Nagy ügyvéd lenne a székely kistelepülésről származó Hunor - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

Nagy ügyvéd lenne a székely kistelepülésről származó Hunor

Tudatosan építi jogi karrierjét és kapcsolatrendszerét a Kárpát-medencében a székelykeresztúri Fodor Hunor József, aki már két ízben is részt vett a Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogramban. A harmadéves jogászhallgató, ha végez tanulmányaival, szakmai kérdésekben szívesen állna a magyar kormány rendelkezésére, de szerinte neki is jól jöhet később az anyaországi kollégák segítsége. Hunor még nem tudja, később pontosan milyen területen dolgozna szívesen, egyelőre a gazdasági és a büntető jog áll közel hozzá.

Sajnos az egész családomban nincs jogvégzett ember, ha lenne, akkor nekem is sokkal könnyebbe lenne boldogulni a szakmában – jelentette ki Fodor Hunor József, aki idén már másodszor vett részt a nemzetpolitikai államtitkárság által 2012 óta működtetett, a Budapesti Ügyvédi Kamara közreműködésével szervezett Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogramban. A székelykeresztúri fiatalember jelenleg a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem harmadéves joghallgatója, a jogot teljes mértékben románul tanulja. A kérdésre, hogy mi vitte a középiskola elvégzése után jogi pályára, sajátos választ ad. – Akik jók voltak biológiából, orvosi egyetemre mentek, akiknek a matematika, a fizika volt az erősségük, azok szakmai, technikai irányba tanultak tovább. A magam részéről egyik csoportba sem tartoztam, viszont úgy éreztem, hogy van készségem a beszédre. Ezt szerettem volna kamatoztatni, és végül ebből lett a jogi pálya – emlékezik vissza mosolyogva Hunor.

Fodor Hunor József, harmadéves jogászhallgató

A fiatalember elmondja: a román képzésben eddig kevés volt a gyakorlati rész, viszont mégis sokat tudott otthon dolgozni, mert meglehetősen erős a helyi magyar közösség Kolozsvárott, és a jogászok is nagyon összetartanak. Mindegyikük azt tartja szem előtt, hogy körülöttük jellemzően román jogászok vannak, ezért segítek egymást, ahogy tudják. – Ugyanakkor nagyon nagy segítség a Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogram is, amely elméleti és gyakorlati részből áll. Az év folyamán meg kellett oldalunk különböző feladatokat, majd következett az egyhónapos gyakorlat, ahol próbáltuk kamatoztatni, élesben kipróbálni a megszerzett tudást – mondja Hunor. A jogászhallgató rámutat arra, hogy a szakmát nem megtanulni, hanem „ellopni” lehet a legjobban, és ezt tartotta szem előtt a gyakorlat alatt is. – A képzésben részt vevő fiatalok nagyon hasonlítanak egymásra, mind joghallgatók, kezdő jogászok vagyunk, ami nagy összetartó erőt ad. A gyakorlat azért jó, mert tudunk tanulni, bővíteni tudjuk az ismereteinket, és Budapest, a közeg lehetőséget ad a fejlődésre – emeli ki Hunor, aki idén Járai Gábor ügyvédi irodájában fejleszthette tudását.

Bár a fiatalember még csak harmadéves hallgató, de már most tudatosan készül a nagybetűs, az egyetem utáni életre. Szavai szerint a szakmájában a kapcsolatok a legfontosabbak, azok által lehet kiemelkedni a többiek közül és lehet jobban érvényesülni. – Ha végzett jogász leszek, akkor természetesen nyitott leszek a magyar kormány felkérésére, ha lesz ilyen, és a magyar ügyvédekkel is ápolni kívánom a kapcsolatot. Ez nemcsak nekem, de az anyaországi félnek és az itteni jogászoknak, ügyvédeknek is előnyös lehet. Ha egymásnak tudunk segíteni, az mindenkinek csak jót szülhet – fejti ki a székely jogászhallgató.

A jogászhallgató rámutat arra, hogy a szakmát nem megtanulni, hanem „ellopni” lehet a legjobban.

S hogy a jog melyik területével kíván majd később foglalkozni, ma még nem tudja. Ami biztos, a közigazgatási jog nem áll közel a szívéhez, de azon kívül sok mindenre nyitott. – A gazdasági jog is nagyon tetszik, éppen most vizsgáztam egy olyan tanárnál, aki remek ember és szakember is. A kurzus alatt olyan kérdésekre irányította rá a figyelmünket, amelyről azt sem tudtuk, hogy léteznek. Emellett a büntetőjog is közel áll hozzám, most például a büntetőjogi eljárás jogot tanultuk, ami nagyon érdekes, pörgős, és kihívást jelent, hogy minden apró részletet pontosan kell tudni. Az azonban majd később derül ki, hogy ezek közül melyik területet választom – fogalmaz Hunor.

A fiatalember a Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogrammal kapcsolatban kiemeli, hogy a képzés segített neki még inkább elköteleződni a szakma mellett. Szerinte sokan elvégzik a jogot, de aztán mégsem maradnak a szakmában, mert megundorodnak tőle. – Azzal, hogy az ösztöndíjprogramban az elméleti oktatás mellé gyakorlati lehetőséget is kapunk, sokkal inkább láthatjuk a célt, megérezhetjük, hogy mik akarunk pontosan lenni. Ha ilyen kaliberű emberek foglalkoznak velünk, és az idejüket áldozzák ránk, akkor a minimum, hogy én is megpróbálom követni őket a szakmában – hangsúlyozza a céltudatos fiatalember.

Részt vett a Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogramban

Mint ismert, a Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogram célja, hogy olyan jól képzett, a nemzet iránt elkötelezett, a magyar és a többségi állam szerinti szaknyelvet egyaránt ismerő jogászokkal rendelkezzenek a külhoni magyar közösségek, akik hozzájárulnak a magyarság jogi megerősítéséhez. Az ösztöndíjat azon külhoni hallgatók nyerhetik el, akik szülőföldjükön jogi tanulmányokat végeznek, és érdeklődnek a gazdasági jog iránt. Az ösztöndíjasokat év közben magyarországi ügyvédek folyamatosan segítik, a nyári gyakorlatukat pedig neves budapesti ügyvédi irodáknál töltik.

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban