Meghódítanák a világot a felvidéki gitárkészítők - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

Meghódítanák a világot a felvidéki gitárkészítők

Kitörne a Kárpát-medencéből, és a világ meghódítására készül a felvidéki Gútán lakó Kamocsai Imre és Szabó Norbert, akik több mint egy évtizede készítenek elektromos és basszus gitárokat. A barátok minden munkájukra büszkék, de arra különösen, hogy az AWS zenekarral együtt működhettek. Az álmuk pedig az, hogy egyszer a francia Gojira vagy a svéd Amon Amarth banda is az ő gitárjaikon játszik majd.

Nagyon sokan álmodoznak gyermekkorukban a barátjukkal arról, hogy ha egyszer felnőnek, akkor majd csak azt csinálják, amit kedvük tartja, és lehetőleg még együtt is állnak helyt a nagybetűs életben. Az esetek döntő többségében azonban a történet más fordulatot vesz, az udvaron labdával passzolgató, futballista karrierről ábrándozó vagy éppen zenei pályát közösen tervezgető fiatalok elvégzik az iskolákat, és az egyikből orvos, a másikból pedig mérnök lesz, a közös álmokról pedig csak anekdotáznak később a gyermekeiknek, unokáiknak. A felvidéki Gután lakó Kamocsai Imre és Szabó Norbert azonban azon kevesek közé tartozik, akik nem feladták, hanem megvalósították álmukat, illetve teszik ezt folyamatosan. – Mi már az óvoda óta ismerjük egymást, és persze együtt jártunk iskolába is – bocsátja előre Szabó Norbert. – Amikor tinédzserek voltunk, akkor abszolút hobbi szinten elkezdtünk együtt zenélni, lett egy alternatív bandánk is. A történetünk ott vett fordulatot, hogy egy alkalommal, a főiskolás éveink elején próbára mentünk a szomszéd városba, és az egyik kanyarban kisodródtunk. Autóbalesetet szenvedtünk, és a karambolban eltört a basszusgitárunk nyaka. Próbáltunk új nyakat szerezni, de megfelelő méretűhöz nem jutottunk hozzá, és az új drága is lett volna. Ezen a ponton, mivel asztalos képzőbe jártam, úgy gondoltam, hogy nem lehet olyan nehéz egy gitárnyakat elkészíteni, így nekiláttunk a munkának – teszi hozzá. A gitárnyak csakhamar elkészült, méretben jó is volt, és mint ahogy Norbi mondja, már akkor elkezdtek a formával játszani, hogy egyedi legyen. – A történethez hozzátartozik, hogy az első munkadarabunk már nincs meg, mert egy idő után lecseréltük, talán el is dobtuk, de a basszusgitár teste még megvan – jegyzi meg Imre.

A fiúknál nem evés közben, hanem már az elején megjött az étvágy, mert második lépésként, rövidesen egy teljes gitárt készítettek, sőt, aztán egy basszusgitárt is. A munka nem ment könnyen, mert ekkor még csak néhány kézi szerszámuk és egy-két alapgépük volt. – A gitárok elkészítéséhez rengeteg utánajárás kellett. Manapság rengeteg fórum, portál működik a témában, így ma sokkal könnyebb dolgunk lenne, de akkor itthon mindösszesen egy hobbi közösség fórumát találtuk meg, ahol próbáltunk segítséget kérni. Külön gitárkészítést iskolában nem tanultunk, mivel kifejezetten erre szakosodott hangszerész képzés nincs, csak vonós és pengetős általánosan véve. Ráadásul egy mester is szükséges lett volna, akinél inaskodni lehet, ezért ez az út nem működött.  Mindent magunknak kellett így kitapasztalni – emeli ki Imre.

A barátok az első két hangszer elkészítése után próbálták tökéletesíteni a tudásukat, rá kellett ugyanis jönniük arra, hogy nem mindegy, milyen eszközöket használnak, illetve megértették azt is, hogy a munkálatokat rendkívül pontosan kell végezniük, mert még a tized milliméterek is számítanak. Sok-sok tanulópénzt megfizettek, de a technikájuk egyre jobban finomodott. – Ezután jó néhány éven keresztül csak a saját szórakoztatásunkra dolgoztunk nyaranta, mígnem az egyik ismerős zenész szólt, hogy készítsünk el egy olyan gitárt, ami neki nagyon tetszik, de forgalomban nem kapható. Később egyre tágult a kör, mígnem 2007-2008 körül megkeresett minket egy kelet-szlovákiai ortopéd orvos, hogy kellene neki egy hathúros basszusgitár. Ő tudatoson választott minket, mert kezdő hangszerkészítővel akart együtt dolgozni, hiszen egy ilyen egyedi gitár elkészítése nagyon drága. Mi pedig örültünk, hogy valakit a baráti körön kívül is érdekel a munkánk, így a hangszert nagyon áron alul kapta meg tőlünk. Megérte, mert utána ő és egy ismerőse még három gitárt rendelt – emlékezik vissza Norbert. Ekkortájt a barátoknak még nem volt szigetelt, klimatizált műhelyük, szinte a szabad ég alatt dolgoztak.

Norbert 2012-ben váltotta ki az egyéni vállalkozását, ekkor még azért főleg javításokkal foglalkoztak. Ezekben az években nagyon sok tapasztalatra tettek szert, és folyamatosan javították ki a felmerülő hibákat. Sokszor azzal fordultak hozzájuk, hogy egy-egy kereskedelmi forgalomban vásárolt, néha kifejezetten drága gitárt korrigáljanak. Készítettek persze saját gitárt is, keresték az útjukat, hogy milyen stílusban alkossák meg a hangszereiket. Annyit tudtak, hogy mindenképpen saját dizájnnal akarnak dolgozni.

 

Mostanra nemcsak helyből, hanem a Kárpát-medence más térségeiből, főleg Magyarországról is sokszor keresik meg a GV Guitars szakembereit, ez annak is köszönhető, hogy ma már „kifelé” is próbálnak kommunikálni. Eddig – mint mondják – nagyon el voltak a kis „barlangjukban”, de most már igyekeznek a marketingre is nagyobb hangsúlyt fektetni. – Három évvel ezelőtt részt vettünk egy magyarországi kiállításon, a Budapest Music Expón, és sok pozitív visszajelzést kaptunk. Utána elmentünk a nemzetpolitikai államtitkárság találkozójára, Dunaszerdahelyre, ahol a külhoni magyar vállalkozásoknak adtak ingyenesen tanácsokat. Itt szereztünk tudomást arról, hogy pályázatot hirdetnek kisvállalkozóknak, ahol el is indultunk, és támogatást kaptunk egy CNC szerszámgép beszerzésére. Erre azért volt szükségünk, mert alapvetően kézzel készülnek a gitárok, de vannak olyan munkafolyamatok, ahol jól jön a gépi segítség. Egy következő pályázaton pedig egy lézervágó és -gravírozó gépet vásároltunk, ami szintén hasznos. Ezzel már egyedi, gitár formára alakított keménytok belsőt is tudunk készíteni – emeli ki Norbert. Hozzáteszi: a sok kézzel végzett munka miatt nincs két teljesen egyforma gitárjuk, és nem is szándékoznak egy korábbi munkájukat lemásolni. – Nagyon sokszor kapunk pozitív visszajelzéseket a vásárlóktól, azt szokták mondani, hogy olyan érzés a mi gitárunkon játszani, mint ha mindig az övék lett volna. Mi a szívünket, lelkünket beletesszük a hangszereinkbe, előfordul, hogy több száz emailt váltunk, amire elkészül a gitár – jegyzi meg elégedetten Imre.

A két barát most újabb szintet szeretne lépni, és egy kft. megalapítását tervezi, emellett persze sok ötletük van, amelyeket folyamatosan tesztelnek. – A sok jó tanácsot felhasználva, egyre komolyabban vesszük a marketinget, és a világpiacot próbáljuk megcélozni, ehhez sokat kell dolgozni. Már most is nagy az érdeklődés Franciaországból és máshonnan is. Még mindig kutatjuk a célközönségünket, de egyre jobban elfogadjuk, hogy az emberek metál gitár készítőknek tartanak minket. Nincs ezzel bajunk – állítják egybehangzóan. Minden munkájukra kifejezetten büszkék, de talán a legnagyobb dolognak azt tartják, hogy az AWS zenekar az ő gitárjaikon játszik. Az együttműködés álomnak indult, aztán valóság lett belőle. – Az eddigi visszajelzések alapján a srácok nagyon meg vannak elégedve az új gitárjaikkal, amelyeknek sokak szerint teljesen egyedi a hangzása – fűzi hozzá büszkén Imre.

A fiatal szakemberek idén tizenkét gitár elkészítésére kaptak megrendelést, amit már nagy dolognak tartanak. Ennél sokkal többet nem is vállalnak, mert magas minőségben jelenleg körülbelül húsz gitárt tudnak elkészíteni évente. Idővel egy nagyobb saját műhelyt szeretnének kialakítani, ahol mindennek – akár egy irodának és egy kis stúdiónak is – egyben meglesz a helye, ezzel sokat tudnának fejlődni. – Ha ez meglesz, akkor talán az is reális lesz, hogy akár a francia Gojira vagy a svéd Amon Amarth zenekarnak is mi készítsük a gitárokat – mondják búcsúzóul nevetve.

 

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban