Régiós hírnevet szerzett magának a sóváradi fagylalt - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

Régiós hírnevet szerzett magának a sóváradi fagylalt

A sóváradi Bíró Kinga férjével, Tóth Zoltánnal a klasszikus utat járta be. Az iskola elvégzése után kimentek külföldre, ahol szakmailag és anyagilag megalapozták az életüket, majd itthon vállalkozásba kezdtek. A történetük annyiban azonban mégis egyedi, hogy a fagylalt, amelyet svájci tapasztalatokat is felhasználva készítenek, páratlanul finom, és több száz kilométerről is vonzza a megrendelőket. A házaspár nem állna meg itt, Kinga elmondása szerint saját vendéglátó központról álmodnak.

– Ha szavazásra bocsátanánk Magyarországon, hogy mit készít egy székelyföldi házaspár gyümölcsből, akkor a legtöbben a szörpre, a lekvárra, esetleg a pálinkára tippelnének. Kevesen gondolnának arra, hogy egy sóváradi családi vállalkozás gyümölcsöket felhasználva házi fagylalt készítésével szerzett magának még a határon is átnyúló hírnevet. Miért döntöttek e tevékenység mellett?

– Mi Svájcból költöztünk haza, ahol egy olyan családi vállalkozásban dolgoztunk, amely fagylaltot készített. A léptékről annyit, hogy csak eperből háromhektáros ültetvényük van, és a tejet, illetve tejszínt is maguk biztosítják az üzemhez. Emellett egy sajtkészítő vállalkozással is szerződésben vannak, onnan kapják a joghurtot, a vajat, ha olyan termékeket készítettek, amihez ezekre szükség van. A céljuk azonban elsősorban az, hogy amit termesztenek, megtermelnek, azt mind felhasználják. Mi náluk tudtuk ellesni a fagylaltkészítés fortélyait, sokat tanultunk tőlük, és volt lehetőségünk a gyakorolásra is. A családban annyi előzménye volt a vállalkozói gondolatunknak, hogy a szüleim régen, a rendszerváltás után kocsmát üzemeltettek, talán ezért is vágtunk könnyebben bele a saját cég építésébe.

– Hogyan használták fel a Svájcban megszerzett tudást?

– Építettünk itthon, Sóváradon egy családi házat, és 2017-ben úgy döntöttünk, hogy miután megteremtettük az alapokat és megszereztük a tudást egy saját vállalkozás elindításához, akkor mi is szerencsét próbálunk. A cégünket már korábban bejegyeztettük, de nem volt aktív, hivatalosan 2017. november 7-én indítottuk el a vállalkozásunkat ezen a telephelyen, amelyet bérelünk.

– Milyen fagylaltot készítenek?

– Többféle fagylaltot forgalmazunk. Vannak a sorbet termékeink, ahol minimum 50 százalék a gyümölcstartalom, de kínálunk tejszínes készítményeket is, amelyek tejszín, tojás és tej felhasználásával készülnek. Arra törekszünk, hogy az alapanyagokat lehetőleg a környékből, illetve Magyarországról szerezzük be, a tejterméket például Székelyudvarhely mellől vásároljuk meg. Emellett vannak gluténmentes vagy éppen diabetikus termékeink is, utóbbiak gyümölcscukorral készülnek. Kifejezetten törekszünk arra, hogy a szezonokhoz igazodva mindig legyenek különleges finomságaink is, így szokott lenni fahéjas szilva és alma, joghurtos áfonya, must, sütőtök és mézes pogácsa fagyink is. Készítünk fagylaltból tortákat is, lesznek különleges karácsonyi meglepetéseink, így például sült fagyi is.

– Említette, hogy az üzem beindítását Svájcban alapozták meg szakmailag és anyagilag is. Tudtak támogatást is szerezni a vállalkozásuk fejlesztéséhez?

– Eszközbeszerzésre adtunk be pályázatot, és a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásának segítségével két nagy, illetve vitrin és egy álló fagyasztót, továbbá egy professzionális sátort tudtunk beszerezni, de volt a programnak marketing része is, amellyel a reklámtevékenységünket erősíthettük. Fontos tudatosítani az emberekben, hogy nálunk a laktózra, gluténre érzékeny emberek is megtalálhatják a nekik megfelelő fagylaltot, és hogy nálunk egészséges termékeket vásárolhatnak. A támogatásnak nagyon örülünk, különösen a sátornak, amelynek nagy hasznát vesszük, ha rendezvényekre települünk ki. Voltunk például tavaly és idén is a Gézengúzok Gyerekfesztiválon, ahová 2018-ban kétezren látogattak el. Szintén kitelepültünk a csíkszentmártoni Cseperedők Családi Fesztiválra és a Vásárhelyi Forgatagra is, de sok más környékbeli, akár felnőtt rendezvényen is igyekszünk mindig ott lenni. Ha nem gyermekprogramra megyünk, akkor a felnőtteknek whisky-s, boros vagy éppen sörös fagylalttal próbálunk kedveskedni.

– Azon kívül, hogy az emberek a rendezvényeken megtalálhatják a fagylaltotokat, hogyan juthatnak még hozzá?

– Itt, a sóváradi üzemben is megvásárolhatják a termékeinket, sőt, adott esetben házhozszállítást is vállalunk. A vásárlóink zöme környékbeli, de Sepsiszentgyörgytől egészen Kolozsvárig vannak vevőink, akik sokszor az ismerőseiken vagy még azok ismerősein keresztül keresnek meg minket. Bár nagy figyelmet fordítunk a reklámra, a direktmarketing a legjobb, amikor az emberek azért keresnek meg, mert mások ajánlották a fagylaltunkat. Ez a legnagyobb elismerés, mi pedig arra törekszünk, hogy a lehető legjobb minőséget adjuk a vásárlóknak, hogy máskor is visszatérjenek hozzánk. Minél több gyermeket, családot meg szeretnénk szólítani, és fel szeretnénk hívni a figyelmüket arra, hogy érdemes egészséges élelmiszert, édességet fogyasztani.

– Alig két év alatt egészen magas szintre jutott a vállalkozásuk. Milyen irányba fejlesztenék tovább?

– Jó lenne, ha néhány év múlva otthon, a kertünkben lenne egy épületünk, ahol nemcsak készítenénk a fagylaltot, hanem értékesítenénk is azt, és vágyunk egy kis kávézóra is. Szeretnénk továbbá egy olyan területet kialakítani, ahol gyermekrendezvényeket tudnánk szervezni, kialakítanánk e mellé egy állatsimogatót is. Figyelni fogjuk a pályázatokat, és ha lehetséges, akkor próbálunk támogatást szerezni a beruházáshoz. Ha ez sikerülne, akkor azt is el tudnánk képzelni, hogy később a külföldön megszerzett kapcsolatokat felhasználva svájci vendégeket fogadjunk itt, a Székelyföldön, és megmutassuk nekik ezt a szépséges vidéket. Persze fagylalt bemutatót és kóstolót is tartanánk nekik, hogy lássák, hogyan készülnek a finomságok nálunk. Ilyen program szervezésével már eddig is próbálkoztunk, de e téren is tovább szeretnénk fejlődni.

– Hogyan zajlik egy-egy ilyen bemutató?

– Eddig kétszer húsz gyermeket fogadtunk, akik elsőként elmentek az epresbe, leszedték, majd itt, az udvaron felállított sátrak alatt, megpucolták és megmosták a gyümölcsöt. Ezután összedarabolták az epret, amiből elkészítettük a fagylaltot. A körülbelül másfél-, kétórás programnak hatalmas sikere volt, a gyerekek nagyon élvezték, hogy maguk is részt vesznek a munkálatokban. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a jövőben ilyen programok szervezésével is foglalkozzunk. Sokat fogunk dolgozni azért, hogy az álmaink minél hamarabb valósággá váljanak.

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban