Kis városból építenek nagy céget - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

Kis városból építenek nagy céget

Egy évtizede még egyikük szülői házában dolgozott a gútai Angyal Tamás és Keszeli Ákos, akiknek ma már saját üzeme van, és csaknem száz embernek adnak munkát. A kezdetek kezdetén csak hobbiból bütykölték a számítógépeket, manapság pedig már tízezerszám értékesítenek új és felújított eszközöket Európa számos országába. Bár sok mindent elértek, tovább szeretnének fejlődni, és a terület meghatározó cége akarnak lenni a kontinensen.

Ha egy sikeres vállalkozót a cége történetéről kérdeznek, akkor a visszaemlékezése nagyon sokszor kezdődik úgy, hogy „annak idején egy véletlen folytán indultam el a saját utamon”. Hasonló volt a helyzet gútai Angyal Tamással és Keszeli Ákossal, a furbify számítástechnikai vállalkozás társtulajdonosaival is, akik az alapiskolában barátkoztak össze, és később egymást bátorítva, erősítve építették fel a ma már rendkívül dinamikus fejlődő cégüket. – Az egész egy gyermekkori szórakozásból indult el. Eleinte teljes mértékben csak hobbi szinten játszottunk a számítógéppel, aztán ahogy egyre többet foglalkoztunk a témával, a technikai dolgokba is mind jobban belementünk. Először még csak a rokonok és ismerősök számítógépeit bütyköltük, aztán tágítottuk a kört – meséli a kezdetekről Angyal Tamás.

A barátok véletlen faktora akkor jött be, amikor a két évvel idősebb Tamás, a középiskola elvégzése után szeretett volna egyetemen továbbtanulni. A terve az volt, hogy egy évet dolgozik valahol, közben felkészül a felvételire, és újra jelentkezik egyetemre. Az élet azonban másképpen alakult, mert a fiatalembert beszippantotta a számítógépek világa. Tamás elhelyezkedett egy kis helyi szaküzletben, ahol egyre jobban megismerkedett a szakma rejtelmeivel, majd beugróként a városházára került, miután az önkormányzat rendszergazda nélkül maradt. Később egyre több céghez dolgozott be, ezért a sikereket látva az akkor még gimnazista Ákos elkezdte rágni a fülét, hogy alapítson vállalkozást erre a munkára. Tamás megfogadta a barátja tanácsát, úgy gondolta, hogy a vállalkozó családból származó Ákos jobban megérzi a kínálkozó lehetőséget, mint ő.

Keszeli Ákos és Angyal Tamás

– Valószínűleg egyedül sohasem sem fogtam volna bele a saját cég építésébe, de Ákos biztatására otthagytam az addigi állásomat, és 2008-ban megalapítottuk furbify cégünket. Először még otthonról, a szobámból csináltuk az egészet, ott bütyköltünk, és onnan hordtuk ki az árut. Ákos a tanórák után és hétvégéken sokat segített, de amint leérettségizett, végleg csatlakozott hozzám – mondja el Tamás. – Sokkal izgalmasabb volt a vállalkozásunkban dolgozni, mint tanulni – veszi át a szót a másik társtulajdonos. – Azzal, hogy nem mentem egyetemre, igazi fekete bárány lettem az évfolyamon, mert én voltam az egyetlen, aki nem tanult tovább. Ezzel szembementem az iskola elveivel, le is mondott rólam mindenki, azt vágták a fejemhez, hogy „na, ebből a gyerekből úgysem lesz semmi”. Én viszont azért döntöttem így, mert nem tudtam, hogy milyen irányban tanulhatnék tovább, a vállalkozás pedig adott volt – magyarázza Ákos.

A két jóbarát 2008-ban elsőként azt tűzte ki célul, hogy a városban az övék lesz a legjobb számítástechnikai üzlet, és maguk alá gyűrik a két-három meglevő riválist. Ez sikerült is nekik, szerintük azért, mert a vállalkozásukat nagy lelkesedéssel építették, és sohasem munkának, hanem játéknak tekintették, amit csinálnak. Továbbá minden vevő kéréséhez úgy álltak hozzá, hogy megoldják, mindenkinek szívesen segítettek. – Teljes körű informatikai szolgáltatást nyújtottunk, új számítógépeket, laptopokat és kiegészítőket, tartozékokat adtunk el, de bármilyen szervizt is vállaltunk, ha arra volt szükség – teszi hozzá Ákos.

„Olyan céget akarunk építeni, amelyik többet ad vissza a Földnek, mint amennyi elvesz.”

A két fiatalember a vállalkozást a szülői házból először egy külvárosi bérelt ingatlanba költöztette, majd fél év múlva már a központban nyitották meg az új üzletet, ami szépen fejlődött. Ahogy egyre több szolgáltatást kínáltak, folyamatosan növekedett a vevők száma, és ezért már alkalmazottat kellett felvenniük. – A kezdetektől azt csináltuk, hogy ha valaki új számítógépet vett, akkor a régit beszámítottuk az árba, ami nagyon tetszett az embereknek. Mi pedig a régi gépeket kitisztítottuk, feljavítottuk benne a hardware-t, és újratelepítettük a programokat. A vevők hamar megszerették az olcsóbb, de jó minőségű árucikkeket. A válság alatt a kereslet még inkább fokozódott, mert nagyon sok embernek nem volt pénze új gépre, ebből viszont az következett, hogy lecsökkent a behozott régi készülékek száma is, amelyekből viszont egyre több kellett volna – fejti ki Tamás.

Ekkor a tulajdonostárs a világhálón feltérképezte a lehetőségeket, és talált több beszállítót is. Először csak harminc-negyven régebbi gépet vásároltak fel, majd egyre többet, emiatt azonban már ismét a keresletet kellett bővíteniük, így 2011-ben elkezdték weblapon kínálni a termékeiket. Nem tudták, hogy az újításuk mennyire fog működni – korábban voltak kevésbé sikeres próbálkozásaik is –, de ez a megoldás bevált. Ettől kezdve már nem kizárólag a településben, hanem az egész Felvidékben gondolkodtak. A növekvő bevételek hatására már megtehették, hogy az addig bérelt helyiségből a mostani, saját ingatlanba költözzenek.

– A fejlődés ezután is töretlen maradt, a szlovákiai webshop elindítása után üzletkötőket vettünk fel, és a közreműködésükkel saját viszonteladó partnereket kerestünk, akik a felújított gépeinket forgalmazták. Nem sokkal később egy magyar, majd egy cseh weblapot is indítottunk, 2016-tól pedig már egész Európába szállítunk, ekkortól adott esetben több ezer darabszámról beszélhetünk – hangsúlyozza Ákos. Tamás hozzáteszi, hogy a felújított számítógépekre azért van óriási kereslet, mert ár-érték arányban rendkívül vonzóak. – Mi nagy számban újítunk fel európai nagyvállalatoktól, például bankoktól visszavásárolt gépeket, olyanokat, amelyek csak két-három évet futottak, de mégis leselejtezték azokat. Ezek sokszor annyira jó állapotban vannak, hogy még a fólia is rajtuk van. A többlépcsős tisztítás, felújítás, átfestés és konfiguráció feljavítás után teszteljük a gépeket, majd két év garanciával értékesítjük a termékeket. Sok olyan gép is van, amelyik kétszer-háromszor is járt már nálunk, így a technológiánk rendkívül környezetbarát – magyarázza Tamás.

A furbify a nemzetpolitikai államtitkárság pályázatán is sikeresen szerepelt, az elnyert támogatással a konyhát tudták fejleszteni és bővíteni, amivel a vállalkozás még inkább meg tud felelni a dolgozói igényeknek. Most már több mint két tucat ember is le tud együtt ülni a konyhában, ami azért jó, mert a cégnek harminc állandó és hatvan részmunkaidős munkatársa van. Utóbbiak főként iskolások és nyugdíjasok, így a furbifynál különböző generációk dolgoznak együtt. Arra a kérdésre, hogy milyen irányban fejlesztenék tovább a céget, a két jóbarát egybehangzóan mondja, hogy Európa meghatározó társasága szeretnének lenni ebben az iparágban. – Olyan céget akarunk építeni, amelyik többet ad vissza a Földnek, mint amennyi elvesz. Mi amellett, hogy régi gépeket újítunk fel, kivontuk a műanyagot a csomagolásból és emellett újrahasznosított papírt használunk, a hulladékot is szelektíven gyűjtjük. Ezzel szeretnénk példát mutatni a többi vállalkozásnak, hogy környezettudatosan és ugyanakkor gazdaságosan is lehet céget működtetni. Mi tavaly harmincezer számítógépet újítottunk fel, de 2022-ben már félmilliót szeretnénk értékesíteni, amivel Európában benne lennénk a TOP10-ben – mutat rá Ákos.

A furbify nemcsak pénzügyileg teljesít jól, hanem egyre inkább elismerik a munkájukat is. Két éve elnyerték a Példakép Alapítvány fenntarthatósági különdíját, emellett legutóbb a Szlovákiai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége által életre hívott Év vállalkozója versenyen is nyertek. Ha a bővülés töretlen lesz, és ehhez megtalálják a megfelelő új szakembereket, akkor az eredmények nem maradnak el. – Van egy víziónk, hogy egy ilyen kis városból, mint Gúta, lehet nagy céget építeni. A gyártást éppen ezért mindenképpen helyben tartjuk, de a menedzsment, a marketing és az értékesítés egy részét lehet, hogy később Pozsonyba vagy Budapestre költöztetjük – fűzi hozzá Tamás. Az eddigi eredményeket látva hamarosan kereshetik a leendő központjukat valamelyik fővárosban.

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban