Visszaadna a köznek a politikusból lett vállalkozó - Külhoni Magyarok
Július – vállalkozók Kárpát-medence arcai

Visszaadna a köznek a politikusból lett vállalkozó

Kényszerűségből lett vállalkozó a marosvásárhelyi születésű Nagy Zsolt, aki 2004 és 2007 között az akkori román kormány távközlési és informatikai minisztere volt, az ex-tárcavezető azonban nagyon jól megállja a helyét az új szerepkörben is. Egy nagy magántársaság vezérigazgatójaként szállodafejlesztéseket irányít, de emellett a saját cégét is építgeti. S közben szívesen adja át eddigi tapasztalatait a kezdő vállalkozóknak.

– A közvélemény önt Kárpát-medence-szerte elsősorban politikusként ismeri, annak ellenére, hogy az utóbbi években már sikeres vállalkozóként tevékenykedik. Hogyan indult a vállalkozói pályafutása?

– Az életem meghatározó részét valóban a közéletben töltöttem, nagyon fiatal koromtól ez határozta meg az életemet. Nagyon nagy szeretettel gondolok vissza arra az időszakra, hiszen mindent lelkesedéssel, hittel tettem. Fontos megjegyezni, hogy az én olvasatomban akkoriban nem politikai tevékenységet, hanem közéleti munkát végeztem a diákmozgalomban, érdekképviseleti rendszerben vagy éppen a politikai életben. Mindig a célt kerestem, és ahhoz próbáltam rendelni az eszközöket. Büszkén tekintek vissza azokra az eredményekre, amelyek ezt az időszakot fémjelezték. Gondolok itt az Erdélyi Magyar Diáktalálkozókra Homoródfürdőn, a tudományos diákkonferenciákra, rengeteg jó kapcsolatot sikerült kiépítenünk nemzetközi és anyaországi szervezetekkel, intézményekkel. Ezután a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben az ifjúsági mozgalmat irányítottam, választási kampányokat, kongresszusokat szerveztem, később pedig az RMDSZ külképviseletét láttam el, 1999-ben tagja voltam annak a testületnek, amelyik a Fideszt az Európai Néppárthoz való csatlakozása előtt megvizsgálta. Ezután, 2004-ben a román kormány legfiatalabb minisztere lettem, távközlési és informatikai tárcavezetőként dolgoztam a kabinetben. Ez egy nagyon mozgalmas időszaka volt az életemnek, amikor nagyon sok élmény ért. Hatalmas eredménynek tartom, hogy Románia telekommunikációs piacát sikerült átalakítani azzal, hogy egy harmadik mobiltelefon szolgáltató társaságot elindítottam. Az én időszakomig Európában nálunk volt a legdrágább a mobiltelefon szolgáltatás, mára pedig a legolcsóbb, és ez nem ment a minőség rovására. Emellett megalkottam Románia e-kormányzási stratégiáját, létrehoztuk az ügyfélkaput, és elindítottam a nagy állami vállalatok átszervezését. Ugyanakkor 2007-re kényszerpályára kerültem, mert egy politikai indíttatású jogi eljárást indítottak ellenem. Ekkor önként kiléptem a politikából, mert nem szerettem volna kényszerpályákon mozogni.

– Ekkor döntött úgy, hogy vállalkozónak áll?

– Igen, de előzőleg, 2004-ben már megalapítottam a cégemet, csak a miniszteri munka mellett nem volt lehetőség foglalkozni vele. A politikából való távozásom után viszont felgyorsultak az események, hiszen néhány hónappal később már egy nagy stratégiai partnerrel, az egyik legnagyobb kolozsvári befektetővel dolgoztam együtt, illetve a saját cégemet is építgettem. A vállalkozásom tanácsadással, termékbevezetéssel, akvizíciókkal, fúziókkal foglalkozott a távközlés és informatika területén. Ezután a szállodaiparban is megjelentem, nemzetközi szállodaláncot szerződtettem le egy kolozsvári fejlesztéshez, 2009 és 2012 között pedig már zöld energiával is foglalkoztam. Később, 2015. január és 2017. október között életem legnehezebb időszakát éltem meg, egy teljesen méltánytalan és igazságtalan döntés miatt 2 év 8 hónapot és 8 napot töltöttem börtönben. Azt gondolom, hogy megerősödve szabadultam, hiszen odabent sok mindent megtanultam és megértettem az élet dolgairól, és leszűrtem a megfelelő következtetéseket. Kevesen maradtak mellettem, de róluk legalább megtudtam, hogy az életem végéig barátként számíthatok rájuk. Szerencsére nagyon hamar megtaláltam a helyem a kinti életben, és rövidesen megkaptam a jelenleg is élő felkérésemet, Bukarest egyik legnagyobb ingatlanfejtési cégét vezetem vezérigazgatóként. Jó visszatekinteni a mögöttünk hagyott 3,5 évre, mert sikerült egy teljesen új iparágat elindítani, beléptünk a szállodaiparba, és jelenleg két új ötcsillagos szállodát fejlesztünk Bukarestben.

– Hogyan kapcsolódott be a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozójába?

– Az év elején megkerestek az erdélyi mentorprogram szervezői, és megkértek, hogy mentorként csatlakozzam a kezdeményezéshez. Ezt nagyon szívesen vállaltam, mert mindig is célom volt, hogy adjak a közösségnek. Szeretnék visszaadni abból, amit eddig, a mögöttem hagyott évtizedekben megtanultam, megtapasztaltam. Emellett jó és hasznos dolog, hogy az erdélyi mentorprogramban megismerkedhettem más helyi vállalkozókkal, itt a mezőkövesdi Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozóján pedig felvidéki, délvidéki és kárpátaljai kapcsolatokra tettem szert. A rendezvényen szintén mentorként segítettem más vállalkozókat.

– Mit adnak önnek ezek a találkozók?

– Minden egyes emberi beszélgetésből, kapcsolatból tanulni lehet. Nagyon sokat tanultam az erdélyi mentorprogram mentoráltjaitól, ezek a kapcsolatok mindig kétirányú tanulási folyamatra adnak lehetőséget. Azok a kihívások, amelyekkel a mentoráltjaim megkeresnek, jellemzően minden vállalkozás életében megjelennek egyszer, így volt ez az én esetemben is. Sokat erőt merítek a mentoráltak lelkesedéséből, elszántságából, és nagyon jó látni, hogy ezt tovább tudják vinni. Másrészt, amikor az ő kihívásaikról beszélünk, akkor bennem is feleleveníti, hogy én korábban miként kezeltem azokat, és ez számomra is hasznos. A mostani Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozója pedig különösen sokat adott nekem, egy baráti társaságot találtam Mezőkövesden, aki befogadott engem. Minden ember számára jó érzés, ha azt tapasztalja, hogy szívesen fogadják. A rendezvényen amúgy hatalmas lelkesedést és hihetetlen pozitív energiákat tapasztaltam meg, ez egy olyan lendületet ad, amire építeni kell. S magam is szívesen veszek részt ebben az építkezésben.

– A pandémia mindenkit érintett az elmúlt másfél évben, így a vállalkozókat is. Mennyire hátráltatta az önök fejlesztéseit a járvány?

– Bár a mi szállodáink még fejlesztés alatt állnak, a pandémia ránk is komoly hatással volt. A beruházás késik, mert a fejlesztésben nemzetközi szereplők is részt vesznek, és a járvány alatt nehézkessé vált a kapcsolattartás. Bizonyos tervezési folyamatokat le kellett állítani, mert vannak dolgok, amelyeket nem lehet az online térben megtapasztalni és elintézni. Emellett alkalmazkodni kell a tervezett helyreállítási ütemhez, amit az iparág előrevetít. Többféle elemzés is született, és úgy látjuk, hogy a turizmus 2023-ra állhat majd igazán helyre. Nekünk pedig az új szállodáink megnyitását ehhez a folyamathoz kell igazítani. Ez növeli a költségeket, ugyanakkor a pandémia egy nagyon jó lecke volt, s mint minden megpróbáltatás, nagyon komoly tanulságokkal járt. A koronavírus-járvány minden vállalkozónak megtanította többek között, hogy alkalmazkodni kell. Gyorsan és nagyot kell tudni váltani ahhoz, hogy el lehessen kerülni a nagy veszteséget.

– A helyzet most adott, a szállodafejlesztéseket menedzselnie kell, egy vállalkozó azonban nem létezik tervek nélkül. Milyen jövőbeli elképzeléseket szeretne megvalósítani?

– A rám bízott vállalatot, a beruházást mindenképpen irányítanom kell, de emellett a saját vállalkozásommal is vannak terveim, a cégemet újból meg szeretném erősíteni. Szeretnék majd függetlenedési pályára lépni, és újból magamnak dolgozni. Jó dolog, ha vannak partnereink, megtisztelő nagybefektetőkkel közösen fejleszteni, de közben szeretném a magam útját is járni. Az erdélyi mentorprogram is segített abban, hogy újra bekapcsolódhattam a Kárpát-medencei együttműködési rendszerbe, és ezzel könnyebben meg tudom valósítani a céljaimat. Emellett ezek azok a pillanatok, amelyek nagyon komoly morális elégtétel is jelentenek a számomra.

Kapcsolodó cikkek

  • Mesterségem címere: hálókötő

    A hálókötés ősi mesterség. A halászok valaha maguk készítették eszközeiket, így a hálókat is. Jellemzően a dologtalan téli hónapokban