A lévai magyar közösség megerősítését szolgáló Reménység Szigete - Külhoni Magyarok
Hírek

A lévai magyar közösség megerősítését szolgáló Reménység Szigete

A Lévai Református Egyházközség már javában folytatja a helyi közösségi ház és a Forrás bölcsőde építését. A magyar kormány hathatós támogatásával készülő Reménység Szigete a helyi magyar közösség identitásbeli és hitbéli erősödését szolgálja.

„A két elkülönülő építkezés párhuzamosan zajlik az egyházközségünkben. Egyrészt a kétosztályosra tervezett Forrás Bölcsődénket, másrészt a közösségi házunkat is építjük” – kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Nt. Kassai Gyula, lévai református lelkész, a Barsi Református Egyházmegye esperese.

Az építkezés a Czeglédi Péter Református Gimnázium kollégiumát is befogadó lelkészi hivatalként is működő ingatlan udvarán zajlik. Mint ismeretes, az egykoron a város egyetlen magyar tannyelvű gimnáziumának helyet adó épületet szintén magyar állami támogatásból alakították át kollégiummá. A 2018 áprilisában átadott kollégiumban jelenleg a gimnázium diákjai laknak.

Hiánypótló intézmény épül
A mintegy százötven éves épület telkén lévő egykoron több funkciót is ellátott, ám mára nagyrészt használaton kívüli épületrészeket lebontották. Ezek helyén épül meg a bölcsőde és a közösségi terem.

Közös kivitelező végzi a munkálatokat. Az építkezéssel szépen haladnak. December első felére már majdnem teljesen elkészült a bölcsőde épülete. A létesítmény nyílászárói ugyancsak a helyükre kerültek, a villany, víz és fűtési hálózatok szintúgy elkészültek.

Már csupán a falak külső és belső vakolása maradt hátra. A tervek szerint jövő tavaszra elkészül a bölcsőde épülete – jegyezte meg a lelkipásztor.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek