A magyar állam támogatásával épült óvodát adtak át Gyimesközéplokon - Külhoni Magyarok
Hírek

A magyar állam támogatásával épült óvodát adtak át Gyimesközéplokon

A magyar állam támogatásával épült óvodát adtak át hétfőn délben Gyimesközéplokon.

Az új óvoda három csoport, azaz 75 magyar gyermek befogadására alkalmas. Eddig 52 óvodás gyerek vette birtokba a magas színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget. A közel félhektáros telken felépített 489 négyzetméteres hasznos területű, kétszintes épület 250 millió forintba került.

A Szent Gellért Óvodát Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek szentelte fel. Az intézmény fenntartója a helyi önkormányzat lesz.

Grezsa István, a Kárpát-medencei magyar óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos az avató ünnepségen elmondta: a magyar állam azért költött az elmúlt öt évben összesen 61 milliárd forintot a Magyarország határain kívüli óvodákra, mert szeretné, ha minden magyar vagy vegyes családból származó gyermeknek meglenne rá a lehetősége, hogy európai színvonalú magyar óvodában nevelkedjen, a mesevilágon keresztül ismerje meg a magyar kultúrát, és köteleződjön el iránta.

A miniszteri biztos kifejtette: feladat a Kárpát-medencében élő 13,5 millió magyart egy nemzeti közösségben tartani. Hozzátette: nem az itt élő más népek rovására. „Ha teleszülni nem tudjuk, lakjuk be, érezzük otthon magunkat (a Kárpát-medencében)” – jelentette ki Grezsa István.

A Székelyföld keleti peremvidékén fekvő, 5300 lakosú Gyimesközéplokon a Szent Gellért óvoda immár a második, amelyet a magyar állam támogatásával építettek fel. A patakok völgyeibe felnyúló, nagy kiterjedésű hegyvidéki település lakosainak a 99,3 százaléka vallotta magát magyarnak a tíz évvel ezelőtt tartott, legutóbbi romániai népszámláláson.

MTI

Kapcsolodó cikkek