Szeretetet, tiszteletet és anyanyelvet kapnak – Csángó gyerekeket táboroztatnak az Öku tanárai - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

Szeretetet, tiszteletet és anyanyelvet kapnak – Csángó gyerekeket táboroztatnak az Öku tanárai

„Csíkország” legkeletibb sarkában, Csíkcsomortánban több mint 20 éve fogadja be a mostoha körülmények között élő csángó gyerekeket a Csibész Alapítvány Babba Mária Gyermekotthona. A budapesti Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola (Öku) pedagógusai pedig már 14 éve szerveznek számukra egyhetes nyári táborokat. Ezek célja a közösségépítésen és a magyarságtudat erősítésén túl a mostoha családi körülmények közé született és korábban sokszor bántalmazott vagy éheztetett csángó gyermekek felkarolása, életminőségének javítása. Az egyik szervezővel, az Öku tanítójával, Batár Attilával beszélgettem.

– Bár a gyermekotthonban sokkal jobb körülmények között élnek ezek a gyerekek, mintha a szüleikkel maradtak volna, a normál családi fészek nyújtotta impulzusok mégsem érik őket. Az Öku igazgatója, Csere István kezdeményezésére az anyagi és egyéb ellátásbeli juttatáson túl évente egyszer mi, pedagógusok egy hetet töltünk a csángó gyerekekkel úgy, hogy ennek költségeit az iskolánkhoz tartozó Széphalom Alapítvány állja. Legutóbbi táborunk a „2019 a külhoni magyar gyerekek éve” program keretében, a Bethlen Gábor Alapkezelő által biztosított pályázati forrásból valósult meg. A helyszín változó, legtöbbször Csíkcsomortán, de volt már más erdélyi gyöngyszem is, mint Pottyand vagy Tordatúr. Ám bárhol is legyen a bázis, kirándulásokat mindig szervezünk Erdély-szerte, hogy a gyerekek megismerjék a távolabbi környezetüket is. Igyekszünk olyan helyekre vinni őket, ahol még nem jártak, és az első évek egyikében Budapesten fogadtuk őket. Minden tábort egy téma köré építünk fel, legutóbb a Rákóczi-évhez kapcsolódtunk, de korábban Mátyás királlyal, Erdély aranykorával, az Árpád-házi szentekkel, a honfoglalással, Szent Istvánnal vagy Szent Lászlóval is foglalkoztunk.

A folytatásért kattints ide.

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban