A hátrányos helyzetű magyar családokat támogatja a Pro Kalondiensis polgári társulás - Külhoni Magyarok
Hírek

A hátrányos helyzetű magyar családokat támogatja a Pro Kalondiensis polgári társulás

A hátrányos helyzetű magyar családokat támogatja a Pro Kalondiensis polgári társulás egyik sikeres projektje, melynek keretében egy kistraktort és öt fóliasátrat vásároltak Kalondára. A magyar kormány támogatásával megvalósult fejlesztésnek köszönhetően a helyi többgenerációs családok visszatértek a hagyományos növénytermesztéshez.

Kalonda egykor híres zöldségtermesztő falu volt. Bár mára csak egy családi vállalkozás foglalkozik növénytermesztéssel, sokaknak a vérükben van a fóliázás. Őket kívánta támogatni a Pro Kalondiensis polgári társulás. A fóliasátrakat már tavasszal beüzemelték, a kistraktor megfelelő használatát még gyakorolják. Gáspár József helyi lakos elmondta: eddig is szívesen termelt a szabad ég alatt, de a fólia nagy segítséget jelent számára.

„Termelek benne paprikát, paradicsomot, uborkát. Meg vagyok vele elégedve, és örülök, hogy ingyen megkaptuk és használhatjuk. A családot ennek köszönhetően egész nyáron friss háztáji zöldséggel tudtam ellátni” – nyilatkozta.

A projekt célja, a hátrányos helyzetű családok megsegítése. Papp Sándor, a társulás elnöke ennek kapcsán elmondta: vannak olyanok, akik hosszútávon nem találnak jól jövedelmező munkahelyet, vagy lokálpatriótaként nem szeretnének külföldre menni dolgozni. Számukra próbáltak segítséget nyújtani.

„Igaz, hogy ezek kis sátrak, viszont nagy segítséget jelentenek azoknak a családoknak, akik nem tudták volna saját pénzből megvásárolni. És úgy válogattuk ki ezeket a családokat, hogy ne csak egy család tudja használni, hanem mondjuk ahol több generáció együtt éli meg a családi mindennapokat, ott együtt tudják használni a sátrakat” – nyilatkozta, hozzátéve: a pályázat másik hasznos pontja egy kistraktor különféle talajművelő eszközökkel, amit a megfelelő használat elsajátítását követően bárki ingyen igénybe vehet.

Papp Réka, polgármester szintén örömét fejezte ki az említett beruházás kapcsán.

„Kalonda község önkormányzata hosszútávon együttműködik a Pro Kalondiensis polgári társulással. A projektnek köszönhetően, főleg most a koronavírus-járvány idején, az emberek visszatértek a regionális növénytermesztéshez, s ez jó dolog. Terveink szerint az önkormányzatnak a jövőben időnként szüksége lesz a kistraktorra, és virágok nevelése céljából a fóliasátorra, együtt fogunk működni, így közösen teszünk a közterületeink tisztaságáért és ápoltságáért”- közölte.

A társulás elnöke zárásként kiemelte: amennyiben lesz hasonló pályázati kiírás, a társulás tovább szeretné bővíteni a kedvezményezett családok körét, mert van igény a közös tevékenységekre Kalondán.

Ma7

Kapcsolodó cikkek