Hatékony testvérszövetség épít erős vállalkozást - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

Hatékony testvérszövetség épít erős vállalkozást

Bár még az eltervezett út elején jár, máris mer nagyot álmodni a nagyváradi Szirtesi-Nagy Réka és Nagy Emőke, akik vállalkozóként tréning eszközöket, programokat terveznek és valósítanak meg. A testvérpár idén saját fejlesztésű és készítésű pozitív visszajelzést támogató képkártya-csomagot jelentetett meg, és idővel az egész Kárpát-medencében ők szeretnének lenni a legerősebbek a piacon. A tervük ambiciózus, és ígérik, rajtuk semmi nem fog múlni.

– A testvérem bölcsész, magam közgazdász vagyok, és egyikünk sem készült tréneri pályára. Egy dolog volt közös bennünk: olyan munkát akartunk végezni, amit nagyon szeretünk – bocsátja előre a nagyváradi Szirtesi-Nagy Réka, aki pár éve a testvérével, Emőkével kezdett el vállalkozni. Az ehhez szükséges szellemiség már korábban is megmutatkozott náluk, mert a Nagy-lányok a középiskolában, majd később az egyetem alatt is rendkívül aktívak voltak, részt vettek a diák- és a hallgatói önkormányzatok munkájában is. Ha programot kellett szervezni vagy beszélgetésről volt szó, amikor mindig lehetett rájuk számítani. Aztán, ahogy kiléptek a nagybetűs életbe, a testvérek elkezdtek tréningekre járni annál a cégnél, ahol Emőke dolgozott. – Innen minden szépen haladt előre, jó néhány rendezvényre elmentünk együtt, és egy idő után már előadásokat is tartottunk, majd különböző képzéseken is részt vettünk. S azt tapasztaltuk, hogy a Kárpát-medencei magyar tréningeken kevés a jó minőségű, innovatív és jól használható eszköz. Az akkor használt tréningeszközöket külföldről, főleg Németországból, Angliából és az USA-ból lehetett behozni, de ezek vagy angol nyelvűek, vagy silány minőségűek voltak – meséli Réka. – Itt főleg képkártya-csomagokra, bábukra, kézzel fogható eszközökre kell gondolni – veszi át a szót egy pillanatra Emőke. Arról már ismét Réka beszél, hogy mivel elindultak a pályán, vezetőkkel, csapatokkal foglalkoztak, elkezdtek otthon saját eszközöket gyártani: nyomtatni, laminálni, felvágni – kísérletezni formával és tartalommal. Arról álmodoztak, hogy egyszer ezeket az eszközöket jó minőségben is elő tudják állítani, és használni a saját tréningjeiken.

Az események nyolc évvel később, 2016-ban pörögtek fel, a két testvér részt vett egy bemutató konferencián Szatmárnémetiben, majd a mezőkövesdi Kárpát-medencei magyar vállalkozók találkozójára is ellátogattak. Ezután egy pályázat segítségével – immár cégükkel, a Develoform Consultinggal – kidolgozták tizenkét saját eszközük koncepcióját, és el is készítették ezek prototípusát. Vásároltak többek között egy jó minőségű fényképezőgépet és egy laptopot is. – A képkártyákhoz a székelyföldi Rancz Zsolt készítette el a grafikai munkát, akit 2016-ban Mezőkövesden, a Kárpát-medencei magyar vállalkozók találkozóján ismertünk meg. Szerettünk és szeretünk vele dolgozni, mert amellett, hogy teljesen ránk tudott hangolódni, és megértette, hogy mit szeretnénk, pontosan és gyorsan dolgozik – teszi hozzá Emőke.

Szirtesi-Nagy Réka és Nagy Emőke vállalkozóként tréning eszközöket, programokat terveznek és valósítanak meg.

A Nagy-lányok a pályázatban elkészítették cégük, a Develoform Consulting arculatát is, de márkanévnek valami mást szerettek volna. A cégnév megmaradt, de úgy döntöttek, hogy a fejlesztéseiket az Ideas & Focus név alatt vezetik be. Az első, már kereskedelmi forgalomban is kapható terméküket is e név alatt találhatják meg az érdeklődők a www.ideasandfocus.hu oldalon. Az eddigi tapasztalatok alapján a kártyacsomagot szeretik a trénerek, coachok, mediátorok, pedagógusok és fejlesztők. A testvérpár szerint azért, mert nem csupán egy kártyát, hanem egy élményt visznek haza azok, akik kapnak ilyen kártyát; valamit, ami megerősíti őket abban, amiben jók. A pozitív visszajelző kártyákon képek vannak, és egy megkezdett mondat (például: „Felnézek rád, mert…”), amit a másik oldalon tetszés szerint lehet befejezni. Egy olyan termékről van szó, amely egyszerre tréning eszköz és ajándék is. A kártyákat nemcsak magyar, hanem román és angol nyelven is elkészítették.

Réka és Emőke hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a közös munkába, állításuk szerint még a strandon vagy éppen karácsonyi asztalnál is képesek arról beszélni, hogy milyen legyen a következő termékük. A családjaik ennek kevésbé örülnek, de már megszokták a helyzetet.– Folyamatosan fejlesztünk termékeket, legutóbb például az idei mezőkövesdi Kárpát-medencei magyar vállalkozók találkozóján is jött Rékának egy új ötlete. Az más kérdés, hogy az eddigi, talán száznál is több elképzelésünkből még csak hármat csináltunk meg (a tizenkét prototípus mellett), közülük egyelőre egyet lehet megvásárolni. Most a marketingre és az értékesítésre próbálunk ráerősíteni, emellett kapcsolatokat építünk. A rendezvények, képzések ezért is fontosak, de persze emellett nagyon sok jó tanácsot kapunk. Sok együttműködő partnerünket a nemzetpolitikai államtitkárság konferenciáin ismertük meg – mondja mosolyogva Emőke.

A Nagy-lányok azért tudnak sikeresek lenni, mert kiváló köztük az együttműködés, és jól leosztották egymás között a szerepeket. Érdekes, hogy a közgazdász Réka hozza az ötleteket, ő készíti a fotókat, övé a kreatív rész, míg az egyébként bölcsész végzettségű Emőke tartja kézben az operatív folyamatokat. S hogy ki a főnök? Réka állítja, hogy – bár ő a kistesó, mégis – ő tartja kézben a gyeplőt, de a valóság az, hogy mind a ketten kellenek a kiegyensúlyozott működéshez: egyikük kijelöli az irányt, a másik az energiát adja az egyenletes előrehaladáshoz.

– Nagy előny, hogy testvérek vagyunk, és hogy korábban már dolgoztunk együtt, így azokkal a problémákkal, amelyekkel kezdő testvérvállalkozók megküzdenek, mi már nem találkozunk. Ismerjük egymást, tudjuk, ki mire képes, reálisan mit és mikorra tudunk elvárni a másiktól. Maximálisan megbízom Réka döntéseiben, így nagyon erős szövetség a miénk – teszi Emőke.

A kitűzött cél elérését az is segíti, hogy a képkártyák mellett komplett programokat is kínálnak cégeknek. Fejlesztési folyamatokat a munkaszervezeti mérésektől a program megvalósításáig, legyen szó tréningről, coachingról vagy tanácsadásról. Júliusban megtartották az első nyílt, bárki számára elérhető workshopot is Visszajelzés megoldásfókusszal címmel. A program sikerét mutatja, hogy mindössze két hét alatt beteltek a helyek, a huszonegy résztvevő mindegyike elégedetten távozott a négy órás programról. A testvérpár lépésről lépésre, megfontoltan halad előre.

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban