Nagy kihívásokra vágyik az észak-komáromi építész - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

Nagy kihívásokra vágyik az észak-komáromi építész

A válsághelyzet hozzásegítheti a cégeket, hogy nagyot ugorjanak a jövőbe

Egy másfél éve tartó, nagy volumenű munkának köszönhetően jelenleg nincs oka panaszra a családi építész irodát vezető Csémy Krisztiánnak. Az észak-komáromi vállalkozó azt azonban nem tudja – legfeljebb csak reméli –,  hogy a válsághelyzet miatt a következő hónapokban is lesznek-e folyamatosan megrendeléseik. A fiatal szakember kiemelte: hatékonyan tudtak dolgozni a home office-ban is, de e téren a jövőben további újításokat terveznek.

A márciusban kitört járványhelyzet alapjaiban írta át az életünket, lakjunk bárhol is a Kárpát-medencében. Ön a Felvidéken, Észak-Komáromban vezeti a családi építész irodát. Miként érintették a cégüket a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések?

– Körülbelül március 10-én gondoltunk arra először, hogy a koronavírus-járvány miatt olyan korlátozásokat vezethetnek majd be az országban, amelyek kihatással lesznek az emberek mindennapi életére és így a vállalkozások működésére is. Ez azért is megmaradt bennem, mert a nemzeti ünnep előtt néhány nappal voltunk akkor. A korlátozások bejelentése után, az első napokban az építész irodánk működése nem változott, minden a megszokott rendben ment tovább, de később, ahogy a járvány helyzet egyre komolyabbá vált, meghoztuk azokat a döntéseket, amelyeket központilag kértek tőlünk. A kollégáink otthon maradtak, és részben home office-ra álltunk át.

– Okozott ez nehézséget a cég működésében?

– Nem esett nehezünkre a változtatás, mert amúgy is szinte mindannyian számítógépen dolgozunk, a konzultációkat pedig meg tudtuk tartani az online térben. Amúgy is régóta, közel másfél éve egy nagy fejlesztésen, a komáromi stadion tervein dolgozunk, ami ezekben a hetekben is ellátott minket munkával. Az építési engedély előtt járunk a tervezésben, így mondhatjuk, hogy a célegyenesben vagyunk. Éppen ezért mindenkit arra kértem, hogy otthon folytassa a munkát, és készüljünk el időben a tervekkel.

– Akkor csak az lesz a kérdés, hogy a megrendelő ki is fizeti-e a munkát?

– Bízunk benne, hogy így lesz.

– Be tudnak fogadni újabb megrendeléseket is a nagy volumenű munka mellett?

– Nyitottak vagyunk új feladatokra, mert bár a stadion tervezése leköti az energiáink nagy részét, de mindig gondolkodunk további lehetőségeken is, akár családi házak tervezését vagy belsőépítészeti munkákat is szívesen vállalunk. A megrendelőink nagy része azonban jellemzően a privát szektorból jön, és azt éreztük, hogy meghökkentette az embereket a koronavírus-járvány, a leállás, és emiatt sokan kivárnak. Az egyik ügyfelünknek például egy családi házat terveztünk, az együttműködést a járvány előtt kezdtük el, de a krízis miatt ő is óvatossá vált. Ennek főként az volt az oka, hogy az ő, ötven alkalmazottat foglalkoztató cégének a korlátozó intézkedések miatt, egyik napról a másikra, le kellett állni. Türelmet kért tőlünk, illetve azt, hogy várjuk meg a válsághelyzet végét, és akkor folytassuk a munkát. Más ügyfelek is inkább csak tapogatóztak, és az együttműködésben nem léptünk tovább. Emiatt is nagyon jó, hogy van a nagy volumenű munkánk.

– Vagyis a következő hetekben, hónapokban derül ki, hogy a válsághelyzet mekkora hatással lesz az iroda működésére?

– Így van, egyébként sem arról van szó egy építész iroda esetében, hogy a megrendelők egymásnak adják a kilincset. Jellemzően kevesebb partnerrel, de hosszú távú együttműködésben dolgozunk, ezen a krízishelyzet sem változtat majd. A következő hetek, hónapok azonban valóban meg fogják mutatni, hogy mennyire bátrak azok az emberek, akik egy-egy beruházást terveztek, esetleg inkább kivárnak.

– Voltak-e olyan területek, amelyekre jobban rá kellett koncentrálni, hogy a cég sikeresebben működjön a válsághelyzetben?

– A marketingre eddig sem fókuszáltunk erőteljesen, és ezután sem tesszük, nekünk, építészeknek az a jó, ha az emberek szájról-szájra viszik a jó hírnevünket. Mi a mostani helyzetben sem reklámozunk, az elégedett ügyfél segíthet hozzá minket a következő munkához, és abban is bízunk, hogy sorra visszatérnek a régi partnereink. Vannak olyanok, akik még édesapám vezetése idején, akár húsz éve bíztak meg minket először munkával, és a mai napig visszatérnek hozzánk. Meg kell azonban jegyeznem, hogy a tervezés során nagyon speciális építészeti programokat használunk, az egyiknek van egy olyan alkalmazása, amely segítségével az építészek egy azon terven tudnak dolgozni, legyenek bárhol a világban. Ebben kellett volna nyitnunk, de nem jutottunk el odáig, hogy programnak ezt a lehetőségét kiaknázzuk.

– Ha lesz második hullám, akkor lehet, hogy mégis szükség lesz rá?

– Igen. Eddig is szerettem volna ezt a lehetőséget kipróbálni, képeztük is magunkat, de eddig még nem sikerült átállni erre a megoldásra. Fel azonban nem adjuk, ha lesz második hullám, akkor ezt meg fogjuk lépni.

– Részt vett a közelmúltban a Kárpát-medencei magyar vállalkozók I. online találkozóján. Mit adott önnek ez a program a válsághelyzetben?

– A korábbi személyesen megtartott mezőkövesdi rendezvények mindig feltöltöttek engem, és ez így volt a mostani online találkozó esetében is. Olyan pozitív impulzusokat kaptam, amelyek segítségével lendületet tudok venni. Sok erőt ad, ha látom, hogy a hozzám hasonló problémákkal küzdő vállalkozók hogyan próbálnak a járványhelyzethez alkalmazkodni, és ezeket a megoldásokat megpróbálom én is felhasználni.

– Számíthatnak a bajban a szlovák állam segítségére?

– Megpróbáltam a szlovák építész kamaránál érdeklődni arról, hogy számíthatunk-e bármiféle segítségre ebben a helyzetben, de udvariasan azt a választ kaptam, hogy a válság talán nem a mi szektorunkat sújtotta leginkább, hiszen folytathattuk a munkát. Ezt elfogadtam, mert magam is egyetértek azzal, hogy más ágazatok jobban megszenvedik a koronavírus-járványt és azt amiatt meghozott intézkedéseket.

– Milyennek látja most, a koronavírus-járvány első hullámának végén a cége jövőbeni kilátásait?

– Alapjában véve pozitív beállítottságú ember vagyok, most is így állok hozzá a dolgokhoz. Azt tudni kell, hogy az építészeti tervezést nagyban befolyásolja az építőipar helyzete, ami mostanában húzóágazat volt, és a járvány alatt sem állt le, legfeljebb apróbb fennakadások voltak a munkákban. Nagy visszaesést így nem várok az építőiparban, és ennek köszönhetően pozitívan látom a saját irodánk jövőjét is. Sok munkánk lesz, de nagy vágyam, hogy ne csak sokat dolgozzunk, hanem minél több érdekes, minőségi megrendelésünk legyen. Talán a krízis is hozzásegít minket ahhoz, hogy nagy kihívást jelentő izgalmas munkákkal keressék meg az irodát.

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban