozókat fejlesztjük, akkor ezáltal a közösség is fejlődik. S ha a vállalkozókat támogatjuk, akkor erősödik a közösség is. Azt tudni kell, hogy a Design Terminal egy vállalkozásfejlesztő ügynökség, mi innovációs programokat építünk, tehetséggondozással foglalkozunk. Jelen vagyunk Európa tizenkét országában, kis- és közepes vállalkozásokkal, intézményekkel, nagyvállalatokkal és startupokkal dolgozunk együtt. Éppen ezért az államtitkársággal közösen azon kezdtünk el gondolkodni, hogy miként tudnánk a nemzetközi életben megszerzett tapasztalatainkat elvinni a határon túli magyar vállalkozókhoz.

– Mi következett ezután a gyakorlatban?

– A Design Terminalnak van egy több mint százfős mentor hálózata. Ennek tagjai jellemzően nem főállásban dolgoznak nekünk, hanem valamilyen szakmában sikeresek, és a megszerzett tapasztalataikat velünk együttműködésben osztják meg az érdeklődőkkel. Öt évvel ezelőtt, a Nemzetpolitikai Államtitkársággal közösen ezeket a mentorokat vittük el határon túli vállalkozókhoz, közösségekhez. Előtte felmértük, hogy nekik milyen területen van szükségük segítségre, és olyan szakértőket hívtunk, akikre igény volt. A határon túli magyar vállalkozók velük őszintén tudtak beszélni a saját ügyeikről, problémáikról, és ezzel próbáltuk meg átbillenteni őket.

– Ebből a kezdeményezésből nőtte ki magát a Kárpát-medencei magyar vállalkozók találkozója, amelyet azóta már több alkalommal is megrendeztek?

– Igen, ez volt a következő lépés. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy azoknak a vállalkozóknak, akik valamennyi forrással rendelkeznek, nagyon hasznos az a típusú segítség, amit elvittünk hozzájuk. Segített abban, hogy a rendelkezésre álló pénzeket ésszerűen és hatékonyan használják fel. Nem mindegy, hogy ezekben a kulcspillanatokban egy vállalkozó mire költi a pénzét, és ebben a mentorok nagyon sok tanácsot tudnak adni. S ezen a sikeren felbuzdulva döntöttünk úgy, hogy Magyarországra hívjuk a vállalkozókat, és így egyben mindenkivel, több száz vállalkozóval tudtunk találkozni. S ez nekik is egy hálózatépítési lehetőség lett, mivel így más Kárpát-medencei vállalkozókkal is kapcsolatot tudtak építeni, és egymásban akár üzleti partnerre is találhattak.

– Milyen elemei vannak ezeknek a vállalkozói találkozóknak?

– A program általában úgy halad, hogy először van egy frontális rész, amikor a résztvevők egy izgalmas előadást kapnak azokban a témákban, amelyek a legjobban érdeklik őket. Ezután mentorálások következnek, ahol a vállalkozókkal személyre szabottan külön-külön beszéljük át az előadáson bemutatott témát, és abban próbálunk segíteni, hogy a hallottakat minél inkább fel tudják használni a saját cégüknél. A frontális előadáson megszerzett tudás így gyakorlati segítséggel párosul, és ez a vállalkozók mindennapjaira is hatással tud lenni.

– Hová tudtak öt év alatt fejlődni azok a vállalkozók, akik a programokban részt vesznek?

– Mi azt vettük észre, hogy az átlaghoz képest a velünk együttműködő cégek sokkal nagyobb százaléka működik, többen kapcsolódtak be a magyarországi és a régiós gazdasági folyamatokba, illetve sokkal inkább kapcsolatot tartanak egymással is. Emellett a résztvevő cégek közül sokan lettek részesei a saját, határon túli közösségüknek is. Tudok olyan vállalkozóról, ami a mi segítségünkkel és a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával indította el az orvosi rendelőjét, és ma már egy jól működő, 2-3 fős cégről beszélhetünk. Itt nem az a cél, hogy nagy vállalatok épüljenek ki, hanem hogy a velünk dolgozó vállalkozók stabilizálni tudják magukat, és jól tudjanak előre haladni.

– Elmondhatjuk, hogy ezek a határon túli vállalkozások és az anyaországi szereplők már hálózatban tudnak együttműködni?

– Bár a reményeim szerint ebben az irányba haladunk, ez még csak a célunk. Vannak erre utaló jelek, és egyre több nagyon szuper kapcsolat van a résztvevők között, de sok munka áll még előttünk. Egy biztos, ezért dolgozunk.

– Vannak-e olyan terveik, olyan programelemek, amelyeket eddig még nem tudtak megvalósítani?

– Azt látjuk, hogy amikor odamegyünk egy-egy határon túli helyszínre, akkor ez a találkozás nagyon hasznos, ugyanakkor ezek tűpontszerű beavatkozások. Ott vagyunk, két napig izgalmas, hasznos dolgok történnek, de aztán jövünk haza. Tavaly, a Vajdaságban éppen ezért egy olyan kezdeményezést indítottunk el, hogy sikeres helyi vállalkozókból építünk ki mentor hálózatot. A cél az, hogy ezek a sikeres vállalkozók megtanuljanak mentorálni, és ők segítsék azokat, akiknek helyben erre szükségük van. Ezek a mentorok nagyon hatékonyak tudnak lenni, mert helyben vannak, a közösség részei, rögtön elérhetőek, és nemcsak egy évben egy-két napot utaznak el oda. Ennek a kezdeményezésnek óriási sikere van a szakmában és a helyi közösségben is, és ez a megoldás nagyon jó hatással van a gazdaságfejlesztésre is. A következő lépés az lehet, hogy ezt a programot más régiókra is kiterjesztjük, amit egyelőre a koronavírus-járvány hátráltat. Amint lehet, megyünk tovább, mert úgy gondoljuk, hogy ezzel az elképzeléssel komoly sikereket lehet elérni.

– Milyen további nehézségeket okoz a koronavírus-járvány? Mit sikerült átmenteni az online térbe?

– A határon átívelő együttműködéseket egyáltalán nem befolyásolta a pandémia, a programot is végig tudtuk vinni online eszközökkel. Mindenki nagyon nyitott és segítőkész volt, a mi csapatunk is nagyon komoly munkát tett bele, hogy minden érthető és egyértelmű legyen. Én a magam részéről azonban nagyon szomorú vagyok, mert ezeknek a programoknak a személyes találkozás a lényege, a mi mentoraink is ezektől töltődnek fel. Ez nagyon hiányzott, mert az online világ az információ átadására tökéletes, de érzelmeket kiváltani, közösséget építeni nem lehet a világhálón keresztül. Nagyon várjuk, hogy 2021-ben újra találkozhassunk ezzel a szakmai és már baráti közösséggel.

Kapcsolodó cikkek