Vendégcsalogató pince a királyhelmeci domboldalban - Külhoni Magyarok
Kárpát-medence arcai

Vendégcsalogató pince a királyhelmeci domboldalban

Egy régóta dédelgetett álma vált valóra a felvidéki Csicserben élő Lengyel Csabának azzal, hogy tavaly bérbe vette a királyhelmeci Perényi pincét, amely impozáns helyen fogadja a vendégeket. A vállalkozó idővel szeretné megvásárolni az éttermet, de addig is úgy építgeti, csinosítgatja, mintha a sajátja lenne. A pince fejlesztése nem egyszerű feladat, a munkaerőhiány itt is komoly gondokat okoz, de Csaba ígéri: nem lesz számára leküzdhetetlen akadály.

Nagyon sokan vagyunk úgy, hogy ha lemegyünk egy nagyobb, régi parasztház alatti vagy bármilyen más pincébe, akkor azonnal, önkéntelenül beleképzeljük az asztalokat, a padokat, a pislákoló gyertyák fényét, és gondolatban talán már kortyoljuk is a finom bort. Ha becsukjuk a szemünket, és jobban ráhangolódunk a képzeletbeli vendéglátóegység hangulatára, akkor talán még azt is hallani véljük, ahogy a háttérben, egy félreeső sarokban a zenészek halkan muzsikálnak. A királyhelmeci Perényi pince egy ilyen hely, a különbség annyi, hogy ez a vendégcsalogató étterem nemcsak a képzeletben, hanem a valóságban is létezik. Nem is csoda, hogy a közeli Csicserben lakó Lengyel Csaba, aki tavaly vette át a hely üzemeltetését, már évekkel ezelőtt szemet vetett a Perényi pincére.

Lengyel Csaba a Perényi Pince vezetője

Amíg azonban a vállalkozó a vágyott vendéglátóegységen belülre kerülhetett, hosszú utat kellett bejárnia. Több mint másfél évtizeddel ezelőtt kocsma, éjszakai bár és játékterem üzemeltetésével kezdett, de közben mindig arról álmodozott, hogy egyszer lesz egy saját étterme. Erre csaknem tíz esztendőt kellett várnia, mert több mint hét évvel ezelőtt a Királyhelmectől tizennyolc kilométerre levő Nagykaposon meg tudta vásárolni első, de reményei szerint nem az utolsó éttermét, amelynek azóta is tulajdonosa. Egy magyar szakáccsal próbálta bevezetni a helyet, ahol eleinte a’la carte és menüs étkeztetés is volt, egy idő után azonban rá kellett jönniük, hogy az előbbire nincs akkora igény, így az utóbbi mellett döntöttek.

– Mivel kicsi a nagykaposi étterem kapacitása – egyszerre maximum ötven személyt tudunk leültetni –, két éve azt találtuk ki, hogy catering szolgáltatással is foglalkozzunk. Azóta lakodalmakat, nagyobb rendezvényeket vállalunk kiszállítással, volt már olyan esemény, ahol százötven főt szolgáltunk ki, a vendégek megelégedésére. Egy olyan csapatot tudtam kialakítani, hogy ez a próbálkozásunk nagyon bejött, és a folytatás is biztosítottnak látszik. Idén legalább négy lakodalmunk lesz, de jövőre már tizenkét lagzit szeretnénk vállalni. Ebből kettő már meg is van, sőt, 2021-re is van már foglalásunk. Nagyon bizakodó vagyok – mondja Lengyel Csaba. A vállalkozó kitér arra is, hogy bár sokan ismerik a nagykaposi éttermet és tudnak a catering szolgáltatásról, jelentős összeget költenek reklámra és marketingre. Főként szórólapokon és persze a világhálón, a Facebookon hirdetik az éttermet.

Nemcsak a catering szolgáltatás felfuttatása adott azonban feladatot Lengyel Csabának az elmúlt két évben, hanem az is, hogy 2017 őszén meg tudta: eladó sorba került a Perényi pince. – Azonnal találkozót kértem a hely tulajdonosától, aki a tárgyaláson közölte: van egy komoly érdeklődő a pincére. Elmondta nekem, hogy az első számú vevőnek nincs elég pénze, de ha néhány hónap alatt előteremti a maradék összeget, akkor az övé az étterem. Végül az illetőnek sikerült megvennie a pincét, de váratlanul egy hét múlva felhívott, és azt mondta, hogy bérbe adná nekem a helyet. Amikor leültünk egyeztetni, nagyon korrekt ajánlatott tett nekem, nem kért sokat, azt mondta, hogy hosszú távú megoldást szeretne – fejti ki a vállalkozó. Emellett a tulajdonos fejlesztette is a pincét, felújította például a mosdót, míg Lengyel Csaba a konyhába ruházott be, és belső átalakításokat is végeztek. Már amennyit lehet, mert a Perényi pince műemléki védelem alatt áll. – A lényeg az, hogy át tudtam venni ezt az éttermet, mert erre vágytam, nekem nem kellett másik, amióta megláttam, ezt akartam. Óriási varázsa van, valósággal beleszerettem – jegyzi meg határozottan.

A pince apró téglákkal kirakott fala kifejezetten jó hangulatot ad a helynek.

A vállalkozónak azonban örömébe üröm is vegyül. Egyrészt hamar kiderült a számára, hogy húsz kilométerről – Csicser körülbelül ilyen távolságra van Királyhelmectől – nem egyszerű egy éttermet üzemeltetni, emellett a személyzet is folyamatosan feladja neki a leckét. Több szakácsot is kipróbált már, de egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, júniusban egy ukrán séf igyekszik bizonyítani. A férfi azért tűnik ígéretesnek, mert a klasszikus ételek mellett több konyha specialitásait is el tudja készíteni. Csaba ugyanakkor nagyon hálás a feleségének és a gyermekeinek, mert mint mondja, nagyon sok erőt, biztatást kap tőlük. Közben persze figyeli a különböző pályázati lehetőségeket is, mert egy-egy támogatással újabb és újabb fejlesztéseket lehet elindítani. A helyzetet az nehezíti, hogy az étterem nem Lengyel Csaba tulajdona, egyelőre, ő csak üzemelteti, ez pedig akadály lehet a pályázatoknál.

A vállalkozó nemcsak az új ukrán séftől vár sokat, hanem attól is, hogy idén ősszel megnyílik a felújított szabadtéri színpad, ami a szomszédban van. Az ide érkező vendégek akár a Perényi pincébe is betérhetnek. Bár Lengyel Csaba a jelenlegi helyzetével is nagyon elégedett, de akkor lesz teljes a boldogsága, ha egyszer sikerül megvásárolnia a királyhelmeci éttermet, ez természetesen a tervei között szerepel. Ennek ellenére már most is a sajátjának érzi, és nagyon kötődik a pincéhez, ahol talán hamarosan Csaba kisebbik, Kassán éppen vendéglátást tanuló gyermeke is dolgozhat majd a jelenlegi összesen tizenkét fős alkalmazotti létszám mellett.

Egy férfi futáron kívül mindenki nő a csapatban, és Csaba nevetve jegyzi meg, hogy mindegyikük többet keres, mint a férje. – A jó fizetések ellenére is sokan becsaptak, köztük magyarországi szakácsok is, akik aranyárban dolgozhattak nálam, mégis cserbenhagytak. A legnagyobb kihívást éppen ezért a jó személyzet felkutatása és megtartása jelenti, mert kevés a munkaerő, a fiatalok sem törik magukat. Pedig, ha szükséges, akkor még szálláshelyet is tudok adni a jelentkezőknek – hangsúlyozza a vállalkozó, aki kitér arra is, hogy bár az önkormányzatokkal kiváló az együttműködése, a településeken gyakran ajánlják a Perényi pincét, de máshonnan nem nagyon kap támogatást, a különböző szolgáltatók nem igazán segítik egymást a térségben.

Klasszikus ízek, különleges fogások

S hogy milyen maga a hely, a település központjához közel, egy domboldalban kialakított Perényi pince? Már az szemet gyönyörködtető, hogy a bejárat előtti parkolóból milyen csodálatos kilátás nyílik a környező térségre, ha az időjárás kegyes a vendégekhez, akkor majdnem Kassáig is el lehet innen látni. Ha belépünk a pincébe, akkor a pultig mintegy tíz métert kell lefelé lépcsőzni, de aki szeretne, hamarabb is helyet tud foglalni. Lent, ha szembeállunk a pulttal, akkor jobbra található a konyha, balra pedig egy impozáns terem várja a vendégeket, a pince apró téglákkal kirakott fala kifejezetten jó hangulatot ad a helynek. Ám, ha valaki nem szeretne lemenni a pincébe, júniustól őszig működik a terasz is, ahol friss a levegő, és közben gyönyörködni lehet a tájban. Egy étteremre azonban kiváltképpen igaz: érdemes róla olvasni, de inkább meg kell látogatni, és ki kell próbálni.

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban