Sikeres fogászdinasztia épül a Kelet-Felvidéken - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

Sikeres fogászdinasztia épül a Kelet-Felvidéken

Fiatalos lendülettel, céltudatosan, mégis öles léptekkel haladva fejleszti a fogászati vállalkozását a Kassán tevékenykedő Szabó házaspár. A cégük egyelőre a városban és Királyhelmecen működtet rendelőt – utóbbi helyen a feleség édesapja a fogorvos –, de az év végén már Szádalmáson is tovább terjeszkednének. Folyamatosan fejlesztik a gépparkot, emellett újabb és újabb programokat indítanak azért, hogy segítsenek az embereknek.

A volt szocialista országokban, amint a rendszerváltás után lehetőség nyílt rá, nagyon sok, addig alkalmazottként dolgozó szakember jutott arra az elhatározásra, hogy vállalkozó lesz, és megpróbál megállni a saját lábán. Ezt az utat járta be a királyhelmeci Bodák László is, aki 1995-ben az elsők között döntött úgy, hogy otthagyja a biztos állami munkahelyét, és magánvállalkozást épít. Saját utat járni sokak szerint nem könnyű, de többnyire azt is hozzáteszik, hogy megéri. Így volt ezzel Bodák László is, aki vállalkozóként rendkívül keményen dolgozott, de ennek köszönhetően a magánpraxisa jól működött.

A Királyhelmecen és környékén is elismert fogorvosnak két lánya született, így joggal bízhatott benne, hogy egyikük idővel átveszi majd a vállalkozást. – A húgom kijelentette, hogy nem akar fogászati szakra menni, és engem unszolt, hogy vegyem át én a stafétát. Először még a fogtechnikusi rész tetszett jobban, mert szeretek alkotni, és meg is van hozzá a türelmem, később azonban, a gimnázium harmadik évében megkedveltem a biológiát, és ezért úgy döntöttem, hogy mégis kipróbálom a fogászatot. Ebben közrejátszott az is, hogy láttam édesapámat dolgozni, és megtetszett, hogy fogorvosként annyi embernek tud segíteni, akik ezért nagyon tisztelik – mondja mosolyogva Szabó Bodák Magdolna. Amikor elvégezte az egyetemet, akkor céget alapítottak, majd két-három évvel később Kassán is nyitottak egy rendelőt. Ennek az volt az oka, hogy Magdolna akkori párja kassai volt, és mivel nem tudott magyarul, nem is kapott volna munkát Királyhelmecen. A kapcsolat azonban rövidesen megszakadt, majd Magdolna találkozott Szabó Lászlóval, akihez később férjhez is ment. – Nagyon sok szülői támogatást kaptam és a férjem is segítette a munkámat az első perctől fogva. Nagyon örülök, hogy sikerrel jártunk, mint ahogy annak is, hogy édesapámnak nem okoztam csalódást, és magamnak is be tudtam bizonyítani, hogy képes vagyok vállalkozóként megállni a helyemet. Nem volt egyszerű, mert Kassán hatalmas a konkurencia – jegyzi meg.

Szabóék kassai rendelője nagyon kedvelt a környéken, ahová vegyesen járnak magyarok és szlovákok.

Ahogy teltek az évek, Bodák László elérte a nyugdíjkorhatárt, és ahogy Magdolna mondja, egyértelmű lett a számára, hogy előbb-utóbb át kell vennie a királyhelmeci rendelőt is. – Semmiképpen sem szeretném eladni, mert minden ott kezdődött, az a szíve, lelke a vállalkozásunknak. Felveszünk inkább egy fogorvost az ottani rendelőbe, ami nem könnyű, mert Királyhelmec a szegényebb, magyarlakta vidéken fekszik, a többség inkább Kassán akar dolgozni. Nem is beszélve arról, hogy kevés magyar ajkú végzős fogorvos van, csak szlovákul beszélő munkatársat viszont nem szeretnénk fel venni Királyhelmecre, édesapám mellé. Ahogy itt, Kassán, ott is két egymás melletti külön egységből áll a rendelő, ahol így szintén két fogorvos tud dolgozni, így még édesapa is praktizálhat – fogalmaz.

A vállalkozás fejlődésével a papírmunkák Bodák Lászlótól Magdolnához kerültek, de hamarosan is ő is azt érezte, hogy a fogászatot és a vállalkozás vezetését, működtetését nem tudja együtt hatékonyan végezni. Meggyőzte ezért az addig egy IT-cégnél projektmenedzserként dolgozó férjét, hogy lépjen be mellé a fogászati vállalkozásba, és segítsen fejleszteni azt. Azzal érvelt neki a váltás mellett, hogy ha fele annyi energiát beletesz a saját cég fejlesztésébe, mint amennyit a munkahelyén elpazarol, akkor együtt nagyot léphetnének előre. A férj, Szabó László végül beadta a derekát, és a cégvezetés terhét tavaly levette a felesége válláról. – Azóta ő foglalkozik az új munkatársak felkutatásával, intézi a papírmunkát, tartja a kapcsolatot a biztosító társaságokkal. Persze addig is nagyon sokat segített nekem, mert a rendelő technikai részét ő építette ki, és közös rendszerre kapcsolta a kassai és a királyhelmeci egységeket – hangsúlyozza Magdolna.

Bodák Magdolna

Szabóék kassai rendelője nagyon kedvelt a környéken, ahová vegyesen járnak magyarok és szlovákok. Magdolna itteni fogorvosa és a két asszisztens szlovák, de mivel a mellette dolgozó munkatársa előtt szinte folyamatosan magyarul beszél a páciensekkel, jószerivel már ő is tud magyarul, az alapokat mindenképpen. – Egyre több magyar jön hozzánk, és biztos vagyok benne, hogy mind többen ismernek meg minket. Elkezdtünk egy közös munkát a helyi Ringatóval, felkértek, hogy tartsak az anyukáknak felvilágosító előadást a csecsemőkori szájhigiéniáról, jelenleg öt településen visszük ezt a programot. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk eddig, így valószínűleg ezen a programon keresztül is jelentkeznek majd nálunk újabb, magyar ajkú páciensek, családok – fejti ki Magdolna.

Bár a házaspár vállalkozása már eddig is nagyon sokat fejlődött, a céget igyekeznek folyamatosan tovább építeni. Ehhez a közelmúltban a nemzetpolitikai államtitkárság pályázatán is nyertek támogatást, amiből a királyhelmeci rendelőben cserélték ki a fogászati kezelő egységet. Erre nagy szükségük volt, mert szeretnének maximálisan megfelelni a páciensek igényeinek. A pályázati lehetőségeket azonban ezután is figyelik, ezek felkutatása a férj, Szabó László feladata. – Régi álmom, hogy veszünk egy CNC fogászati frézert, szeretnék egy olyan szolgáltatást nyújtani, hogy a fog lecsiszolása után a páciensünk akár egy óra múlva új koronával távozhassanak tőlünk. Ezt támogatás segítségével szeretnénk megvalósítani, hogy minél elérhetőbb áron tudjuk ezt a szolgáltatást nyújtani. Ha erre nem lesz pályázat, akkor lehet, hogy részenként vásároljuk meg a gépet. Emellett gondolkodunk abban is, hogy idővel panoráma röntgent is beszerzünk – sorolja a terveket Magdolna.

Az új fogászati kezelő egység

A céget azonban nemcsak új gépekkel szerelnék fel, hanem mivel a szegényebb, magyarlakta területeken kevés a fogorvos, az év végén Szádalmáson átvennének egy rendelőt, ahol újabb munkatársakat alkalmaznának. Vannak még további, érdekes terveik, de ezekről egyelőre nem szeretnének beszélni. Arról azonban igen, hogy a kassai rendelő közelében van a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola, illetve a Szakkay József Szakiskola, ahol szeretnének fogászati szűrővizsgálatokat végezni, ez ügyben folynak a tárgyalások. A tervek adottak, csakúgy, mint a házaspár szorgalma és elszántsága, így töretlen maradhat a vállalkozásuk fejlődése.

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban