200 millió forintnyi magyarországi támogatással újult meg a megyei színház Ungváron - Külhoni Magyarok
Hírek

200 millió forintnyi magyarországi támogatással újult meg a megyei színház Ungváron

A Kárpátaljai Kultúrkaraván elnevezésű magyar kormányprogram keretében megújult a Kárpátaljai Megyei Állami Ukrán Zenés-Drámai Színház teljes színpadtechnikája. Ebből az alkalomból csütörtökön technikai átadásra került sor a színház nagytermében Ungváron, a Lev Tolsztoj utcában.

Elsőként Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja szólt a jelenlévőkhöz.

– Szinte napra pontosan 2 hónapja voltunk itt, amikor februárban egy sajtótájékoztató keretében bejelentettük, hogy Magyarország kormánya – ezen belül a Nemzetpolitikai Államtitkárság miniszteri biztosa, dr. Grezsa István vezetésével – támogatja a zenés drámai színház felújítását Ungváron. Azt az ígéretet tettük, hogy pénzügyileg támogatjuk a színház hang- és fénytechnikájának, valamint a színpadtechnikának a teljes felújítását. Az ígéretet kiválóan sikerült betartani, ezt igazolta a most lezajlott technikai bemutató is. A pár perces rövid bemutató ízelítőt adott abból, hogy az elkészült technika mire képes – hangsúlyozta az anyaországi diplomata és elmondta, a két hónappal ezelőtti bejáráskor nem gondolta volna, hogy az a forgószínpad, amely gyakorlatilag 25 évig csak állt, képes lesz megmozdulni.

– Kicserélték a világot jelentő deszkákat is, valamint a forgószínpad szerkezetét, amely egyedül álló Kárpátalján, és egész Ukrajnában is csupán 3 van belőle. Több 10 tonna mozdult meg. Láthattuk a rendkívül korszerű technikát, amely a 35 éves felszerelés nyugdíjazását követően lett beüzemelve – folytatta Buhajla József és előrebocsátotta, hogy a megkötött szerződés értelmében 20-25 előadással tudják magyar részről is megtölteni a színházat. – Ez a korszerű technika fantasztikus előadások, koncertek megtartásához biztosít lehetőséget. Reméljük, folytatásként állandó jelleggel telt házzal fog működni a színház – értelemszerűen csak a járványhelyzetet követően –, és a közönség mindig professzionális előadókkal fog találkozni. Magyarország ismét bebizonyította azt, hogy támogatja és segíti a szomszédját, s a program keretében itt közel 200 millió forint beruházásával olyan színháztechnikát valósítottuk meg, amely példaértékű. A néhány perces rövid bemutató ízelítőt adott abból, hogy az elkészült technika mire képes – mondta a főkonzul, és felidézte a két hónappal ezelőtt mondottakat, amikor is megjegyezte, hogy ő Grezsa István hangja Kárpátalján. A miniszteri biztos azonban most Budapestről videoüzenetben köszöntötte a jelenlévőket és viccesen mondta, reméli, hogy látják, mert az azt jelenti, hogy a technika működik.

– Természetesen jó lett volna személyesen jelen lenni ezen az átadáson, de sajnos a két ország politikai viszonya ezt nem engedi meg – húzta alá dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos. – Abban reménykedem, hogy ez a beruházás nemcsak a magyar és ukrán megértést fogja szolgálni a kultúrán keresztül, hanem egyúttal a magyar ügyeket is a határ mindkét oldalán. Az, hogy Kárpátalja legnagyobb színházának megújult most a színpada, illetve a technikai háttere, azt jelenti, hogy színvonalas kulturális előadásokat lehet szervezni a jövőben, és a Kárpátaljai Kultúrkaraván elnevezésű magyar program ezt célozza – hangsúlyozta a miniszteri biztos és kiemelte, biztos abban, hogy amikor a járvány után újra közösségbe járhatnak majd az emberek, akkor nagyon sokan fognak érdeklődni a színvonalas magyar kultúra iránt. – Készek vagyunk ezt az igényt kielégíteni nemcsak a Kárpátalján élő magyarok, hanem az itt élő ukrán többség számára is. Azt kívánom, hogy a kultúra legyen az a híd, az a kapocs, amely feloldja azokat az ellentéteket, amelyek ma a két ország kapcsolatát szétfeszítik – zárta gondolatait Grezsa István.

Olekszij Petrov, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke gratulált mindenkinek és köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak a felújításhoz, név szerint Grezsa Istvánnak, Buhajla Józsefnek, Spenik Sándornak, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézete igazgatójának és Vaszil Marjuhnics színházigazgatónak. Egy hasonlattal a tavaszi természet ébredéséhez hasonlította a színház átalakulását.

– Tudom, hogy a magyar kormány támogatása nagy összegű, mintegy 450 ezer euró, azt is tudom, hogy a színházban közel 35 évig nem történt nagyjavítás, és több mint 20 éve nem működött a forgószínpad. A megyei tanács is támogatja a színházat, idén 18 millió hrivnyát különítettek el a védett cikkelyekre, 4 milliót a tűzvédelmi munkálatokra, ezenkívül a megyei tanács a román partnerekkel társfinanszírozza a kisszínpad felújítását – közölte Olekszij Petrov, és minél több sikeres fellépést, viharos tapsokat és telt házat kívánt a színtársulatnak. Úgyszintén reményét fejezte ki, hogy a felújított színpad új teret biztosít majd az új ukrán–magyar barátsághoz.

Jevhen Tiscsuk, a megyei közigazgatás elnökének kulturális tanácsadója többek között megjegyezte: rendezőként tudja, milyen fontos a fény, a hang – a darab lelke.

Anatolij Poloszkov, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke videoüzenetben köszöntötte az idén 75. jubileumát méltató színházat. Mindketten kiemelték a csodás art objektum kivitelezésének színvonalát, ahol a magyar támogatásnak köszönhetően a kárpátaljai művészek kiteljesíthetik tehetségüket a nézők örömére.

– A kultúrát fejleszteni mindig kellemes, és a partnerek segítségével tenni ezt kétszer kellemesebb. Hálásak vagyunk Magyarországnak ennek az ambiciózus projektnek a kivitelezéséért – hangsúlyozta Anatolij Poloszkov.

Vaszil Marjuhnics színházigazgató házigazdaként szimbolikusan nem a színpadról, hanem a nézősorhoz leereszkedve, úgymond testközelből szólt a megjelentekhez. Röviden ismertette a színház épületének történetét: az épületet 1987. december 30-án adták át, a nagy októberi szocialista forradalom 60. évfordulójára.

– A színpad mögött napjainkig fennmaradt egy akkori, „A nagy áttörés éve” feliratú lózung. Nagyon remélem, hogy a nagy áttörés éve épp idén, 2021-ben következik be, amikor a magyar, a román és a lengyel projekteknek köszönhetően sikerül jelentősen megjavítani a műszaki lehetőségeinket – jegyezte meg örömmel Vaszil Marjuhnics.

A köszöntőket megelőzően a jelenlévők betekintés kaptak az új eszközök működésébe, majd a színház kollektívája egy rövid rögtönzött koncerttel kedveskedett a megjelenteknek. Végezetül emlékfotók készültek, majd kipróbálták a forgószínpadot.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek